Κυριακή 10 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πατριδογνωμόνιο
Κοίτασμα, διαπλοκή και προπαγάνδα αστική

Πέρασαν δέκα χρόνια, χρυσοφόρα για κάποιους, τους λίγους και δύσκολα, γεμάτα ανασφάλεια, σφιγμένο ζωνάρι και σκοτεινές προοπτικές για τους πολλούς. Μια δεκαετία, η τελευταία ενός μεγαλειώδους αιώνα, που έκλεισε με τη... μοντέρνα σφαγή στα Βαλκάνια και τα υπερμοντέρνα βεγγαλικά του Μιλένιουμ στον Παρθενώνα και τις οθόνες μας. Μένοντας στη γειτονιά μας και το σπίτι μας, γιατί άμα πεις πατρίδα θα σε πάρουν με τις πέτρες οι ενεχυροδανειστές που περιμένουν τον τελικό πλειστηριασμό της, προσπαθείς ν' ατενίσεις το μέλλον μέσα απ' τα μάτια τους, δηλαδή τα συμφέροντά τους κι αδυνατείς. Τουλάχιστον άμα δεν ξεχνάς.

Για παράδειγμα, είναι τουλάχιστον γελοίο να πληροφορείσαι έκπληκτος τηλεθεατής, ότι ο κ. Γιώργος Παπανδρέου σήκωσε κεφάλι στην Ουάσιγκτον και παντιέρα «ανεξάρτητης πολιτικής» απέναντι στη μητερούλα Ολμπράιτ, επειδή πήγε να συναντήσει τον Μιλόσεβιτς και να του δώσει μαθήματα δημοκρατίας λίγο πριν από τις εκλογές. Κι ύστερα να βγαίνει η κυρία χασάπης, μούσα των γενναίων βομβαρδισμών αμάχων και να δηλώνει «έκπληκτη» ότι δεν μπορεί μια τέτοια προσωπικότητα, σαν τον υπουργό μας των Εξωτερικών, να συναντιέται με έναν υπόδικο των δικαστηρίων της για εγκλήματα πολέμου.

Στα πλαίσια δε της πλύσης εγκεφάλου του λαού, που επιδιώκεται κάθε που στο άντρο των εξωτερικών υποθέσεων, ενίοτε και υπουργείο, γίνεται σφαγή άλλου τύπου, επικράτησης προσώπων και ...«σχολών σκέψης» κάθε που αλλάζει κάτι στη διεθνή σκηνή οι Ελληνες πρέπει να οργιστούμε που ο κ. Γιώργος ταλαιπωρήθηκε γιατί δεν αρκέστηκαν οι Γιουγκοσλάβοι στην άδεια πτήσης που ζήτησε το αεροπλάνο του για να πάει στην Πρίστινα από το ΝΑΤΟ και τις Βρυξέλλες, αλλά επέμειναν ότι το Κοσσυφοπέδιο είναι ακόμα τμήμα της Νέας Γιουγκοσλαβίας και ήθελαν ενημέρωση.

Μα αυτό ήταν και το ζουμί της επίσκεψης. Να περάσει ντεφάκτο, προ των εκλογών η κυριαρχία του Κοσσόβου στο ΝΑΤΟ και την υπέροχη δημοκρατική Ευρώπη. Ομως, για να τα προσέξει αυτά ο πολίτης και να βγάλει τα συμπεράσματά του για όσα θυελλώδη προβλέπονται σύντομα στην περιοχή μας, για να πληροφορηθεί ότι το «νέο» είναι η ανακάλυψη ενός τεράστιου κοιτάσματος πετρελαίου στον Καύκασο, που εκτοξεύει την τιμή του πετρελαίου στα ύψη και ανοίγει λόγω ενδιαφερομένων αμερικανοευρωπαϊκών συμφερόντων τους «ασκούς του Αιόλου» στην περιοχή μας, δε χρειάζονται πολλά.

Μια θεαματική άνοδος στο Χρηματιστήριο για να πάψει η γκρίνια που φέρνει η φτώχεια των νεόπλουτων. Υστερα, τραβάμε και μια εκπαιδευτική αλλαγή, ρύθμιση, μεταρρύθμιση, αντιμεταρρύθμιση, βελτίωση κλπ., δηλαδή ένα πείραμα στο κεφάλι των παιδιών, ώστε να τραβάνε οι φαμίλιες τα μαλλιά τους και να μη μένει τόπος κι αντοχή, χρόνος και ψυχή για να παλέψουν οι γονείς τα εργασιακά τους.

Σ' αυτό το σκηνικό προώθησης της πολιτικής που ιδιωτικοποιεί τάχιστα το κράτος, τρομοκρατεί παππούδες κι εγγονούς με εκσυγχρονισμούς που δεν είναι παρά στέρηση, φαλκίδευση ή και κατάργηση κεκτημένων δικαιωμάτων για δουλιά, παιδεία, υγεία, προκοπή, ξεφυτρώνουν κι οι αρχιερείς πότε της κάθαρσης πότε της διαπλοκής και δένει η σάλτσα. Ετσι, θα ασχολείται ο λαός με τα θηρία που τρώγονται στην αρένα των συμφερόντων. Θα ξεφυτρώνουν «ευαισθησίες» με δέκα χρόνια καθυστέρηση και ηγέτες που διαλέγουν έναν ισχυρό και ποντάρουν πάνω του την πολιτική τους επιβίωση. Θ' ανοίγει η συζήτηση για καθαρό ποδόσφαιρο πριν από τη σέντρα και αγωνία για τις εξετάσεις λίγο πριν τα παιδιά καθίσουν στα θρανία. Παλιό παιχνίδι. Δοκιμασμένο. Παραλυτικό των πολιτών που παλεύουν να επιζήσουν.

Καπάκι σ' αυτά θα πενθούν δημόσια και θα αποκαλούν τιμητικώς «αιρετικό» το Βασίλη Ραφαηλίδη, που πάντα ψήφιζε ΚΚΕ μ' όλες τις δημόσιες κριτικές που κατέθετε, ανάμεσα σ' άλλους κι αυτός, που του έφαγαν μέρος της σύνταξης και τον εξευτέλισαν με απολύσεις χωρίς αιδώ, επειδή τους το είπε το αφεντικό.

Σ' αυτόν τον αρπακτικό Σεπτέμβρη, είναι παράξενο να χάνεται ο Ραφαηλίδης που έγραψε για τη ΝΕΜΕCΙ ότι «η επανάσταση στον 21ο αιώνα θα λέγεται τρομοκρατία», την ώρα που στην Αμερικανία ο Χρυσοχοΐδης υπογράφει τη συμφωνία της αντιτρομοκρατικής συνεργασίας. `Η μήπως της αντεπαναστατικής που θα 'λεγε γελώντας ο... αιρετικός, βαφτισμένος έτσι απ' αυτούς που δεν καταδέχτηκε να συναναστραφεί ως κοσμικός διανοούμενος και γλείφτης της κενοδοξίας τους, Β. Ρ., αντιστεκόμενος κι αισθητικώς ακόμη...


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ