Τρίτη 20 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ
Συνεδριάζει στο Ανόι η Εκτελεστική Επιτροπή

Η Εκτελεστική Επιτροπή του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ) συνεδριάζει 19 και σήμερα 20 Νοέμβρη στην πρωτεύουσα της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας του Βιετνάμ, το Ανόι, φιλοξενούμενη από την Επιτροπή Ειρήνης της χώρας. Την Κυριακή, 18 Νοέμβρη, πραγματοποιήθηκε διεθνές σεμινάριο για την «Αλληλεγγύη και τη συνεργασία των Λαών».

Η Εκτελεστική Επιτροπή του ΠΣΕ αναμένεται στη συνεδρίασή της να εξετάσει σε παγκόσμια κλίμακα την κατάσταση της ειρήνης και της ασφάλειας, τους συνεχιζόμενους πολέμους και κατοχές, τις απειλές σε κυρίαρχα κράτη και λαούς από τον ιμπεριαλισμό και την απάντηση του παγκόσμιου αντιιμπεριαλιστικού φιλειρηνικού κινήματος.

Σημαντικό θέμα στη συνεδρίαση αποτελεί η διεξαγωγή του επόμενου Συνεδρίου του ΠΣΕ, στο οποίο θα ακολουθήσει και πλατιά ανοιχτή Παγκόσμια Συνδιάσκεψη Ειρήνης τον ερχόμενο Απρίλη στην πρωτεύουσα της Βενεζουέλας, το Καράκας.

Η Εκτελεστική Επιτροπή συνέρχεται μετά από τις πετυχημένες περιφερειακές συνδιασκέψεις της αμερικανικής και ευρωπαϊκής ηπείρου (τον Αύγουστο και Σεπτέμβρη 2007 σε Καράκας και Λισαβόνα αντίστοιχα), ενώ σχεδιάζονται οι συνδιασκέψεις για τη Μέση Ανατολή (Ιστανμπούλ 12-13 Γενάρη 2008), Ασία (Νέο Δελχί, αρχές Φλεβάρη 2008) και Βαλκάνια (Θεσσαλονίκη 1-2 Μάρτη 2008). Ταυτόχρονα, θα διερευνηθεί η δυνατότητα για περιφερειακή διάσκεψη του ΠΣΕ στην αφρικανική ήπειρο.

Στη συνεδρίαση του Ανόι έχουν δηλώσει συμμετοχή 25 οργανώσεις και κινήματα ειρήνης από 22 χώρες και συγκεκριμένα από την Κούβα, την Ελλάδα, το Βιετνάμ, την Ιαπωνία, τις ΗΠΑ, το Μεξικό, το Κονγκό, τη Σενεγάλη, την Ινδία, την Πορτογαλία, τη Γερμανία, την Τσεχία, την Ισπανία, τη Βενεζουέλα, τη Βραζιλία, την Αργεντινή, τη Μογγολία, τη ΛΔ Λάος, το Μπανγκλαντές, τη Σρι Λάνκα, τη Νιγηρία και τη Συρία. Στη συνεδρίαση του ΠΣΕ προεδρεύει ο Ορλάντο Φουντόρα, πρόεδρος του ΠΣΕ, ενώ από την Ελλάδα παίρνουν μέρος ο Θανάσης Παφίλης, γενικός γραμματέας του ΠΣΕ και ο Ηρακλής Τσαβδαρίδης, μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ και εκτελεστικός γραμματέας του ΠΣΕ.

Στη διάρκεια της παραμονής τους οι αντιπρόσωποι του ΠΣΕ θα επισκεφτούν θύματα του εγκληματικού τοξικού «πορτοκαλί παράγοντα», το οποίο χρησιμοποίησαν οι Αμερικανοί στον βρώμικό τους πόλεμο στο Βιετνάμ.

Στη συνέχεια, αντιπροσωπεία του ΠΣΕ, αποτελούμενη από τις οργανώσεις της Βενεζουέλας, της Πορτογαλίας και την ΕΕΔΥΕ θα επισκεφθεί τη ΛΔ Λάος, μετά από πρόσκληση της Επιτροπής Ειρήνης και Αλληλεγγύης της χώρας στις 21-24 Νοέμβρη. Η αντιπροσωπεία θα έχει συναντήσεις και συνομιλίες με φορείς του λαϊκού κινήματος, με το Λαϊκό Επαναστατικό Κόμμα και την κυβέρνηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ