Σάββατο 3 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
«Σιωπή» και αναμονή

Επίδειξη διαλλακτικότητας από την ελληνική κυβέρνηση που περιμένει μέχρι το τέλος του μήνα τον Μ. Νίμιτς

Σε κινήσεις που έχουν στόχο να υπογραμμιστεί η διάθεση της Αθήνας να αποδεχτεί μια συμβιβαστική λύση στο πρόβλημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ προχωρά η ελληνική κυβέρνηση, καθώς αναμένει μέχρι το τέλος του μήνα την επίσκεψη του διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έχουν δοθεί οδηγίες σε διπλωματικές αντιπροσωπείες της χώρας να υπογραμμιστεί ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να δεχτεί μια ονομασία για την ΠΓΔΜ όπου θα περιλαμβάνεται ο όρος Μακεδονία ή παράγωγα του όρου. Στη βάση αυτής της θέσης, άλλωστε, η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει ότι η Ουάσιγκτον θα στρέψει τις πιέσεις της προς τα Σκόπια, προκειμένου να... πείσει την ηγεσία της ΠΓΔΜ να δεχτούν την αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας της χώρας.

Μαζί με την «καλή διάθεση» η ελληνική κυβέρνηση κρατά ανοιχτή και την απειλή για άσκηση βέτο στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, αν προηγουμένως δεν επιλυθεί το πρόβλημα της ονομασίας.

Εν αναμονή της επίσκεψης Νίμιτς, η ελληνική κυβέρνηση έχει αποφασίσει να κλείσει τη στρόφιγγα της ενημέρωσης για τις διαβουλεύσεις που εξελίσσονται. Οπως είπε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος χτες, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, «βρισκόμαστε σε ένα ευαίσθητο, λεπτό, σημαντικό στάδιο των συζητήσεων, των διαπραγματεύσεων, που γίνονται υπό τη σκέπη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το συγκεκριμένο θέμα. Η Ελλάδα μετέχει με πολύ εποικοδομητικό τρόπο στη διαδικασία αυτή, την οποία γνωρίζετε ότι στηρίζει ολόκληρη η διεθνής κοινότητα. Δε θα ήθελα όμως, στο στάδιο αυτό - δε θα ήταν σκόπιμο ούτε ωφέλιμο - να πω κάτι παραπάνω».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ