Τετάρτη 31 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Το ΚΚΕ έθεσε τα προβλήματα των κτηνοτρόφων

Παρέμβαση της ευρωβουλευτή του Κόμματος Δ. Μανωλάκου

Την αντιαγροτική και αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ, ως αιτίας για την άνοδο των τιμών στα τρόφιμα και τις ζωοτροφές, που πλήττει τους κτηνοτρόφους, τα λαϊκά εισοδήματα, ακόμα και με αύξηση των τιμών βασικών αγαθών της λαϊκής οικογένειας, ανέδειξε με παρέμβασή της στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου.

Στην παρέμβασή της, η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε τα εξής: «Το πρόβλημα των μεγάλων αυξήσεων, που φτάνει στο 30% των βασικών αγαθών, όπως στο ψωμί, στο γάλα, στις πατάτες και άλλα τρόφιμα - που σε ορισμένα κράτη-μέλη είναι δεκαπλάσιες του τρέχοντος πληθωρισμού - καθιστά το πρόβλημα πολύ οξυμένο, ειδικά στα χαμηλά εισοδήματα που το μεγαλύτερο ποσοστό του προϋπολογισμού τους πάει στα τρόφιμα. Δεν προέκυψε ξαφνικά το πρόβλημα. Ξεκίνησε από την αντιαγροτική πολιτική της ΚΑΠ, με την κατάργηση της παρέμβασης των δημητριακών, την υποχρεωτική αγρανάπαυση, τις μειωμένες τιμές παραγωγού κ.ά. Ξέρουμε ακόμη ότι ο τομέας των τροφίμων συγκεντρώνεται και ελέγχεται από λίγες επιχειρήσεις με τεράστια κέρδη που απομυζούν από παραγωγούς και καταναλωτές, αφού οι τιμές καταναλωτή είναι πολλαπλάσιες των τιμών παραγωγού λόγω της μονοπώλησης της αγοράς, αλλά και του μεγάλου αριθμού μεσαζόντων».

»Ετσι, έχουμε σήμερα - συνέχισε η Δ. Μανωλάκου - την αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση τροφίμων και ζωοτροφών, μαζί με τη χρησιμοποίηση των δημητριακών και ελαιούχων σπόρων στην παραγωγή βιοκαυσίμων, που δε γίνεται για περιβαλλοντικούς λόγους αλλά εντάσσεται στα κερδοσκοπικά σχέδια των πολυεθνικών πετρελαίου. Ολα αυτά μείωσαν δραστικά τα αποθέματα και την παραγωγή της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μαζί βέβαια με τις άσχημες καιρικές συνθήκες και την αύξηση του πετρελαίου. Αξιοποιήθηκαν, όμως, για να κερδοσκοπήσουν οι εμποροβιομήχανοι σε βάρος των αγροτών και των καταναλωτών. Αυτές ήταν οι αιτίες της αύξησης των τιμών τροφίμων και ζωοτροφών. Οι αυξήσεις αυτές επιδείνωσαν τη θέση των εργαζομένων, αυξάνοντας τον αριθμό των υποσιτιζόμενων ανθρώπων και οδηγούν στη χρεοκοπία τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους».

»Στην Ελλάδα, υπογράμμισε ακόμα η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε απόγνωση - αλλά και σε κινητοποιήσεις - διεκδικώντας ουσιαστική ενίσχυση για την επιβίωσή τους, αφού οι ζωοτροφές αντιπροσωπεύουν πάνω από το 60% του συνολικού τους κόστους. Η απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών στις 26 του Σεπτέμβρη για άρση της υποχρεωτικής αγρανάπαυσης και αναστολής των τελών εισαγωγής δημητριακών θα αμβλύνουν κάπως το πρόβλημα, αλλά δεν το αντιμετωπίζουν, διότι αυτά είναι ημίμετρα, δηλαδή ανεπαρκή. Χρειάζονται ουσιαστικά μέτρα επιδότησης των ζωοτροφών, ενίσχυσης των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων και ελέγχου των τιμών, χτύπημα των καρτέλ και των κερδοσκοπικών παιχνιδιών, κατάργηση των ποσοστώσεων και της υποχρεωτικής αγρανάπαυσης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ