Τετάρτη 14 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΡΩΗΝ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ «ΤΣΑΟΥΣΟΓΛΟΥ»
Με ιδιωτικά κεφάλαια ... η «αξιοποίησή» του

Ακόμη μία πηγή κέρδους για το κεφάλαιο αποτελούν τα κτίρια του πρώην εργοστασίου «Τσαούσογλου» (Πειραιώς 260), όπως προκύπτει από τις χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Πολιτισμού.

Σε επιτόπια επίσκεψή του, ο Μ. Λιάπης ανακοίνωσε ότι «βασικός στόχος είναι η μετατροπή του συγκροτήματος σε κέντρο εναλλακτικής πολιτιστικής έκφρασης, με έμφαση στους νέους, και η επέκταση των δραστηριοτήτων του Ελληνικού Φεστιβάλ, στο οποίο παραχωρήθηκε (σ.σ. από την ιδιοκτήτρια Εθνική Τράπεζα) ένα τμήμα του ακινήτου και χρησιμοποιείται τα τελευταία δύο χρόνια». Πρόσθεσε ότι (σ.σ. οι υπογραμμίσεις δικές μας) «αυτή την περίοδο αναζητούνται οι πόροι για την απαλλοτρίωση του ακινήτου. Υπάρχουν πολλές ιδέες. Πολύ σύντομα θα καταλήξουμε και θα κάνουμε ένα φορέα διαχείρισης, ευέλικτο και αποτελεσματικό. Αξίζει αναβάθμισης ολόκληρος ο χώρος και η περιοχή, η οποία βρίσκεται σε πορεία ζωντάνιας και δημιουργικότητας». Η ανακοίνωση του ΥΠΠΟ καταλήγει ότι «για την ανάπτυξη του Κέντρου Τεχνών θα αξιοποιηθούν οι δυνατότητες σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα»!

Αυτές είναι λοιπόν ...οι κυβερνητικές «ιδέες» περί πολιτιστικών κέντρων και σύγχρονης δημιουργίας: Η παράδοσή τους στο κεφάλαιο μέσω των ΣΔΙΤ που οδηγούν σε απευθείας ιδιωτικοποίηση σημαντικών τομέων (Παιδεία, Υγεία, Πολιτισμός). Σαφώς οι πόροι για την απαλλοτρίωση θα αναζητηθούν από «χορηγίες» - αξιοποιώντας τον πρόσφατο σχετικό νόμο - μια ακόμη «ιδέα» για την εισβολή του κεφαλαίου στον πολιτισμό. «Κερασάκι» στην ιδιωτικοοικονομική διαχείριση του συγκροτήματος θα είναι ο φορέας διαχείρισής του. Οροι όπως «ευελιξία» και «αποτελεσματικότητα» χρησιμοποιήθηκαν κατά κόρον και από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ για να ξεκινήσει η «φάμπρικα» των πολιτιστικών ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ, μετατρέποντας δημόσιες υπηρεσίες σε ΑΕ ...του «δημοσίου», με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Το «φιλέτο» για το κεφάλαιο - είτε εμφανιστεί ως «χορηγός» είτε ως ΣΔΙΤ - αποτελεί στην περίπτωση του συγκροτήματος «Τσαούσογλου» μια έκταση περίπου 32.000 τμ, με πρόσοψη 116 μέτρα επί της Πειραιώς και συνολική κτιριακή επιφάνεια 31.489 τμ. Σημειώνουμε ότι ορισμένα κτίρια του συγκροτήματος είναι κηρυγμένα (από το ΥΠΠΟ) ιστορικά διατηρητέα μνημεία.

Επομένως, οι δηλώσεις του υπουργού ότι «με τη δημιουργία αυτού του Κέντρου Τεχνών φτιάχνουμε ένα χώρο όπου οι νέοι μπορούν να ψυχαγωγούνται, να δημιουργούν, να περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους» είναι καθαρά προσχηματικές και επιδιώκουν να συγκαλύψουν τις αρνητικές συνέπειες της ομολογημένης αλήθειας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ