Παρασκευή 8 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ
«Πέλαγος» η αυθαιρεσία

Αρνούνται την καταβολή μισθών, επιδομάτων, υπερωριών και υπονομεύουν τις συμβάσεις των ναυτεργατών

Στην καταπάτηση και υπονόμευση κάθε δικαιώματος των ναυτεργατών έχουν επιδοθεί οι ακτοπλόοι εφοπλιστές. Ετσι, αφού τα «κονόμησαν» κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου και αποθρασυμένοι από τη στήριξη που τους παρέχει το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας προχωρούν στην παραβίαση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας των ναυτεργατών.

Συγκεκριμένα, προβλήματα υπάρχουν με την εξόφληση αναδρομικών, μισθών, υπερωριών εκτάκτων δρομολογίων, επιδομάτων και άλλων, υπονομεύοντας τις ΣΣΕ, με τα πλοία της θυγατρικής εταιρίας των «Μινωικών Hellas Ferries»: «Εξπρές Ολύμπια», «Εξπρές Ερμής», «Εξπρές Αδωνης», «Δήμητρα», «Ρομίλντα», «Εξπρές Διόνυσος» και «Εξπρές Ναϊάς». Οργή και αγανάκτηση επικρατεί στους ναυτεργάτες καθώς τώρα η εταιρία επικαλούμενη διάφορα ζητήματα, που θα έπρεπε να έχουν επιληφθεί κατά τη διάρκεια της ετήσιας επιθεώρησης, επιδιώκει το δέσιμο των πλοίων.

Για τα ζητήματα αυτά στάλθηκε επιστολή προς τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, τις ναυτιλιακές εταιρίες από την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, αλλά έγινε και χτεσινή παρέμβαση συνδικαλιστών στον υπουργό Χρ. Παπουτσή. Εκεί όπως κατήγγειλαν συνδικαλιστές επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά η εκτίμηση ότι ο εμπαιγμός και η κοροϊδία σε βάρος των ναυτεργατών δεν έχει όρια, όπως επίσης όρια δεν έχει και η πλήρης κάλυψη που παρέχει το ΥΕΝ στην ασύδοτη δράση των εφοπλιστών.

Η Ομοσπονδία, υιοθετώντας την πρόταση των σωματείων ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», απαιτεί κατ' αρχήν την εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και την εφαρμογή της νομοθεσίας σε ό,τι αφορά την εκτέλεση των δρομολογίων καθ' όλη τη διάρκεια του έτους σύμφωνα με ό,τι ισχύει. Δηλαδή δέκα μήνες το χρόνο τα πλοία πρέπει να εκτελούν κανονικά δρομολόγια για την εξυπηρέτηση και τη σύνδεση των κατοίκων του νησιωτικού συμπλέγματος με την ηπειρωτική Ελλάδα.

Επιπλέον κατά την παρέμβαση στον υπουργό καταγγέλθηκε το γεγονός ότι ακόμα και σ' αυτές τις άθλιες συντάξεις πείνας που παίρνουν οι συνταξιούχοι ναυτικοί, η κατώτερη σύνταξη μόλις αγγίζει τις 93.000 δραχμές, δεν έχει γίνει η αναπροσαρμογή τους στο 60% του βασικού μισθού, με αποτέλεσμα αρκετοί συνταξιούχοι παίρνουν το 50% και 52%. Πάγιο αίτημα του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος είναι οι συντάξεις να φτάσουν το 80% του βασικού μισθού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ