Τετάρτη 31 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
Ποιος πληρώνει τη «νύφη»;

Η κυβέρνηση αναζητά τρόπους επιμερισμού του πολιτικού κόστους που συνεπάγεται ένας πιθανός συμβιβασμός

Η διαχείριση του πολιτικού κόστους που συνεπάγονται οι διπλωματικές διεργασίες για την υπόθεση της ονομασίας της ΠΓΔΜ, οι οποίες ξεκινούν αύριο στη Νέα Υόρκη, απασχολούν την κυβέρνηση.

Χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θ. Ρουσόπουλος, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δε σκοπεύει να διενεργήσει δημοψήφισμα για το θέμα της ονομασίας, προσθέτοντας ότι όποιος από τους πολιτικούς αρχηγούς το επιθυμεί μπορεί να ενημερωθεί για τις τρέχουσες εξελίξεις. Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση αποκλείει, προς το παρόν, και τη σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών.

Σε ερώτηση αν ανησυχεί η κυβέρνηση από τοποθετήσεις βουλευτών της ΝΔ για το θέμα της ΠΓΔΜ, ο Θ. Ρουσόπουλος δήλωσε πως η κυβέρνηση με σεβασμό στην ιστορία και με ρεαλισμό προσπαθεί να δώσει αυτή τη μάχη για ένα πρόβλημα που δεν είναι σημερινό και για το οποίο «όλοι γνωρίζουμε τις δυσκολίες που έχει για να κερδηθεί, ακόμα και σε επίπεδο εντυπώσεων, διεθνώς».

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, ο οποίος σε συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο» «χλεύασε» τις απειλές της Αθήνας για άσκηση βέτο στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, ο Θ. Ρουσόπουλος τόνισε πως όλες οι δημόσιες δηλώσεις επίσημων προσώπων συνεκτιμώνται.

«Επιβραδύνεται» η πορεία προς την ΕΕ

Καυτηριάζοντας την ασταθή πολιτική κατάσταση, την απουσία μεταρρυθμίσεων και τη διαφθορά, η ΕΕ αναμένεται να αναβάλει εκ νέου την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ, σύμφωνα με όσα δημοσίευσε χτες εφημερίδα των Σκοπίων, επικαλούμενη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η ευρείας κυκλοφορίας εφημερίδα των Σκοπίων «Dnevnik» αναφέρει ότι η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής - που αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα την προσεχή βδομάδα - δε θα δίνει το «πράσινο φως» για να περάσει η ΠΓΔΜ στο στάδιο των διαπραγματεύσεων δύο χρόνια μετά τη χορήγηση καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας.

Οι Βρυξέλλες έχουν καταστήσει σαφές στην ΠΓΔΜ ότι πριν από οποιαδήποτε επίσημη διαπραγμάτευση θα πρέπει να σημειωθεί πρόοδος σε βασικούς τομείς, όπως το κράτος δικαίου, οι σχέσεις με την αλβανική μειονότητα και η πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος.

Η «Dnevnik» γράφει ότι στην έκθεσή της η Κομισιόν αναφέρει πως η κοινοβουλευτική λειτουργία έχει διαταραχτεί από τις αντιπαραθέσεις μεταξύ της κυβέρνησης και του αντιπολιτευόμενου κόμματος που εκπροσωπεί την πολυπληθή αλβανική μειονότητα. «Πολλοί νόμοι παραμένουν μπλοκαρισμένοι, ιδιαίτερα αυτοί που αφορούν στη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος», αναφέρει στην έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως η διαφθορά είναι ευρέως διαδεδομένη και συνιστά σοβαρό πρόβλημα.

Η Κομισιόν δίνει βαρύτητα και στη δύσκολη σχέση ανάμεσα στον Πρόεδρο και στον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ. Καταδικάζει, επίσης, τις μαζικές απολύσεις δημόσιων υπαλλήλων μετά την αλλαγή κυβέρνησης το 2006 και επισημαίνει ότι πρέπει να υπάρξει διαχωρισμός σε πολιτικό και διοικητικό επίπεδο.

Στο άρθρο της «Dnevnik» - το οποίο αναδημοσιεύει το «Ρόιτερς» - επισημαίνεται πως η Κομισιόν τονίζει εκ νέου ότι ΠΓΔΜ και Ελλάδα πρέπει να ανανεώσουν τις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης στο ζήτημα της ονομασίας.

Στο μεταξύ, παραιτήθηκε ο πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου, (Αλβανός) Μαχμούτ Γιουσούφι, και ένας ακόμη Αλβανός δικαστής, ο Μπαϊράμ Πολοτζάνι, επειδή στις 24 του Οκτώβρη τα μέλη του Σώματος αποφάσισαν κατά πλειοψηφία την άρση των άρθρων του νόμου περί χρήσης εθνοτικών συμβόλων σε κοινότητες και δήμους της ΠΓΔΜ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ