Τετάρτη 31 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Αίρει την ασυλία των μισθοφόρων η ιρακινή κυβέρνηση

«Μερική ασυλία», από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Νομοσχέδιο που αίρει την ασυλία των μισθοφόρων, ανοίγοντας το δρόμο παραπομπής τους στην ιρακινή Δικαιοσύνη ενέκρινε η ιρακινή κυβέρνηση. Το νομοσχέδιο, το οποίο προβλέπει ότι οι μισθοφόροι θα υπόκεινται και σε ελέγχους στα σημεία ελέγχου το στρατού, θα συζητηθεί, εντός των επομένων ημερών, στο κοινοβούλιο και αναμένεται να εγκριθεί με μεγάλη πλειοψηφία.

Η είδηση, όμως, συνέπεσε με πληροφορίες της αμερικανικής εφημερίδας «Νιου Γιορκ Τάιμς», κατά τις οποίες η Υπηρεσία Διπλωματικής Ασφάλειας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κατά τη διάρκεια της ανάκρισης των μισθοφόρων της Blackwater, που εμπλέκονται στο αιματηρό επεισόδιο της 16ης Σεπτεμβρίου, τους προσέφερε «μερική αμνηστία» για ό,τι καταθέσουν και αποδειχθεί αληθές. Αν και, νομικά, η «ασυλία» αυτή δεν έχει μεγάλο βάρος, πόσο μάλλον που την υπόθεση χειρίζεται πλέον το FBI, είναι ξεκάθαρο ότι αν ισχύει αυτό θα προκληθούν νέες εντάσεις με τη Βαγδάτη.

Προειδοποιήσεις

Αμεσος είναι ο κίνδυνος κατάρρευσης του μεγαλύτερου φράγματος της χώρας, έξω από τη Μοσούλη, προειδοποίησε, χτες, το μηχανικό τμήμα του αμερικανικού στρατού. Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι παρά το ότι η Ουάσινγκτον έχει δώσει 27 εκατομμύρια δολάρια για την πραγματοποίηση εργασιών επιδιόρθωσης, ο Ειδικός Ερευνητής του Κογκρέσου για την ανασυγκρότηση εντόπισε «πλήθος παρατυπιών και εκτεταμένη διαφθορά», ενώ δεν έχει ληφθεί κανένα συγκεκριμένο μέτρο, με αποτέλεσμα αν καταρρεύσει να απειλείται η ζωή τουλάχιστον 500.000 κατοίκων της Μοσούλης.

Τέλος, χτες, σκοτώθηκαν άλλοι τρεις Αμερικανοί στρατιώτες, σε βομβιστική επίθεση στη Βαγδάτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ