Κυριακή 11 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
Το όνομα και οι ανταγωνισμοί

Η μεταβολή στην επίσημη εξωτερική πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης για την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (FYROM) δείχνει να επηρεάζει την πολιτική κατάσταση στην περιοχή και να δημιουργεί νέους προβληματισμούς για το ρόλο των ΗΠΑ κι ευρύτερα του ευρωατλαντισμού.

Η ελληνική κυβέρνηση κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία υιοθέτησε τη σύνθετη ονομασία και τη γεωγραφική έννοια γι' αυτή. Ανεξάρτητα από το εάν και πόσο θα μπορέσει να εξομαλύνει τη σχέση της Ελλάδας με τη FYROM, είναι γεγονός ότι σπρώχνει το φαινόμενο της αδιάλλακτης ονοματολογίας στην απέναντι πλευρά. Αυτή καταρχήν η εποικοδομητική θέση δείχνει να χάνει την προωθητική της αξία εφόσον γίνεται πολύ ετεροχρονισμένα κι αποβλέπει κυρίως να τραβήξει τη συγκατάθεση του ευρω-αμερικανικού παράγοντα.

Αντίθετα, μια απευθείας πολιτική επικοινωνία κατ' ιδίαν με τα Σκόπια από το 1992 που παρουσιάστηκε το πρόβλημα, θα μπορούσε να έχει ενδιαφέρουσες εποικοδομητικές επιπτώσεις όχι μόνο στη σχέση Ελλάδας - FYROM, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Είναι γεγονός ότι οι άκαμπτες παλινωδίες του ελληνικού παράγοντα εξ αντικειμένου έσπρωξαν τα Σκόπια εντελώς στην αγκαλιά των ΗΠΑ και του ευρύτερου ευρωατλαντισμού. Οσο κι αν φαίνεται ότι η αδιαλλαξία της ονοματολογίας μετατοπίζεται στα Σκόπια, εντείνονται κίνδυνοι που δύναται να συνοψιστούν σε δύο: 1) Τα Σκόπια να οδηγηθούν σε απομόνωση και πιθανό διαμελισμό, πράγμα που ίσως οδηγήσει σε διακρατικούς ανταγωνισμούς. 2) Τα Σκόπια να χωθούν σε βαθύτερη εξάρτηση από τις ΗΠΑ για λόγους αποκλειστικής προστασίας. Αυτό θα τα μετέτρεπε σε ένα τέτοιο προτεκτοράτο, που το Κοσσυφοπέδιο θα φαντάζει μπροστά του αθώο. Αυτό πάλι όπως και στην προηγούμενη εκδοχή πιθανόν να οδηγήσει και οξύνει διακρατικούς ανταγωνισμούς με δυο φιτίλια για προσάναμμα: α) Κοσσυφοπέδιο, β) FYROM. Αυτές οι δυσοίωνες πιθανές προβλέψεις έχουν ως υπόβαθρο την παρουσία των ευρωατλαντικών δυνάμεων, ΗΠΑ - ΕΕ - ΝΑΤΟ, και την άσκηση της πολιτικής τού «διαίρει και βασίλευε». Αυτή η διχαστική πολιτική αποκτά στις μέρες μας ιδιαίτερη δυναμική εξαιτίας αλληλοσυμπλεκόμενων συμφερόντων κι ανταγωνισμών ισχυρών δυνάμεων για τους αγωγούς πετρελαίου και αερίου, τον έλεγχο της Μέσης Ανατολής, το ευρασιατικό εμπόριο και το «κλειδί» της Μεσογείου. Επιπλέον εμπλέκεται στους αντιφατικούς ανταγωνισμούς και προσεγγίσεις του τριγώνου ΗΠΑ - ΕΕ - Ρωσίας που πιθανότατα οδηγούν σε διαμελισμούς κι αλληλοπροσαρτήσεις από την Κασπία μέχρι τη Μεσόγειο. Σ' αυτό τον αστερισμό ίσως οδηγηθεί κι η Ελλάδα στην αντιφατική σχέση της με όλες τις όμορες χώρες, από Αλβανία έως Τουρκία.

Η επίσημη στροφή της ελληνικής κυβέρνησης στην υιοθέτηση του σύνθετου ονόματος με γεωγραφικό προσδιορισμό δείχνει να έχει καταλάβει αυτές τις διεθνείς αντιφάσεις και τους κινδύνους που εγκυμονούν. Στην προσπάθεια αποφυγής μιας τέτοιας εμπλοκής φαίνεται να προσδοκά την επιπλέον αναγνώρισή της από τους ισχυρούς του ευρωατλαντισμού ως της υπεράνω διευθυντικής και διαιτητικής δύναμης στην πιθανή όξυνση αντιθέσεων στην περιοχή, κάτι σαν ο «αντ' αυτού»...

Μεγαλεπήβολο σχέδιο πολιτικής δύναμης που έταξε τον εαυτό της και την Ελλάδα αποκλειστικά «εις τη Δύσην» και που απαιτεί ανάλογο ρόλο εντεταλμένου επιτηρητή. Η ελληνική αστική τάξη μπορεί να κοιμάται ήσυχη τουλάχιστον απ' αυτή την πλευρά. Μόνο που είναι αδύνατο να προβλεφτούν πιθανές εξελίξεις σε οξύτατες αντιφάσεις κι ανταγωνισμούς των ισχυρών, εκεί που τα πάντα - φιλίες, συμμαχίες, εταιρισμοί μεταξύ μικρών και μεγάλων - ανατρέπονται κι αναδιαμορφώνονται μέχρις εσχάτων.


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΜΟΕ για να προχωρήσουν οι μπίζνες (2015-06-05 00:00:00.0)
Πολιτική συμφερόντων (2008-10-19 00:00:00.0)
Για τις εκλογές στην ΠΓΔΜ (2008-06-08 00:00:00.0)
Αδιέξοδη ονοματολογία (2008-05-11 00:00:00.0)
Βαλκανική μπαρουταποθήκη (2008-02-24 00:00:00.0)
Προδιαγεγραμμένη πορεία (2004-11-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ