Σάββατο 3 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΩΝ ΑΠΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
Τώρα και με συνεργείο φωτογράφων - εικονοληπτών

Πέρα από τις κάμερες παρατήρησης και παρακολούθησης που «κοσμούν» από το 2004 τους δρόμους του Λεκανοπεδίου Αττικής, στο εξής ειδικό συνεργείο φωτογράφων και εικονοληπτών της Αστυνομίας θα καταγράφει διαδηλωτές. Παράλληλα, θα αναβαθμιστούν δορυφορικά κάμερες που ανήκουν στο σύστημα C4i.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των εφημερίδων «Εθνος» και «Ελεύθερος Τύπος», το προσεχές χρονικό διάστημα αναμένεται σχετική διαταγή του αρχηγείου της Αστυνομίας που θα καθορίζει τη λειτουργία αυτής της ομάδας. Θα συσταθεί με τη διαδικασία του απορρήτου και θα καταγράφει μόνο με εντολή του παριστάμενου υπεύθυνου εισαγγελέα. Η ομάδα αυτή θα έχει την ευθύνη για τη διασφάλιση του σχετικού υλικού, το οποίο θα παραδίνεται στον εισαγγελέα μαζί με τη δικογραφία, χωρίς να κρατείται αντίγραφο. Ωστόσο, τα σύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα έχουν τη δυνατότητα να αποθηκεύουν στη μνήμη της συσκευής. Οι αστυνομικοί της ομάδας αυτής θα φορούν πολιτικά. Θα αποτελείται από τέσσερα άτομα τα οποία δε θα προέρχονται από την Ασφάλεια ή τη Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων.

Παράλληλα, δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας» αναφέρει πως η Αστυνομία σκοπεύει να αντικαταστήσει 65 παλιές κάμερες που διαθέτει με δορυφορικές. Ηδη έχουν χρησιμοποιηθεί δοκιμαστικά. Το σύστημα δε χρειάζεται ενσύρματο εξοπλισμό και δεν εκθέτει τις μονάδες του σε κίνδυνο φθορών, αφού οι κάμερες είναι τοποθετημένες σε απρόσιτα σημεία και διακινούν τις λήψεις μέσω δορυφόρου και κεντρικών κεραιών.

Προχτές ο αρχηγός της Αστυνομίας, αντιστράτηγος Α. Δημοσχάκης, μιλώντας στο 15ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών, είπε πως υλοποιείται το έργο πληροφορικής Police on line που βρίσκεται σε δοκιμαστική φάση και ότι «όλα τα κέντρα C4i τα οποία έχουν απεγκατασταθεί από τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, θα εγκατασταθούν με ένα πρόγραμμα, το οποίο σχεδόν έχει τελειώσει, σε όλες τις έδρες των Γενικών Αστυνομικών Διευθύνσεων της χώρας». Το τελευταίο θα γίνει για να «μπορούν οι αστυνομικοί διευθυντές να κατευθύνουν, σε κάθε περίπτωση και κυρίως σε περίοδο κρίσης, όλες τις αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες είναι υπό τις διαταγές τους». Απαντώντας χτες σε σχετική ερώτηση του «Ρ», ο αρχηγός της Αστυνομίας διευκρίνισε πως τα κέντρα επιχειρήσεων αφορούν στην ασύρματη επικοινωνία των αστυνομικών δυνάμεων. Είναι, όμως, γνωστό πως οι κάμερες αποτελούν υποσύστημα του C4i, κάτι που δεν αποκλείει μελλοντική τους εγκατάσταση και λειτουργία.

Πάντως, ο Α. Δημοσχάκης υποστήριξε ότι δεν πρόκειται να τοποθετηθούν κάμερες σε επαρχιακές πόλεις παρά μόνο σε τμήματα των εθνικών δρόμων όπου παρατηρείται υψηλός δείκτης τροχαίων ατυχημάτων. Παράλληλα, απάντησε αρνητικά σε ερώτηση αν συνεργείο αστυνομικών θα βιντεοσκοπεί κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Οσον αφορά στις δορυφορικές κάμερες υποστήριξε πως στη χώρα μας δεν υπάρχει η κατάλληλη τεχνολογία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ