Κυριακή 10 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΙΔΕΙΑ

Ξεκινάει αύριο μια νέα σχολική χρονιά για τους μαθητές των λυκείων όλης της χώρας και τα προβλήματα με τα οποία έχει «προικοδοτήσει» το αντιεκπαιδευτικό έκτρωμα της κυβέρνησης - η λεγόμενη μεταρρύθμιση - το δημόσιο σχολείο, πρόκειται και πάλι να ορθωθούν μπροστά στους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς. Ταυτόχρονα, όλοι οι φορείς της εκπαίδευσης έχουν στις «αποσκευές» τους μια σημαντική και πλούσια πείρα, από αγώνες και πολύμορφες κινητοποιήσεις στο διάστημα των τριών χρόνων της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, που αποτελούν την καλύτερη παρακαταθήκη για το μέλλον.

Τα πεπραγμένα σε αυτά τα χρόνια ήρθαν να επιβεβαιώσουν τον ταξικό επιλεκτικό χαρακτήρα του λυκείου και του μοντέλου εκπαίδευσης, που έχει επιβάλλει η κυβερνητική πολιτική για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου και του μοντέλου της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης που επιβάλλει ο «μονόδρομος της ΕΕ και της ΟΝΕ». Οι ταξικοί φραγμοί όπως καταγράφτηκαν και στα πρόσφατα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων, η δραματική συρρίκνωση του μαθητικού πληθυσμού, η αύξηση της μαθητικής διαρροής από το λύκειο, η διάλυση της νυχτερινής εκπαίδευσης, η ισχυροποίηση της παραπαιδείας, η στροφή στην επαγγελματική ψευτοκατάρτιση, η περικοπή τελικά των μορφωτικών δικαιωμάτων της νεολαίας, είναι τα πιο χαρακτηριστικά πρακτικά και απτά αποτελέσματα αυτού του βαθιά αντιδραστικού εγχειρήματος στην παιδεία.

Οι ελιγμοί που τώρα επιχειρεί το υπουργείο Παιδείας για να μερεμετίσει τη μεταρρύθμισή του, που γίνονται πυροσβεστικά για να προληφθούν οι αντιδράσεις και η λαϊκή αγανάκτηση, γίνεται όλο και περισσότερο καθαρό από τους εκπαιδευτικούς φορείς, ότι δεν αγγίζουν την αντιδραστική ουσία της πολιτικής στην Παιδεία. Ταυτόχρονα, συνειδητοποιείται από πλατύτερα στρώματα ότι ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί και η διεκδίκηση του ενιαίου 12χρονου, βασικού υποχρεωτικού σχολείου για όλους γίνεται ακόμα πιο επίκαιρη και επιτακτικά αναγκαία.

Ο «Ρ» σήμερα, μπροστά στην έναρξη της σχολικής χρονιάς, κάνει μια συνοπτική συνολική αποτίμηση της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και των αγώνων που αυτή έφερε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ