Σάββατο 17 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΔΕΑΕ
Ικανοποίηση από την έκθεση

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΜΟΣΧΑ.--

«Να ζητήσουν συγνώμη οι ΗΠΑ και να αλλάξουν πολιτική απέναντι στο Ιράν» ζήτησε ο Πρόεδρος Αχμαντινετζάντ, υποστηρίζοντας ότι η τελευταία έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας αποδεικνύει πως «οι αποφάσεις κυρώσεων, μέχρι σήμερα, ήταν βασισμένες σε ψευδή στοιχεία». Ο Ιρανός Πρόεδρος εξήρε τη ΔΕΑΕ και τον επικεφαλής της, Μ. Μπάρανταϊ, επειδή «εργάστηκαν κατά το δυνατόν αψηφώντας τις τεράστιες πιέσεις» και διαβεβαίωσε για τη συνέχιση της συνεργασίας καλώντας την «Ευρώπη να μην επηρεάζεται πλέον από την ψεύτικη αμερικανική προπαγάνδα».

Η Τεχεράνη υποδέχτηκε με ικανοποίηση την έκθεση, όπου αναφέρεται σαφώς ότι οι ιρανικές αρχές συνεργάστηκαν πλήρως (και οι πληροφορίες που έδωσαν συνάδουν με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η υπηρεσία), συμπληρώνοντας ότι δεν τερματίστηκε ο εμπλουτισμός ουρανίου. Αντίθετα, ως «απόδειξη για την ανάγκη επιβολής νέων κυρώσεων» ερμήνευσε την έκθεση η Ουάσιγκτον.

Πάντως, η προγραμματισμένη, για τη Δευτέρα, συνάντηση εκπροσώπων του Συμβουλίου Ασφαλείας, της Γερμανίας και της ΕΕ, όπου επρόκειτο να εξεταστεί η έκθεση, αναβλήθηκε καθώς η Κίνα ενημέρωσε ότι «δεν μπορεί να παραστεί», επικαλούμενη «έλλειψη χρόνου». Ταυτόχρονα, η Μόσχα ενημέρωνε ότι η ΔΕΑΕ, τις επόμενες μέρες, θα εξετάσει και θα σφραγίσει το πρώτο φορτίο πυρηνικού καυσίμου για την ιρανική πυρηνική εγκατάσταση του Μπουσχέρ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ