Τρίτη 13 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΕ» ΣΤΟ ΑΠΘ
Χαρακτηρίζει το διάλειμμα «μη ενεργό» χρόνο εργασίας!

Στα πρότυπα των προωθούμενων ευρωενωσιακών οδηγιών, αφαιρεί μέρος του μισθού, ενώ με μηνιαία διευθέτηση του χρόνου εργασίας κλέβει μεροκάματα και ένσημα από τους εργαζόμενους!

Εικόνες από το κοντινό μέλλον ενός εργασιακού Μεσαίωνα όπου ακόμα και το επιβεβλημένο διάλειμμα δε θα θεωρείται εργάσιμος χρόνος και άρα θα αφαιρείται από τον υπολογισμό του μεροκάματου και των ενσήμων, έρχονται από τις εργολαβίες του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η εταιρεία «Οικολογική ΑΕ» που έχει αναλάβει εργολαβικά την καθαριότητα και τη φύλαξη του ΑΠΘ, αποφάσισε αυθαίρετα να αφαιρεί από τη μισθοδοσία την ώρα του διαλείμματος, το οποίο εικονικά αναφέρει ότι αυξήθηκε από 20 σε 45 λεπτά τη μέρα. Μάλιστα, προσπάθησε να υφαρπάξει τη συναίνεση των εργαζομένων, καλώντας τους να υπογράψουν σχετικό κείμενο ο καθένας ξεχωριστά.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις συνδικαλιστών, αυτή η απόφαση οδηγεί σε μείωση του μισθού κατά περίπου 200 ευρώ το μήνα. Ο εργολάβος, όμως, δε σταμάτησε εκεί. Καταστρατηγώντας ακόμα και τα αυτονόητα που προβλέπει η εργατική νομοθεσία, αθροίζει τις ώρες των διαλειμμάτων και στη συνέχεια αφαιρεί το συνολικό χρόνο από τον εβδομαδιαίο εργάσιμο, μειώνοντας στα χαρτιά τις μέρες απασχόλησης και κόβοντας έτσι (με ακόμα πιο αυθαίρετους υπολογισμούς) μέχρι και 4 ένσημα το μήνα από τους εργαζόμενους!

Θεωρεί, δηλαδή, το διάλειμμα σαν «μη ενεργό» χρόνο εργασίας - κατά τα πρότυπα των όσων προωθούνται μέσα από τις σχετικές οδηγίες της ΕΕ - και αρνείται να τον πληρώσει στους εργαζόμενους! Ενώ διευθετώντας επί της ουσίας το χρόνο εργασίας σε μηνιαία βάση, αφαιρεί τα διαλείμματα από τον εβδομαδιαίο εργάσιμο χρόνο, γλιτώνοντας μεροκάματα και ένσημα. Αυτό έγινε ήδη δύο φορές έως σήμερα: μια με τη μισθοδοσία του Σεπτέμβρη και μία με του Οκτώβρη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάλογες μεθοδεύσεις γίνονται και από άλλες εργολαβικές εταιρείες εκτός πανεπιστημίου, σε μια προσπάθεια να αυξήσουν το βαθμό της εκμετάλλευσης των εργαζομένων και να μεγαλώσουν τον απλήρωτο χρόνο εργασίας, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη.

Οι εργαζόμενοι απαντούν σήμερα με 4ωρες στάσεις εργασίας (6 π.μ. - 10 π.μ. στην καθαριότητα και 8 π.μ. - 12 μ.μ. στις διοικητικές υπηρεσίες), ενώ στις 2 το μεσημέρι, μέσα από Γενική Συνέλευση, θα καθορίσουν την παραπέρα στάση τους. Η επίθεση που έχει εξαπολύσει ο εργολάβος, φαίνεται πως εκδηλώνεται με τις πλάτες της Πρυτανείας του ΑΠΘ, η οποία με ανακοίνωσή της την περασμένη Παρασκευή, έσπευσε να καθησυχάσει την πανεπιστημιακή κοινότητα, σημειώνοντας ότι «ακούγονται πολλές ανακρίβειες σχετικά με την εργασιακή κατάσταση των εργολαβικών υπαλλήλων». Μάλιστα, διαβεβαίωνε ότι ακόμη και οι όποιες δυσλειτουργίες υπήρχαν, τακτοποιήθηκαν.

Το ΚΚΕ

Τις μεγάλες ευθύνες και της σημερινής διοίκησης του πανεπιστημίου, για τη συνέχιση της ομηρίας των εργαζομένων στις εργολαβίες, καταγγέλλει η Κομματική Οργάνωση ΑΕΙ - ΤΕΙ της ΚΟΘ του ΚΚΕ. Καλεί τους εργαζόμενους και όλους τους φορείς του ΑΠΘ (συλλόγους φοιτητών, σωματεία εργαζομένων, ακαδημαϊκή κοινότητα) να εκδηλώσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους και να συμπαρασταθούν στο πλευρό των εργαζομένων στις εργολαβίες, διεκδικώντας: Μόνιμη και σταθερή δουλιά με τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου απευθείας από το ΑΠΘ. Μισθό 1.400 ευρώ. Πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Δημοκρατία και συνδικαλιστική ελευθερία στους τόπους δουλιάς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ