Τρίτη 13 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Χέρι χέρι προχωρούν ανατροπές και εξαπάτηση

Την Πέμπτη η συνέχεια του «διαλόγου», με θέμα την αντιδραστική ενοποίηση των Ταμείων. Το σύστημα των «τριών πυλώνων» στην ημερήσια διάταξη της κυβέρνησης και των ασφαλιστικών εταιρειών

Στη διεξαγωγή του «δεύτερου κύκλου» του «διαλόγου» - απάτη για το Ασφαλιστικό προχωρά η κυβέρνηση, συνεχίζοντας με τις πλάτες του ΠΑΣΟΚ και των κοινωνικών εταίρων την κοροϊδία σε βάρος των εργαζομένων. Παράλληλα, με τον πιο κραυγαλέο τρόπο, γίνεται καθαρό ότι η κυβέρνηση «κλείνει» το θέμα της χρηματοδότησης χωρίς να έχει αναλάβει την παραμικρή -έστω και στα λόγια- δέσμευση για τα Ταμεία. Ενώ απ' όλες τις πλευρές επιβεβαιώνεται ότι τα αντιδραστικά σχέδια της κυβέρνησης είναι υποταγμένα στην πλήρη ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος και τη λειτουργία του στη βάση των «τριών πυλώνων».

Χτες ο υπουργός Απασχόλησης Β. Μαγγίνας απέστειλε άλλη μια επιστολή στους εμπλεκόμενους στο «διάλογο», με την οποία τους καλεί στην κοινή συνεδρίαση των Διαρκών Επιτροπών Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων την Πέμπτη 15 Νοέμβρη, στις 6 μ.μ. Βασικό αντικείμενο του δεύτερου κύκλου είναι η «ενοποίηση» των Ταμείων, καθώς και η ηλεκτρονική υποστήριξη του ασφαλιστικού συστήματος και η κάρτα κοινωνικής ασφάλισης.

Σημειώνεται ότι η λεγόμενη «ενοποίηση» Ταμείων κύριων και επικουρικών συντάξεων αποτελεί έναν από τους βασικούς τρόπους αφαίρεσης ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Ηδη ενοποιήσεις Ταμείων προβλέπονται από το νόμο 3029 του ΠΑΣΟΚ και το πρώτο αντιασφαλιστικό δείγμα γραφής η κυβέρνηση της ΝΔ το έδωσε με την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων των τραπεζοϋπαλλήλων. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι και με τις νέες ενοποιήσεις οι ασφαλισμένοι θα δεχτούν ακόμα ένα χτύπημα.

Πλασιέ των ασφαλιστικών εταιρειών

Τη μετατροπή του συνταξιοδοτικού συστήματος σε κεφαλαιοποιητικό και τη λειτουργία του στη βάση των λεγόμενων «τριών πυλώνων», πρόβαλε ως τον «πραγματικό δρόμο για να διατηρήσουμε το λεγόμενο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Πρότυπο» ο Ν. Αναλυτής, μιλώντας προχτές σε ημερίδα της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας, με την ιδιότητα του προέδρου του Ελληνικού Δικτύου για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Ο επικεφαλής της «επιτροπής σοφών» που διόρισε η κυβέρνηση, παρουσίασε ως «λύσεις» την αύξηση των εργατικών εισφορών, την αύξηση των ορίων ηλικίας, την αύξηση του αριθμού των μεροκάματων που απαιτούνται για την εξασφάλιση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, τη μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης.

Ο Ν. Αναλυτής, αφού ισχυρίστηκε ότι οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό έχουν ήδη καθυστερήσει, επανέλαβε τα περί περιορισμού των πρόωρων συντάξεων και «αναδιάταξης» των Βαρέων και Ανθυγιεινών, των συντάξεων αναπηρίας κλπ. Ως «μόνη δυνατή λύση» ο Ν. Αναλυτής πρόβαλε ένα πλέγμα μέτρων που θα περιλαμβάνει: ιδιωτικοποίηση ενός μέρους του συστήματος, με μείωση των ποσοστών αναπλήρωσης των «υψηλόμισθων» και «παροχή κινήτρων» για την ανάπτυξη αυτοχρηματοδοτούμενων Ταμείων του δεύτερου και τρίτου πυλώνα, δηλαδή τη διείσδυση των ασφαλιστικών εταιρειών, ενίσχυση του ποσοστού απασχόλησης με ταυτόχρονη σύνδεση του ορίου συνταξιοδότησης με το ύψος των εισφορών, κίνητρα για την ανάπτυξη του δεύτερου και τρίτου πυλώνα. Στο ίδιο μήκος κύματος μίλησε από τη σκοπιά των εταιρειών ο Θ. Κοκκάλας, γενικός γραμματέας του ΔΣ της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας.

Εκχώρηση και της πρόληψης

Την εκχώρηση της πρόληψης στις ιδιωτικές ασφαλίσεις - στα γενικότερα πλαίσια των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα - προδιέγραψε ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος μιλώντας στην ίδια εκδήλωση. «Η πρόληψη είναι ένα πεδίο, που προσφέρεται για μία συμμαχία αξιών με τις εταιρείες της ιδιωτικής ασφάλισης, στα πλαίσια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και της κοινωνικής οικονομίας» είπε και υπογράμμισε: «Η Ενωση των Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του αναγκαίου συνεργασιακού πλαισίου με την πολιτεία».

  • Σύμφωνα με πληροφορίες, η «Επιτροπή Σοφών» έχει υποβάλει την παραίτησή της, θεωρώντας ότι έχει ολοκληρώσει το έργο της. Και με αυτό τον τρόπο επιβεβαιώνεται περίτρανα η εκτίμηση των ταξικών συνδικάτων, ότι τέτοιες επιτροπές φτιάχνονται για να παίξουν το ρόλο του «λαγού» και καθόλου βέβαια δεν αποβλέπουν στη μελέτη του Ασφαλιστικού, όπως ισχυριζόταν η κυβέρνηση.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ