Πέμπτη 15 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ - ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ
Καθήκον όλων ο ξεσηκωμός
  • Επανέρχεται το «πακέτο Γιαννίτση», σύμφωνα με διαρροές από τη χτεσινή κυβερνητική επιτροπή
  • Την Τετάρτη, η πλατιά σύσκεψη του ΠΑΜΕ για την απεργία στις 12 Δεκέμβρη

Από την προχτεσινή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Βόλο για την Κοινωνική Ασφάλιση
Από την προχτεσινή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Βόλο για την Κοινωνική Ασφάλιση
Την επιτάχυνση της μεταρρύθμισης στο σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης και το βαθιά αντιδραστικό περιεχόμενό της επιβεβαίωσε η χτεσινή κυβερνητική επιτροπή. Σύμφωνα με τον υπουργό Απασχόλησης, συζητήθηκε «η αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος», η οποία «αποσκοπεί στη με τρόπο ήπιο άρση των αδικιών, των στρεβλώσεων και των υπερβολών, οι οποίες σήμερα διατρέχουν το σύστημα».

Αυτό που στην πραγματικότητα συζητήθηκε ήταν το αντικείμενο της σημερινής νέας συνεδρίασης των Επιτροπών Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, με τη συμμετοχή της κυβέρνησης, του ΠΑΣΟΚ, του ΛΑ.Ο.Σ. και των εργοδοτικών ενώσεων, όπου θα συζητηθεί το κρίσιμο ζήτημα της ενοποίησης των Ταμείων. Μέσω αυτής της ενοποίησης, η οποία προβλέπεται από τον νόμο 3029 του ΠΑΣΟΚ, μεθοδεύεται η παραπέρα συρρίκνωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Με το ΠΑΜΕ στον αγώνα

Κι ενώ οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες, με πρώτη αυτή της ΓΣΕΕ, αναζητούν απεγνωσμένα από την κυβέρνηση να τους δώσει άλλοθι για την επιστροφή στον «κοινωνικό διάλογο» (η ΓΣΕΕ ακόμα και χτες, στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής της Επιτροπής, ούτε λίγο ούτε πολύ εκλιπαρούσε να γίνει εκ νέου συζήτηση για τη χρηματοδότηση των Ταμείων), οι ταξικές δυνάμεις κλιμακώνουν τη δράση τους για την επιτυχία της απεργίας στις 12 Δεκέμβρη και των συγκεντρώσεων, που θα διοργανώσει το ΠΑΜΕ.

Σ' αυτή την κατεύθυνση και με δεδομένη την ένταση της κυβερνητικής επίθεσης, η συμμετοχή όλων των συνδικαλιστών στην πλατιά σύσκεψη που διοργανώνει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ την Τετάρτη, 21 Νοέμβρη, στις 6 μ.μ. στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, πλ. Κάνιγγος), είναι περισσότερο από αναγκαία και επιβεβλημένη. Ιδιαίτερα μπροστά και στη μάχη για τη νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, η καταγγελία της οποίας αναμένεται να ξεκινήσει την ερχόμενη Δευτέρα.

Επαναφέρει το «πακέτο Γιαννίτση»

Πληροφορίες μετά τη χτεσινή κυβερνητική επιτροπή επιβεβαίωναν ότι η κυβέρνηση, πατώντας και επεκτείνοντας τη νομοθεσία του ΠΑΣΟΚ, προωθεί μια παραλλαγή του «πακέτου Γιαννίτση». Πιο συγκεκριμένα και σε ό,τι αφορά την ενοποίηση των Ταμείων, προσανατολίζεται στη σταδιακή συρρίκνωση των Ταμείων κύριας Ασφάλισης σε 5 (ΙΚΑ, ΟΓΑ, Δημόσιο, Ελεύθεροι Επαγγελματίες και Επιστήμονες), καθώς και των Ταμείων Επικουρικής Ασφάλισης σε 9.

Είναι φανερό ότι στη βάση και της μέχρι τώρα εμπειρίας, η ενοποίηση θα συνθλίψει δικαιώματα και κατακτήσεις για χιλιάδες εργαζόμενους και θα σημάνει την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και τη μείωση συντάξεων για μεγάλη μερίδα των ασφαλισμένων. Τα ίδια σενάρια προβλέπουν επίσης:

  • Την κατάργηση της 35ετίας με 58 χρόνια, καθώς το όριο ηλικίας θα ανέλθει στα 60.
  • Την κατάργηση της 37ετίας χωρίς όρια ηλικίας, με αύξηση στα 39 χρόνια.
  • Τη μείωση του βαθμού αναπλήρωσης στο 60% του συντάξιμου μισθού και στην επικουρική στο 20% για όλα τα Ταμεία.
  • Ως συντάξιμος μισθός θα υπολογίζεται ο μέσος μισθός της δεκαετίας από πενταετία που είναι τώρα.
  • Τη μείωση της πρόωρης συνταξιοδότησης, όπως στην περίπτωση των μητέρων.
Νομοσχέδιο στις αρχές του χρόνου;

Πληροφορίες θέλουν την κυβέρνηση να προχωράει ακόμα και στις αρχές του χρόνου σε νομοθετικές ρυθμίσεις για τα παραπάνω, αφού, σύμφωνα με παλιότερες δηλώσεις του Β. Μαγγίνα, το χρονοδιάγραμμα του «διαλόγου» ταυτίζεται με την εξάντληση των προς συζήτηση θεμάτων. Χτες, εξάλλου, διέρρευσε ότι αμέσως μετά την ολοκλήρωση του «διαλόγου» της απάτης θα συνεδριάσει ξανά η κυβερνητική επιτροπή, προφανώς για να εξετάσει τη νομοθετική υλοποίηση των μέτρων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ