Τετάρτη 31 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΤΙΜΕΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ
Οργιάζουν οι κερδοσκόποι

Αφού εκτίναξαν τις τιμές στα ύψη, τώρα κατοχυρώνουν τα κέρδη τους προαναγγέλλοντας πτώση τιμών του «μαύρου χρυσού»

Υποχώρησαν χτες οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, παραμένοντας ωστόσο σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα. Η νέα εξέλιξη βασίζεται στην πρακτική της «κατοχύρωσης κερδών». Με απλά λόγια, οι «επενδυτές» άρχισαν να πουλάνε αντί να αγοράζουν τα περίφημα «συμβόλαια παράδοσης» και οι τιμές έπεσαν και μπορεί να πέσουν κι άλλο. Είναι μια διαδικασία που επιβεβαιώνει, ακόμη μια φορά, ότι ένα παιχνίδι αγοραπωλησίας «χαρτιών» οδηγεί σε αυξομειώσεις των τιμών των υγρών καυσίμων χωρίς κανένα αντίκρισμα σε πραγματικά στοιχεία προσφοράς και ζήτησης του προϊόντος. Ορισμένοι «επενδυτές» ή και μεγάλες εταιρείες κερδίζουν εκατομμύρια δολάρια μέσα σε λίγες μέρες, αλλά για δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο ξημερώνουν χειρότερες μέρες, με αυξημένες τις τιμές όχι μόνο των καυσίμων, αλλά και ειδών πρώτης ανάγκης.

Ετσι, από το υψηλότερο σημείο των 93,80 δολαρίων το βαρέλι, το αμερικανικό ελαφρό αργό πετρέλαιο μειώθηκε περίπου 1 δολάριο και το βρετανικό μπρεντ κατά 59 σεντς του δολαρίου. Είναι ενδεικτικό ότι ο ΟΠΕΚ απέδωσε την ευθύνη για την εκτίναξη των τιμών σε πολιτικούς λόγους και στην ανεξέλεγκτη κερδοσκοπική φημολογία.

Η διαδικασία είναι απλή. Στα χρηματιστήρια παραγώγων συνάπτονται συμβόλαια αγοράς πετρελαίου σε μια ορισμένη τιμή για παράδοση ένα ή δύο μήνες αργότερα. Τα συμβόλαια γίνονται αντικείμενο πολλαπλής μεταπώλησης. Εάν εκτιμηθεί ότι οι τιμές θα αυξηθούν σημαντικά, τότε θα βρεθεί αγοραστής για συμβόλαια με χαμηλές τιμές για να κερδίσει από τη διαφορά. Εάν η τιμή του πετρελαίου μειωθεί ή δεν αυξηθεί όσο υπολόγιζε ο αγοραστής, τότε θα χάσει ή θα κερδίσει ελάχιστα.

Στο κύκλωμα υπάρχουν και εκείνοι που δεν περιμένουν την «τύχη» ή τη «μοίρα» για να κερδίσουν. Οι προφάσεις και οι φήμες οργιάζουν και οι τιμές αρχίζουν να ανεβαίνουν δημιουργώντας τις ιδανικές συνθήκες πώλησης των «φτηνών» συμβολαίων που έχουν στα χέρια τους. Από χτες πολλοί κάτοχοι συμβολαίων εκτίμησαν ότι οι τιμές είναι πολύ υψηλές και θα πέσουν, άρα είναι ώρα να πουλήσουν για να κερδίσουν στα σίγουρα. Δημιουργήθηκε έτσι τάση μείωσης των τιμών, εν αναμονή του νέου κύκλου κερδοσκοπίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ