Τρίτη 6 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΕΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ
Τώρα «θυμήθηκαν» περιβάλλον, ανασκαφές και κυκλοφοριακό!

Από τις εκσκαφές για το μουσείο, με φόντο το κτίριο Βάιλερ: Ετσι «διατηρήθηκαν»οι αρχαιότητες...

Eurokinissi

Από τις εκσκαφές για το μουσείο, με φόντο το κτίριο Βάιλερ: Ετσι «διατηρήθηκαν»οι αρχαιότητες...
Τα αρνητικά αποτελέσματα της χωροθέτησης και κατασκευής του Νέου Μουσείου Ακρόπολης στον αρχαιολογικό χώρο του Μακρυγιάννη, για τα οποία προειδοποιούσαν φορείς και επιστήμονες, οξύνονται τώρα. Και είναι ακόμη η αρχή...

Σε χτεσινή σύσκεψη του υπουργού Πολιτισμού, Μ. Λιάπη, με το ΔΣ του Οργανισμού Ανέγερσης Νέου Μουσείου Ακρόπολης (ΟΑΝΜΑ ΑΕ) ο πρώτος ζήτησε να προχωρήσουν μελέτες, λ.χ. της «ανάδειξης των ανασκαφών»! Αφού έχτισαν το μουσείο πάνω στην ανασκαφή, τώρα συζητάνε με μελέτες (!) γι' αυτήν, με το κτίριο έτοιμο..! Το ίδιο ισχύει και για την ανέτοιμη μελέτη για «δημιουργία χώρου στάθμευσης οχημάτων», σοβαρότατο πρόβλημα που άπτεται του περιβάλλοντος όλης της περιοχής, πρόβλημα που θα επιδεινωθεί με το μουσείο. Πρόβλημα, που έπρεπε ως πρώτο και κύριο να αντιμετωπιστεί. Κι όμως, τώρα ζητά το ΥΠΠΟ από το Δήμο Αθηναίων «να συνταχθεί κυκλοφοριακή μελέτη για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών, αλλά και των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής»!

Παρ' όλ' αυτά ο υπουργός ζήτησε «επιτάχυνση των απαιτούμενων διαδικασιών, μελετών και έργων» για να λειτουργήσει το μουσείο έως τα τέλη του 2008. Να προχωρήσουν «άμεσα» οι μελέτες για «τον περιβάλλοντα χώρο του μουσείου, τις απαιτούμενες φυτεύσεις, την περίφραξη, ενδεχόμενες βελτιώσεις στις προσόψεις των πολυκατοικιών περιμετρικά του μουσείου, σε σχέση και με τα δύο κτίρια στις οδούς Μακρυγιάννη και Χατζηχρήστου και Χατζηχρήστου και Μητσαίων». Με κυνικό τρόπο, η κυβέρνηση επιχειρεί να «βελτιώσει» το τσιμέντο περιμετρικά τού, επίσης, τσιμεντένιου μουσείου, ενώ τα δύο αρχιτεκτονικά μνημεία επί της Δ. Αεροπαγίτου πάνε προς κατεδάφιση!

Από τη συνάντηση προκύπτει πως δεν έχει ολοκληρωθεί η μουσειολογική μελέτη (οριστικοποίηση προθηκών, βάθρων, φωτισμού των εκθεμάτων), ενώ ο υπουργός ζήτησε και ανελκυστήρα για τους επισκέπτες με κινητικά προβλήματα (εκτός της υπάρχουσας ράμπας) και σύστημα αυτόματης ξενάγησης. Και, βέβαια, ζήτησε την προπαγάνδιση του μουσείου με εκδηλώσεις από τον ερχόμενο Γενάρη, εντός και εκτός Ελλάδας.

Εξίσου σημαντικό είναι και το θέμα της διοικητικής μορφής του νέου μουσείου, αν και δε δόθηκαν λεπτομέρειες της σχετικής συζήτησης. Το βέβαιο είναι πως μια επιλογή μορφής τύπου «ΟΑΝΜΑ» (ή ο ίδιος με άλλο όνομα) εντάσσεται στη λογική της κυβέρνησης (και του ΠΑΣΟΚ που τον έφτιαξε) για ιδιωτικοοικονομική λειτουργία του μουσείου.

  • Εκτός λειτουργίας, λόγω βλάβης, τέθηκε ο ανελκυστήρας για τα άτομα με ειδικές ανάγκες στην Ακρόπολη. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν στα τηλέφωνα 210 3214172-3.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ