Τετάρτη 31 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ
Αναστολή κυρώσεων

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΚΑΪΡΟ.-

Η παρέμβαση του Γενικού Εισαγγελέα του Ισραήλ, μετά από προσφυγή ανθρωπιστικών οργανώσεων, ανέστειλε, προς ώρας, τη σταδιακή διακοπή ηλεκτροδότησης στη Λωρίδα της Γάζας. Η πρόταση διακοπής ακολουθούσε την επιβολή μείωσης στη χορήγηση καυσίμων προς τη συγκεκριμένη περιοχή από την ισραηλινή κυβέρνηση στο πλαίσιο των μέτρων «για την αντιμετώπιση μιας εχθρικής οντότητας».

Ο υπουργός Αμυνας, Εχούντ Μπάρακ, υποστήριξε ότι «με κάποιο τρόπο πρέπει να σταματήσει η εκτόξευση ρουκετών και κάθε μέρα που περνά κάνει ολοένα και πιθανότερη την εξαπόλυση μεγάλης στρατιωτικής επιχείρησης». Κατά της μείωσης στη χορήγηση καυσίμων προς τη Λωρίδα της Γάζας τάχθηκε, πάλι, χτες η ΕΕ υποστηρίζοντας ότι «πρόκειται για συλλογική τιμωρία» ενώ το μέτρο κατήγγειλε, εκ νέου, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος.

Αργά χτες βράδυ, πάντως, η ισραηλινή αεροπορία εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά αστυνομικού τμήματος στον προσφυγικό καταυλισμό Κχαν Γιούνις, σκοτώνοντας 3 Παλαιστινίους, ως «αντίποινα για την εκτόξευση ρουκετών».

Νέες «επιπλοκές»

Την ανάγκη να καταληχθεί χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των ισραηλινο-παλαιστινιακών συνομιλιών με ίδρυση παλαιστινιακού ανεξάρτητου κράτους στη σύνοδο που ετοιμάζουν οι ΗΠΑ, επισήμανε ο επικεφαλής της παλαιστινιακής διαπραγματευτικής ομάδας Αχμάντ Κορέι, γιατί «σε αντίθετη περίπτωση, η παλαιστινιακή πλευρά, ίσως, να μην προσέλθει καν». Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο πρόεδρος Αμπάς από το Κάιρο, όπου συνομίλησε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του.

Ο Αμπάς εκτίμησε ότι «όλες οι αραβικές χώρες θα συμμετάσχουν στη σύνοδο, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα εξομαλυνθούν αυτομάτως οι διπλωματικές τους σχέσεις με το Ισραήλ». Το θέμα περιπλέκεται περαιτέρω καθώς η ισραηλινή πλευρά επανέλαβε, χτες, ότι δε δέχεται χρονοδιαγράμματα και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε πως «δεν προτίθεται να επιβάλλει χρονοδιαγράμματα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ