Τετάρτη 31 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κλιμάκωση του αγώνα η απάντηση στην τρομοκρατία

Αυτό ακριβώς που γράφουν στο πανό τους οι μαθητές της Θεσσαλονίκης σπεύδει να καταστείλει η κυβέρνηση με την παρέμβαση του εισαγγελέα

Motion Team

Αυτό ακριβώς που γράφουν στο πανό τους οι μαθητές της Θεσσαλονίκης σπεύδει να καταστείλει η κυβέρνηση με την παρέμβαση του εισαγγελέα
Με κλιμάκωση της πάλης απαντούν οι μαθητές της Θεσσαλονίκης στη συντονισμένη επιχείρηση τρομοκράτησης του πολύμορφου αγώνα τους, που έχει στηθεί με ευθύνη της κυβέρνησης και ανέλαβε να ξεδιπλώσει παραπέρα ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Βασίλης Φλωρίδης. Την παρέμβαση του εισαγγελέα καταγγέλλει το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, αλλά και οι οργανώσεις Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων (ΣΑΣΘ).

Με στόχο την αναχαίτιση των καταλήψεων - μορφή αγώνα που επιλέγει το μαθητικό κίνημα μέσα από συλλογικές δημοκρατικές διαδικασίες - και επικαλούμενος διαμαρτυρίες γονέων, ο εισαγγελέας καλεί σε σύσκεψη αύριο Πέμπτη 1 Νοέμβρη, στις 10 το πρωί, διευθυντές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, εκπροσώπους γονέων και την Αστυνομία. Στόχος είναι, όπως δήλωσε στο «Ρ» ο ίδιος ο Β. Φλωρίδης, «να ανοίξουν τα σχολεία», γιατί «οι αγώνες δεν πρέπει να γίνονται σε βάρος της εκπαίδευσης και των παιδιών», «πρέπει να γίνονται με ανοιχτά σχολεία».

Σ' αυτή την κατεύθυνση, «εργάζονται» ήδη οι διευθυντές σχολείων που τρομοκρατούν και αποβάλλουν μαθητές, οι ασφαλίτες που καλούν σε απολογία μαθητές. Ενώ ενεργό ρόλο, για να σταματήσει ο δίκαιος αγώνας των μαθητών, χρεώθηκε και ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος.

Σε αντίθεση με τις επιδιώξεις της κυβέρνησης και των μηχανισμών της, των πρόθυμων υποστηρικτών της, ο πολύμορφος αγώνας των μαθητών, για πραγματικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία, φουντώνει. Το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Θεσσαλονίκης (ΣΑΣΘ) καλεί τους μαθητές την Πέμπτη 1 Νοέμβρη να κλείσουν τους κεντρικούς δρόμους στις γειτονιές και μπροστά στα σχολεία τους ταυτόχρονα στις 12 το μεσημέρι και στις 9 Νοέμβρη, στις 11.30 π.μ., σε συγκέντρωση στο Αγαλμα του Βενιζέλου.

Επίσης, με ανακοίνωσή του, το ΣΑΣΘ απαντά και στην προσπάθεια ποινικοποίησης των αγώνων: «Οι μαθητές δεν αγωνίζονται χωρίς λόγο και αφορμή, δεν είμαστε απλά κάποιοι που "τους βολεύει να χάνουν τα μαθήματά τους". Είμαστε στα σχολεία μας γιατί θέλουμε να μάθουμε και να ζήσουμε. Κάποιοι δε θέλουν να κάνουμε τίποτα από τα δύο!». Και καταλήγει: «Αρνούμαστε για άλλη μία σχολική χρονιά να κλείσουμε το στόμα μπροστά σε αυτά που συμβαίνουν. Λέμε ΟΧΙ στην αναθεώρηση του άρθρου 16 που θα ιδιωτικοποιήσει συνολικά πανεπιστήμια και σχολεία. Λέμε ΟΧΙ στο πέρασμα των σχολείων στους δήμους. Θέλουμε οι γονείς μας να μην πληρώνουν ούτε ένα ευρώ για τη μόρφωσή μας. Δεν είμαστε γειτονιά της υποταγής».

Απάντηση στην τρομοκρατία

Τον αγώνα των μαθητών για κάλυψη των τεράστιων αναγκών σε υποδομές και εκπαιδευτικούς, ενάντια στην υποβάθμιση της δημόσιας Παιδείας, για Ενιαία δημόσια και δωρεάν Παιδεία, χαιρετίζει με ανακοίνωσή της η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ. Καταδικάζει τις προσπάθειες ποινικοποίησης των μαθητικών αγώνων, στο πλαίσιο των οποίων εντάσσεται και η απόφαση του εισαγγελέα Β. Φλωρίδη, η οποία, όπως σημειώνει, «δίνει τον τόνο στην επιχείρηση καταστολής του μαθητικού κινήματος και απειλεί με αναβίωση των αξέχαστων "μαθητοδικείων"».

«Τέτοια γεγονότα αποτελούν έκφραση της ίδιας πολιτικής που χρόνια τώρα εφαρμόζουν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Οργάνωση Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ. Και θυμίζει ότι πέρσι ο ίδιος εισαγγελέας είχε βάλει στο στόχαστρο την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ