Τετάρτη 31 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Επαναπατρισμός αρχαιοτήτων

Παρουσιάστηκαν χτες στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο από την ηγεσία του ΥΠΠΟ 94 νεολιθικά αντικείμενα που επιστράφησαν από τη Γερμανία, όπου βρέθηκαν μετά την κλοπή τους (Μάης 1985) από το σπίτι του κατόχου τους Κωνσταντίνου Θεοδωρόπουλου, στη Λάρισα.

Στόχος ήταν να πουληθούν σε μουσείο του Μονάχου από μέλος γνωστής σπείρας αρχαιοκαπήλων. Το Μάρτη του 1986, πολλά από αυτά εντόπισε και κατάσχεσε η γερμανική αστυνομία. Ακολούθησε δεύτερη κατάσχεση άλλων προς πώληση αρχαιοτήτων, όπου περιλαμβάνονταν και αντικείμενα της συλλογής Θεοδωρόπουλου. Μεταξύ των κατασχεθέντων και στις δυο περιπτώσεις αναγνωρίστηκαν 94 αρχαιότητες: 63 νεολιθικά ειδώλια (πήλινα, μαρμάρινα), νεολιθικές σφραγίδες (πήλινες, λίθινες), λίθινα εργαλεία (αξίνες, πελέκεις, λεπίδες οψιανού και πυριτόλιθου), πήλινα σφονδύλια, πεσσοί σφενδόνης (λίθινοι, πήλινοι), μικρογραφικά αγγεία (λίθινα, πήλινα), λίθινες φιάλες και πήλινο περίπατο. Ολα αποτελούν πολύ αξιόλογα δείγματα της νεολιθικής εποχής και προέρχονται από νεολιθικές θέσεις της ευρύτερης περιοχής Λάρισας.

Η Ελλάδα τον Απρίλη του 1993 και τον περασμένο, όρισε δικηγόρους για τη διεκδίκηση. Τον περασμένο Αύγουστο το Ειρηνοδικείο Μονάχου αποφάσισε την απόδοση στην Ελλάδα των αντικειμένων, που φυλάσσονταν στην Κρατική Δικαστική Υπηρεσία Βαμβέργης. Τα 94 αντικείμενα επαναπατρίστηκαν στις 19/10 και φυλάσσονται προσωρινά στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Ο αρχικός τους κάτοχος δώρισε τη συλλογή στο κράτος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ