Σάββατο 17 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ - ΗΠΑ
Ξανά στο εδώλιο η «Τσικίτα»

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Περισσότερες από 400 οικογένειες θυμάτων, των ακροδεξιών ταγμάτων θανάτου στην Κολομβία κατέθεσαν μήνυση κατά της αμερικανικής πολυεθνικής της μπανάνας «Chiquita Brand International», ζητώντας αποζημίωση 7,86 δισ. δολαρίων, καθώς χρηματοδοτούσαν αυτούς τους δολοφόνους.

Πρόκειται για τη δεύτερη μήνυση κατά της «Τσικίτα», καθώς ήδη στην πρώτη μήνυση που εκδικάστηκε οι ιθύνοντες της εταιρείας ομολόγησαν ότι κατά το διάστημα 1997-2004 πρόσφεραν συνολικά στους φονιάδες παραστρατιωτικούς 1,7 εκατ. δολάρια. Από αυτό το ποσό, τα 825.000 δολάρια δόθηκαν μετά το 2001, χρονιά κατά την οποία η οργάνωσή τους AUC περιλήφθηκε δήθεν στην αμερικανική λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων. Οσο δε η αμερικανική Δικαιοσύνη εξέταζε την υπόθεση την πρώτη φορά, η «Τσικίτα» συνέχισε να χρηματοδοτεί την οργάνωση, που τότε κατηγορήθηκε για 16 σφαγές, 362 φόνους και 180 απαγωγές.

Υπενθυμίζεται ότι παρότι η Δικαιοσύνη αποφάνθηκε ότι η «Τσικίτα» είναι ένοχη για «παροχή υλικής βοήθειας σε ξένη τρομοκρατική οργάνωση» χάρη σε εξωδικαστικό διακανονισμό, η μόνη ποινή που της επιβλήθηκε είναι πρόστιμο που αναλογεί στο 0,55% των ετήσιων εσόδων της, ενώ τα στελέχη της παρέμειναν στο απυρόβλητο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ