Παρασκευή 8 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ
Οργή και αγανάκτηση στις σεισμόπληκτες περιοχές

Αντιμέτωπη με τους αγανακτισμένους σεισμοπαθείς βρέθηκε χτες στο Μενίδι η κυβερνητική αντιπροσωπεία
Αντιμέτωπη με τους αγανακτισμένους σεισμοπαθείς βρέθηκε χτες στο Μενίδι η κυβερνητική αντιπροσωπεία
Ενας χρόνος ακριβώς συμπληρώθηκε χτες από τον καταστροφικό σεισμό, που συντάραξε την Αττική, σκορπώντας το θάνατο και την καταστροφή. Ενας χρόνος ακριβώς για να αποδειχτεί η κυβερνητική κοροϊδία απέναντι στις χιλιάδες οικογένειες των σεισμοπαθών, που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες, καθώς το λεγόμενο πρόγραμμα αποκατάστασης και αναποτελεσματικό και μίζερο είναι, αλλά και καρκινοβατεί κάτω από το βάρος των γραφειοκρατικών διαδικασιών και της ελλιπούς στελέχωσης των ΤΑΣ.

Χτες έγιναν επιμνημόσυνες δεήσεις για τους νεκρούς, που ακόμη βέβαια ζητούν δικαίωση, καθώς και η διαδικασία καταλογισμού ευθυνών -όπως έγινε άλλωστε και σε άλλες παλιότερες περιπτώσεις - καθυστερεί αδικαιολόγητα, με προφανή στόχο να ξεχαστεί η υπόθεση.

Ενα κεράκι, λίγα δάκρυα και οργή για τις - απεριόριστες μεν, απραγματοποίητες δε - υποσχέσεις που άκουσαν στον ένα χρόνο που πέρασε από το φονικό σεισμό της 7ης Σεπτεμβρίου 1999. Με τον τρόπο αυτό, οι κάτοικοι του Μενιδίου τίμησαν χτες - στο μνημόσυνο που έγινε στην κεντρική εκκλησία της πόλης - τους νεκρούς συγγενείς και φίλους τους και έδωσαν μεταξύ τους υπόσχεση ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα, μέχρι η κυβέρνηση να κάνει έργα τα λόγια της.

Ενα χρόνο πριν, το Μενίδι είχε δεχτεί το πρώτο ισχυρό χτύπημα, από το σεισμό. Τα αποτελέσματα ήταν τραγικά: 38 νεκροί και οι υλικές ζημιές ανυπολόγιστες. Τα 8.000 ακατάλληλα για κατοίκηση κτίρια, απ' αυτά 1.100 κατεδαφισμένα, είναι για πολλούς απλοί αριθμοί, για τους κατοίκους του Μενιδίου, όμως, είναι η ίδια τους η ζωή.


Η «τύχη» όμως, επιφύλασσε στην πόλη και άλλα χτυπήματα. Αυτή τη φορά δεν ήταν από κάποιο φυσικό φαινόμενο αλλά από την ίδια την κυβέρνηση, που με την εγκληματική αδιαφορία της άφησε τους κατοίκους της σχεδόν αβοήθητους.

Ενα χρόνο, όμως, μετά, οι σεισμόπληκτοι του Μενιδίου, φαίνονται αποφασισμένοι να διεκδικήσουν αγωνιστικά την επίλυση των προβλημάτων τους. Ετσι, με υπόμνημά της η Συντονιστική Επιτροπή Σεισμοπλήκτων Μενιδίου - το οποίο και κατέθεσε στον πρωθυπουργό, στους αρμόδιους υπουργούς, στα πολιτικά κόμματα και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση - απαιτεί άμεσα την ικανοποίηση συγκεκριμένων αιτημάτων που θα βελτιώσουν τη ζωή των σεισμοπαθών.

«Αυτό που έχει μείνει - τονίζεται στο υπόμνημα - ένα χρόνο μετά το σεισμό είναι τα χιλιάδες πληγωμένα σπίτια του Μενιδίου, η απόγνωση χιλιάδων ανθρώπων και η άθλια διαβίωσή τους στις παράγκες των καταυλισμών».

Για να βελτιωθεί, λοιπόν, η κατάσταση η Συντονιστική Επιτροπή επισημαίνει ότι:

  • Είναι αναγκαία η αύξηση των ποσών των δανείων για τις επισκευές και κατασκευές των σπιτιών στο πραγματικό ύψος των ζημιών για την ενίσχυση των οικοδομών και όχι μόνο για την επαναφορά στην «προτέρα» κατάσταση.
  • Να δοθεί πρώτα η κρατική αρωγή, προκειμένου να βοηθηθούν οι σεισμόπληκτοι, να αποκατασταθούν οι οικογένειες των θυμάτων και να προσληφθεί ένα μέλος της κάθε οικογένειας στο Δημόσιο, όπως είναι και η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αχαρνών.
  • Να απλοποιηθούν οι χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες στις διάφορες υπηρεσίες και τις τράπεζες.
  • Να εκπονηθεί άμεσα από τον ΟΕΚ πρόγραμμα λαϊκής κατοικίας για τους σεισμόπληκτους που έχουν τις προϋποθέσεις, καθώς και να συντομευτεί η παράδοση σπιτιών σε δικαιούχους που τους έχουν κληρωθεί.
  • Είναι αναγκαίο να αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα της κατανάλωσης ρεύματος στους καταυλισμούς με χαμηλή ανά κιλοβατώρα χρέωση (10 δρχ.) και χωρίς κλιμακούμενη αύξηση.
  • Να εγκατασταθούν παιδίατροι και παθολόγοι για την αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών, καθώς και να υπάρξει αστυνόμευση με καθημερινές πεζές περιπολίες στους καταυλισμούς.
  • Σημαντικό είναι και το πρόβλημα της μετακίνησης των κατοίκων των καταυλισμών και ιδιαίτερα των μαθητών. Είναι αναγκαία η πύκνωση των δρομολογίων, ενώ είναι απαραίτητο να δοθεί προτεραιότητα στην κατασκευή επαρκών σχολικών κτιρίων. Η λειτουργία παιδικών σταθμών και αίθουσας ψυχαγωγίας και απασχόλησης για παιδιά και ηλικιωμένους στους καταυλισμούς είναι άλλη μια πρόταση της Επιτροπής.
  • Πρέπει να υπάρχει καθημερινή μέριμνα για την καθαριότητα των καταυλισμών και να παραταθεί η επιδότηση ενοικίου και φιλοξενίας, για τους ενοικιαστές στα δύο χρόνια και να καταβάλλεται έγκαιρα από τις αρμόδιες υπηρεσίες.


Στην επιμνημόσυνη δέηση την κυβέρνηση εκπροσώπησαν οι υπουργοί ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης και Μεταφορών - Επικοινωνιών Χρ. Βερελής και ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Αθ. Αλευράς. Παραβρέθηκαν, επίσης, ο δήμαρχος Αχαρνών Δ. Παπανίκας, εκπρόσωποι της παράταξης Πανδημοκρατικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης Μενιδίου κ.ά.

Στη ΡΙΚΟΜΕΞ

Το μόνο που έμεινε απ' το τριώροφο κτίριο της ΡΙΚΟΜΕΞ, όπου έχασαν τη ζωή τους 43 άνθρωποι, είναι ένας σωρός από τσιμέντα και μπάζα. Το μόνο που θυμίζει ότι κάποτε στεγαζόταν εκεί η επιχείρηση είναι δύο ταμπέλες που γράφουν: «ΡΙΚΟΜΕΞ, σφουγγάρια μπάνιου».

Ετσι, χτες το απόγευμα, οι συγγενείς των νεκρών πήγαν στο πρώην εργοστάσιο για να τιμήσουν τη μνήμη των δικών τους ανθρώπων. Εκλαψαν αυτούς που σκοτώθηκαν από την εγκληματική αδιαφορία των υπευθύνων. Μια αδιαφορία που συνεχίζεται ακόμη και σήμερα.

Ανάμεσα στα πολλά στεφάνια ξεχωρίζει ένα που γράφει: «Στον πατερούλη μου, που δολοφόνησαν ΡΙΚΟΜΕΞ και κράτος». Μέσα στις λίγες αυτές λέξεις, βρίσκεται όλη η αλήθεια. Περιγράφεται ο πόνος και η αγανάκτηση των συγγενών των θυμάτων. Ο Ν. Πουλόπουλος που έχασε το γιο του στο εργοστάσιο, λέει: «Εχασα το παιδί μου, ένα παλικάρι 30 χρονών, τελείως βλακωδώς. Εχει περάσει ένας χρόνος - συνεχίζει - και η κατάσταση βρίσκεται ακόμα στο μηδέν. Θα πρέπει όλοι να ντρέπονται, αφού δεν μπορούν να βγάλουν ούτε ένα πόρισμα».

Ο Α. Αναγνωστάκης, νομικός εκπρόσωπος της Κίνησης Προστασίας Σεισμοπλήκτων «Ο Εγκέλαδος», τόνισε: «Με αυτά που γίνονται, σ' αυτό το εργοστάσιο, εδώ και ένα χρόνο, ξεσηκώνονται ακόμα και οι νεκροί, αν λάβουμε υπόψη τόσο τις φρικτές συνθήκες κάτω από τις οποίες πέθαναν άδικα τόσοι άνθρωποι όσο και την εγκατάλειψη που υπήρξε στη συνέχεια, αφού κανένας δεν έχει πει τις αιτίες της κατάρρευσης». Και κατέληξε: «Οι νεκροί μπορεί να μην περιμένουν τίποτα, οι ζωντανοί όμως θέλουν απαντήσεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ