Τετάρτη 7 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΥΓΕΙΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Παρέμβαση στη Βουλή για τα προβλήματα των αναπήρων

Δυο Ερωτήσεις σχετικά με τα Ειδικά Εργαστήρια και τη Σχολή Τυφλών Θεσσαλονίκης κατέθεσαν βουλευτές του Κόμματος

Από παλιότερη κινητοποίηση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων για το δικαίωμα στη δουλιά και την Εκπαίδευση
Από παλιότερη κινητοποίηση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων για το δικαίωμα στη δουλιά και την Εκπαίδευση
Τα τεράστια προβλήματα στη λειτουργία των ειδικών σχολείων και τη διαλυτική κατάσταση που παρουσιάζει η Σχολή Τυφλών στη Θεσσαλονίκη, φέρνουν με Ερωτήσεις προς την υπουργό Παιδείας οι βουλευτές του ΚΚΕ, παρεμβαίνοντας και μ' αυτόν τον τρόπο σε ζητήματα καίριας σημασίας για τους ανθρώπους με αναπηρία.

Στην πρώτη Ερώτηση, την οποία υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Γιώργος Μαρίνος, Βέρα Νικολαΐδου, Σοφία Καλαντίδου, Νίκος Καραθανασόπουλος και Δήμος Κουμπούρης, σημειώνεται εισαγωγικά: «Μια ακόμη σχολική χρόνια άρχισε με τεράστια προβλήματα στα ειδικά σχολεία και ιδιαίτερα στα λεγόμενα Ειδικά Εργαστήρια Εκπαίδευσης και Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ). Ενώ τα περισσότερα παιδιά με αναπηρίες είναι εκτός Ειδικής Αγωγής (ΕΑ), την ίδια στιγμή τα ελάχιστα ειδικά σχολεία που υπάρχουν και οι τάξεις ένταξης έχουν τεράστιες ελλείψεις ειδικού επιστημονικού και υποστηρικτικού προσωπικού και υποδομών, μ' αποτέλεσμα πολλά απ' αυτά να υπολειτουργούν μετατρεπόμενα σε παιδοφυλακτήρια».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ κάνουν ιδιαίτερη αναφορά στην υποτυπώδη λειτουργία λόγω ελλείψεων, των ΕΕΕΕΚ της Ελευσίνας, του Αιγάλεω, του Ν. Ηρακλείου, της Κοζάνης, της Παμμακάριστου και της Νέας Αρτάκης στην Εύβοια, ενώ σημειώνουν ότι τα προβλήματα Εργαστηρίων έχουν να κάνουν με την ανυπαρξία οργανικών θέσεων του εκπαιδευτικού προσωπικού και συγκεκριμένων αναλυτικών προγραμμάτων.

Με βάση τα παραπάνω απαιτούν μέτρα από την κυβέρνηση ώστε άμεσα να διοριστούν μόνιμοι εκπαιδευτικοί, ειδικό επιστημονικό προσωπικό και το ανάλογο βοηθητικό με βάση τις ανάγκες σε όλα τα ειδικά σχολεία και τα ΕΕΕΕΚ, να θεσπιστούν ειδικά αναλυτικά προγράμματα Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και να διατεθούν όλες οι απαραίτητες πιστώσεις.

Για τη Σχολή Τυφλών

Για το ζήτημα της Σχολής Τυφλών στη Θεσσαλονίκη, οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας και Σοφία Καλαντίδου, καταγγέλλουν τις διαχρονικές ευθύνες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για τη διαλυτική κατάσταση που παρουσιάζει (κτίρια ακατάλληλα έως επικίνδυνα, εποπτικά μέσα ανύπαρκτα, προσωπικό περιορισμένο και ανειδίκευτο, μόλις 20 μαθητές από 150 που υποστήριζε και φιλοξενούσε πριν από 25 χρόνια, παύση λειτουργίας της μονάδας για πολυανάπηρα παιδιά και των εργαστηρίων, υποχρηματοδότηση).

Σημειώνουν επίσης ότι «η περιουσία του παλιού φιλανθρωπικού σωματείου της σχολής ύστερα από μεθοδεύσεις των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ κατέληξε τελικά στον Δήμο Θεσσαλονίκης που θέλει να φτιάξει ένα ακόμη ίδρυμα για τυφλούς, ενώ καυγάς έχει ξεσπάσει μεταξύ των διαφόρων παραγόντων για τη νομή της περιουσίας και του νέου ιδρύματος. Και απαιτούν από την κυβέρνηση άμεσα να περάσει όλη η περιουσία του πρώην φιλανθρωπικού σωματείου «Ο Ηλιος» στη σχολή τυφλών και να δημοσιοποιηθεί, να μετατραπεί η σχολή σε ένα δημόσιο κέντρο με δωρεάν υπηρεσίες υψηλού επιπέδου και να προχωρήσει άμεσα η μελέτη και κατασκευή νέων σύγχρονων κτιριακών εγκαταστάσεων της σχολής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ