Σάββατο 9 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ»
Ανάγκη συνολικής αντιπαράθεσης

Η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ αρνείται το «διάλογο» για τα εργασιακά και τον ...δέχεται για την «απασχόληση». Σε κλιμάκωση του αγώνα, με    ταξικό περιεχόμενο και συνολική αντιπαράθεση, καλεί το ΠΑΜΕ

Η καθολική αντίσταση, η συσπείρωση των εργαζομένων και η κλιμάκωση του αγώνα, για να μην περάσει η αντεργατική επίθεση της κυβέρνησης, παραμένει το μεγάλο ζητούμενο για το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, ύστερα και από τη χτεσινή συνάντηση της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΓΣΕΕ, με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Μια συνάντηση κατά την οποία, η πλειοψηφία της διοίκησης, ενώ εμφανίστηκε να μη συζητά το «νέο» πακέτο προτάσεων του υπουργού Εργασίας, άνοιξε ένα νέο πεδίο «διαλόγου» με την κυβέρνηση, συνολικά για τις πολιτικές απασχόλησης, την οικονομία, την ανεργία, ακόμα και για το ασφαλιστικό..!

Το ΠΑΜΕ έχει υπογραμμίσει από την πλευρά του ότι «διάλογος» και αγώνες δε συμβιβάζονται, καλώντας την εργατική τάξη της χώρας να συμμετάσχει στην πανεργατική απεργία και να επιβάλει με τη συμμετοχή της ταξικό πλαίσιο διεκδίκησης και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Οι ταξικές δυνάμεις τονίζουν την ανάγκη ενός ισχυρού αγώνα, για αντιπαράθεση με την κυβερνητική πολιτική σε όλους τους τομείς, την υγεία, την παιδεία, το ασφαλιστικό, τις ιδιωτικοποιήσεις. Πάνω σε αυτούς τους άξονες ξεδιπλώνεται, εξάλλου, και το αγωνιστικό πρόγραμμα του ΠΑΜΕ, έτσι όπως συγκεκριμενοποιήθηκε και στη συνεδρίαση της Γραμματείας του την περασμένη Πέμπτη. Το Μέτωπο καλεί, επίσης, σε πανελλαδική σύσκεψη συνδικάτων και συνδικαλιστών, στις 23 Σεπτέμβρη στην Αθήνα και θα συμμετάσχει σε αντικαπιταλιστικές εκδηλώσεις στην Πράγα, κατά τη συνεδρίαση του ΔΝΤ το ίδιο διάστημα.

Μετά τη λήξη της χτεσινής συνάντησης, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χ.Πολυζωγόπουλος και ο γγ Γ. Μανώλης, με δηλώσεις τους, ισχυρίστηκαν ότι η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ δε θα συζητήσει τα «εργασιακά», αλλά ότι θα ξεκινήσουν διάλογο με την κυβέρνηση «εφ' όλης της ύλης», για την... απασχόληση.

Με τον τεχνητό αυτό «τεμαχισμό» του αντεργατικού πακέτου της κυβέρνησης, επιχειρείται αφ' ενός να μείνει ανοιχτή η πόρτα του «κοινωνικού διαλόγου», και αφ' ετέρου να διασωθεί η αξιοπιστία της πλειοψηφίας, με δεδομένη την απόφαση της ΕΕ για την 24ωρη απεργία στις 10 Οκτώβρη. Ετσι, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, ακροβατώντας ανάμεσα στο «διάλογο» και τους «αγώνες», το μόνο που πετυχαίνει είναι να συνεχίζει τον αποπροσανατολισμό των εργαζομένων και να αποδυναμώνει τη διάθεση για αντίσταση, παρέχοντας, ταυτόχρονα, τη «νομιμοποίηση» που έχει ανάγκη η κυβέρνηση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τη μεθεπόμενη βδομάδα που υποτίθεται ότι η ΓΣΕΕ, θα έπρεπε να προετοιμάζει την 24ωρη απεργία του Οκτώβρη, παράλληλα, θα διαπραγματεύεται με την κυβέρνηση την «ατζέντα» και το χρονοδιάγραμμα του «κοινωνικού διαλόγου»..!

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι ακόμα και στο υπόμνημα, το οποίο η ΓΣΕΕ παρέδωσε χτες στον υπουργό Εργασίας και διατυπώνει την «άρνησή της», να συζητήσει τα 4 σημεία που τινάζουν στον αέρα τα εναπομείναντα εργασιακά δικαιώματα, ταυτόχρονα αφήνει περιθώρια να συζητήσει πολλά απ' αυτά.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εργασίας Τ.Γιαννίτσης δε φάνηκε να πτοείται από την άρνηση της ΓΣΕΕ να συζητήσει τα επίμαχα σημεία των κυβερνητικών μέτρων, αφού η έναρξη ενός νέου «διαλόγου» με τη Συνομοσπονδία - και ενώ παράλληλα θα εξελίσσεται ο διάλογος με τις εργοδοτικές οργανώσεις- «λύνει τα χέρια» στην κυβέρνηση, ώστε στο τέλος της διαδικασίας, έχοντας εξασφαλίσει και τη νομιμοποίηση των «κοινωνικών εταίρων» να νομοθετήσει.

Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας εμφανίστηκε ευχαριστημένη από την εξέλιξη του «κοινωνικού διαλόγου», έστω και αν κάποια από τα ζητήματα της κυβερνητικής ατζέντας δε συζητηθούν από κάποιους από τους «εταίρους». Αλλωστε, όπως έκανε καθαρό, στις δηλώσεις του ο υπουργός Εργασίας, η κυβέρνηση θεωρεί τα εννέα σημεία «ένα ενιαίο πακέτο» και από αυτό δεν αποσύρει κανένα σημείο. Μάλιστα, ο Τ. Γιαννίτσης -όχι χωρίς νόημα- σημείωσε ότι μετά τη συνάντηση «έχουν αρχίσει να αίρονται παρεξηγήσεις, που έχουν σκιάσει μέχρι τώρα τη διαδικασία...».

Την Τρίτη αναμένεται να γίνει η συνάντηση με τους εκπροσώπους της ΓΣΕΒΕΕ και την Τετάρτη, με την ηγεσία του ΣΕΒ, ενώ θ' ακολουθήσει και η συνάντηση με τους Εμπόρους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ