Τετάρτη 31 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Στις διαδηλώσεις για την Παιδεία

Το φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα έχοντας αποκτήσει σημαντική πείρα από τους αγώνες των τελευταίων χρόνων ξαναβγαίνει στο προσκήνιο διεκδικώντας πραγματικά αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία για όλους. Τα αυριανά φοιτητικά - σπουδαστικά συλλαλητήρια που επίσης συμμετέχουν και οι εκπαιδευτικοί και πανεπιστημιακοί είναι άλλος ένας σταθμός. Στο επίκεντρο της πάλης των συλλόγων με πρωτοπόρες τις δυνάμεις της Πανσπουδαστικής, βρίσκεται ο νόμος-πλαίσιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση που εμπορευματοποιεί παραπέρα τη γνώση και ταυτόχρονα η απαίτηση να μην εφαρμοστεί η κοινοτική οδηγία που αναγνωρίζει διάφορα κολέγια και Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών, τα παραμάγαζα δηλαδή των εμπόρων της Παιδείας.

Σε αυτή την ολομέτωπη επίθεση που εξαπολύει η κυβέρνηση της ΝΔ και προετοίμασαν οι προηγούμενες του ΠΑΣΟΚ, το λαϊκό κίνημα πρέπει να απαντήσει με κοινό μέτωπο αγώνα. Η υπόθεση της Παιδείας είναι και πρέπει ακόμα περισσότερο να γίνει λαϊκή υπόθεση. Δεν αφορά μόνο τους φοιτητές, σπουδαστές και τους άμεσα εμπλεκόμενους στην εκπαιδευτική διαδικασία. Είναι ζήτημα που αντιμετωπίζει καθημερινά η λαϊκή οικογένεια. Τα λαϊκά στρώματα, η εργατική τάξη πρώτ' απ' όλα, η φτωχομεσαία αγροτιά και οι αυτοαπασχολούμενοι μικροβιοτέχνες πρέπει πιο αποφασιστικά να διεκδικήσουν το δικαίωμα στη μόρφωση για τα παιδιά τους, ως κοινωνικό αγαθό, και όχι ως ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα που γίνεται σήμερα, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Για να υπάρξει μαζική λαϊκή συμμετοχή στους αγώνες της Παιδείας, απαιτείται οι παραγωγοί όλου του πλούτου της κοινωνίας να συνειδητοποιήσουν τη δύναμη που έχουν. Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, έχει σημάνει εδώ και καιρό συναγερμό και για την Παιδεία. Αλλωστε οι εξελίξεις και σε αυτό τον τομέα είναι άμεσα συνδεδεμένες με ό,τι αντιδραστικό σχεδιάζεται στην οικονομία, στα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα. Η πολιτική εξυπηρέτησης του κεφαλαίου σε όλη την Ευρώπη βλάπτει τους λαούς. Η εφαρμογή της στρατηγικής της Λισαβόνας και της Μπολόνια, η διείσδυση των μονοπωλίων στην Ανώτατη Εκπαίδευση, η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, η λειτουργία των δημόσιων πανεπιστημίων και ΤΕΙ και των άλλων βαθμίδων της εκπαίδευσης, με κριτήρια αγοράς, μπορεί και πρέπει να ανατραπούν. Μόνο έτσι θα υπάρξει προοπτική για αλλαγές υπέρ των λαϊκών στρωμάτων.

Με τα αυριανά συλλαλητήρια το φοιτητικό και λαϊκό κίνημα δηλώνει ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί μέσα κι έξω από τις σχολές, έτσι ώστε ο νόμος-πλαίσιο να μην εφαρμοστεί - να καταργηθεί! Να μην αντικατασταθεί η φοιτητική μέριμνα από δάνεια και υποτροφίες. Να μην υπάρξει καμία περικοπή σε σίτιση, στέγαση, συγγράμματα. Να μπει φραγμός στην κατρακύλα της εμπορευματοποίησης, να φύγουν οι μάνατζερς και οι εταιρείες από τις σχολές. Για όλα αυτά πρέπει οι εργαζόμενοι και οι οργανώσεις του λαϊκού κινήματος να σταθούν αποφασιστικά δίπλα στα παιδιά τους στο πανεπιστήμιο και στο σχολείο, να τα στηρίξουν για το γεγονός ότι συλλογικά αποφασίζουν για τη μορφή της πάλης τους, διεκδικώντας το δικαίωμά τους στη μόρφωση, στην εργασία, στη ζωή. Η Παιδεία είναι ταξική υπόθεση. Η θέση των εργαζομένων είναι δίπλα και μαζί με τα παιδιά τους και στα αυριανά συλλαλητήρια σε όλη την Ελλάδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ