Τετάρτη 7 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Πήρε τη σκυτάλη ο εισαγγελέας

Τη σκυτάλη στην επιχείρηση τρομοκράτησης - ποινικοποίησης των μαθητικών αγώνων (με σαφή στόχο να καμφθεί το αγωνιστικό φρόνημα των μαθητών και να «σπάσουν» οι καταλήψεις - μορφή αγώνα που έχουν επιλέξει μέσα από συλλογικές δημοκρατικές διαδικασίες) πήρε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Ιωαννίνων. Συγκεκριμένα, ο εισαγγελέας Θεοφάνης Λιούτας έδωσε εντολή για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης με αφορμή δημοσιεύματα στον τοπικό Τύπο για υποκινούμενες καταλήψεις και ζημιές. Ο ίδιος επικαλέστηκε τηλεφωνήματα από «αγανακτισμένους» γονείς για το ότι «εμποδίζονται» μαθητές να παρακολουθήσουν μαθήματα.

Επί της ουσίας και αυτή η νέα εισαγγελική παρέμβαση αποτυπώνει και εκφράζει την επαναλαμβανόμενη και απεγνωσμένη προσπάθεια της κυβέρνησης να χτυπήσει με κάθε τρόπο τον συνεχώς αναπτυσσόμενο και πολύμορφο αγώνα των μαθητών να «τσακίσει» το αίτημα για δημόσιο και δωρεάν σχολείο, επιδιώκοντας μέσα από μαρτυρίες και καταθέσεις να ποινικοποιήσει αυτόν τον αγώνα για να υπερασπίσει και να εφαρμόσει ανενόχλητη την αντιεκπαιδευτική πολιτική.

Απέναντι σε αυτήν τη σαφή και ξεκάθαρη προσπάθεια τρομοκράτησης και συκοφάντησης των αγώνων τους, οι μαθητές στα Γιάννενα ετοιμάζονται να απαντήσουν αγωνιστικά με συμμετοχή στο συλλαλητήριο που θα γίνει την Παρασκευή στην Ακαδημία στις 12 μ. μετά και από τη χθεσινή συνεδρίαση του Συντονιστικού.

Σε ανακοίνωσή του, το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ιωαννίνων της ΚΝΕ καταγγέλλει την απροκάλυπτη παρέμβαση της Εισαγγελίας. «Ηθικός αυτουργός, σημειώνει, είναι η κυβέρνηση της ΝΔ που στα χνάρια του ΠΑΣΟΚ συνεχίζει στην ίδια ρότα του αυταρχισμού με σκοπό την ποινικοποίηση και τη βίαιη καταστολή των αγώνων». Υπογραμμίζει πως «το μείγμα τρομοκρατίας και συκοφάντησης, προκειμένου να καμφθούν οι αγώνες ώστε να υπάρχει ελεύθερο πεδίο για να περάσουν τα αντιδραστικά μέτρα, δε θα περάσει».

«Οι μαθητές, συνεχίζει η ανακοίνωση, έχουν το αναφαίρετο δικαίωμα να επιλέγουν τις μορφές πάλης τους μέσα από τις Γενικές Συνελεύσεις, τα Συντονιστικά τους και τις συλλογικές τους διαδικασίες. Οπως κάποτε η χούντα έψαχνε για "κομμουνιστικό δάχτυλο" προκειμένου να δικαιολογήσει το πραξικόπημα, έτσι και τώρα η κυβέρνηση ψάχνει για "δάχτυλο υποκινητή" για να στείλει εισαγγελείς και ΜΑΤ στα σχολεία».

Στη Θεσσαλονίκη

Να τρομοκρατήσει μαθητές και γονείς προσπαθεί ο υπεύθυνος του Αθλητικού Λυκείου Καλαμαριάς, Αθανάσιος Μανιάτης, με μία κατάπτυστη επιστολή για «παράνομες» καταλήψεις και «παράνομους» καταληψίες μαθητές, την οποία ζητάει να υπογράψουν οι γονείς των μαθητών. Οι μαθητές, πάντως, προειδοποιούν πως αν δε λυθεί το σοβαρό πρόβλημα της έλλειψης γυμναστών στο σχολείο τους - λόγος για τον οποίο έκαναν αποχή εδώ και 4 μέρες - θα συνεχίσουν να αγωνίζονται. Αντίθετα, ο Α. Μανιάτης με την επιστολή του θεωρεί πως οι καταλήψεις «είναι μία σκοτεινή και καταχρηστική άσκηση "αποκλειστικού" δικαιώματος».

Στην Αχαΐα

Η ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ καταγγέλλει το κλίμα τρομοκρατίας, στο οποίο «πρωτοστατούν διευθυντές σχολείων που συμπεριφερόμενοι σαν αστυνομικοί διοικητές τηλεφωνούν στους γονείς των μαθητών για να νουθετήσουν τους νεαρούς "εγκληματίες". Το μένος ορισμένων φτάνει σε τέτοιο βαθμό που απαιτούν να ψηφίζουν οι μαθητές στο γραφείο τους ή άλλοι καλούν τους γονείς να "σώσουν" τα παιδιά τους από την ΚΝΕ. Ενδεικτικά αναφέρουμε το 13ο Λύκειο, το 4ο Γυμνάσιο, το 5ο Λύκειο, το Πειραματικό Λύκειο». Το κλίμα τρομοκρατίας και κατασυκοφάντησης σε βάρος των μαθητών συντηρείται και από μερίδα του τοπικού Τύπου - μέσω της αρθρογραφίας - που αρχίζει από την ξεκάθαρη θέση να σταματήσουν τώρα οι καταλήψεις των μαθητών, προβαίνει σε συκοφαντικά σχόλια κατά των αγωνιζόμενων μαθητών και φτάνει μέχρι και σε χυδαιότητες για στελέχη του ΚΚΕ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Φοβούνται τις μαθητικές κινητοποιήσεις (2013-09-27 00:00:00.0)
Με μπλόκα και πορείες συνεχίζουν (1999-12-14 00:00:00.0)
Τώρα άνοιξαν οι "λογαριασμοί" μας (1999-02-09 00:00:00.0)
Προετοιμάζονται πυρετωδώς για το πανελλαδικό συλλαλητήριο (1999-01-30 00:00:00.0)
Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων (1999-01-23 00:00:00.0)
Οι συνελεύσεις αποφασίζουν συνέχιση του αγώνα (1999-01-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ