Τετάρτη 7 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΙΔΕΙΑ
Ο λαός έχει τη δύναμη αν ξεσηκωθεί

Στο ΤΕΙ της Χαλκίδας περιόδευσε χτες το πρωί ο γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Πρωτούλης

«Με την πλατιά εξόρμηση που κάνει η Οργάνωσή μας σε σχολεία, σχολές, χώρους κατάρτισης, δεν επιδιώκουμε μόνο να μιλήσουμε στους νέους, να τους ενημερώσουμε. Το λέμε καθαρά: Θέλουμε να ξεσηκώσουμε τον κόσμο!». Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων, μιλώντας χτες το πρωί με σπουδαστές του ΤΕΙ Χαλκίδας ο Γιάννης Πρωτούλης, γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και βουλευτής του ΚΚΕ. Ο Γ. Πρωτούλης περιόδευσε για λίγη ώρα στους χώρους του ΤΕΙ και στη συνέχεια μίλησε με σπουδαστές στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος.

«Ηρθαμε να σας πούμε πράγματα, που δε θα τα ακούσετε ούτε από τις τηλεοράσεις, ούτε στα ραδιόφωνα», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως υπάρχει δίκαιη αναταραχή στην Παιδεία. Τα ήδη οξυμένα προβλήματα θα οξυνθούν περισσότερο, αφού στόχος της κυβέρνησης δεν είναι η ενίσχυση της δημόσιας δωρεάν Παιδείας, αλλά η ενίσχυση των «εμπόρων της γνώσης», είπε, αναφερόμενος στη νομοθετική ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση για την εφαρμογή της Κοινοτικής Οδηγίας 36/05, που εξισώνει τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων των ΑΕΙ και ΤΕΙ με αυτά των αποφοίτων των ΚΕΣ.

«Τόσο εσείς, όσο και οι απόφοιτοι των κολεγίων θα παίρνετε ψευτοπιστοποιητικά κατάρτισης, που θα σας οδηγούν στην ανεργία, στην ψευτοδουλιά, έπειτα ξανά στην κατάρτιση και στην ψευτοδουλιά», τόνισε. Επίσης, υπογράμμισε ότι φέρνουν «από την πίσω πόρτα» την ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης, πριν ακόμα αναθεωρηθεί το άρθρο 16 του Συντάγματος. «Αν σήμερα οι γονείς σας δύσκολα τα φέρνουν βόλτα, κάνουν δυο δουλιές, πληρώνουν αδρά για να σπουδάσετε, αυτό όχι μόνο δε θα αλλάξει, αλλά θα οξυνθεί περισσότερο».

Ο Γ. Πρωτούλης τόνισε, ακόμα, ότι οι εξελίξεις αυτές στην Ανώτατη Εκπαίδευση και γενικά στην Παιδεία συνδέονται άμεσα με την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και της Κοινωνικής Ασφάλισης. Το εκπαιδευτικό σύστημα - σημείωσε - θέλουν να το προσαρμόσουν στο μοντέλο του φθηνού εργάτη, του ευέλικτου, χωρίς ουσιαστικές γνώσεις, χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα: «Να νιώθει άχρηστος, ότι αυτός φταίει που είναι άνεργος, που δουλεύει ανασφάλιστος, που αμείβεται με ψίχουλα», είπε χαρακτηριστικά.

Ξέρουν ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις, φοβούνται το ΚΚΕ

«Καλούμε τον κόσμο σε ξεσηκωμό, να οργανώσει την πάλη του. Να μη δείξει καμιά στάση αναμονής και ανοχής. Την αντίσταση του λαού τη φοβούνται όπως ο διάολος το λιβάνι. Γνωρίζουν ότι αυτά τα μέτρα που φέρνουν θα γεννήσουν αγώνες», επισήμανε.

Συμπλήρωσε, ακόμα, ότι το ΚΚΕ προβάλλει σειρά προτάσεων για όλα τα ζητήματα. «Λένε ψέματα ότι το ΚΚΕ δεν έχει θέσεις, δεν έχει πρόταση για το σήμερα», είπε στους σπουδαστές. «Με αυτό τον τρόπο εκφράζεται όχι απλά η διαφωνία τους μαζί μας, αλλά και το άγχος τους μήπως υιοθετηθούν οι προτάσεις μας από το λαό».

Πλούσια συζήτηση και προβληματισμός

Εντονος προβληματισμός εκφράστηκε από τους σπουδαστές σχετικά με την οργάνωση της πάλης, την αποτελεσματικότητα των αγώνων και την αφύπνιση των συνειδήσεων των νέων ανθρώπων. Αναδείχτηκε, επίσης, αμφισβήτηση της κυρίαρχης πολιτικής, ανησυχία για το μέλλον και προβληματισμός για τις μορφές πάλης που μπορούν να υιοθετηθούν.

«Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα...», είπε ένας σπουδαστής, εκφράζοντας παράλληλα δυσπιστία στην πολιτική και στα κόμματα. «Είναι χαρακτηριστικό ότι μια σειρά στρατηγικές επιλογές των μονοπωλίων, όπως η ΕΕ, το ΝΑΤΟ κ.ά., παρουσιάζονται σαν μονόδρομος. Αυτό εγκλωβίζει και ενσωματώνει πολύ κόσμο», απάντησε, μεταξύ άλλων, ο Γ. Πρωτούλης. «Εμείς λέμε: Εμπιστοσύνη στη δύναμή σου. Να καταλάβει ο λαός ότι αν παλέψει οργανωμένα έχει μεγάλη δύναμη». Επίσης υπογράμμισε ότι μόνο μέσα από τον αγώνα μπορούν να βγουν συμπεράσματα και για τα κόμματα και για τους συνδικαλιστές. «Από τον καναπέ δεν έβγαλε κανείς συμπεράσματα», είπε χαρακτηριστικά. «Χρειάζεται δράση μέσα στο λαϊκό κίνημα».

Τέλος, πρόσθεσε: «Ξέρουμε ότι οι αγώνες έχουν το τίμημά τους. Αυτό ίσχυε πάντα. Ομως, ξέρουμε ότι αυτό το τίμημα είναι πολύ μικρότερο από αυτό που πληρώνουμε καθημερινά και που θα πληρώνουμε αν περάσουν αυτά τα μέτρα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ