Τρίτη 20 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Νέες αυξήσεις στους φόρους

Καταψήφισε η «Συμπαράταξη για την Αθήνα», ζητώντας πάγωμα και σταδιακή κατάργησή τους

Νέες αυξήσεις στα τέλη καθαριότητας και φωτισμού περιμένουν τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα από τις αρχές του νέου έτους. Σύμφωνα με χτεσινή απόφαση της πλειοψηφίας (ΝΔ) του δημοτικού συμβουλίου της πόλης, οι φόροι θα αυξηθούν για τη νέα χρονιά κατά 4,5%.

Την πρόταση της διοίκησης για τις νέες αυξήσεις καταψήφισε η «Συμπαράταξη για την Αθήνα». Οπως τόνισε ο επικεφαλής της παράταξης, Στέλιος Λάμπρου, «τα ανταποδοτικά τέλη είναι έμμεση φορολογία, δηλαδή μια μορφή της πιο αντιλαϊκής φορολογίας». Πρότεινε τη σταδιακή κατάργηση των τελών. Και, παράλληλα, τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει: Αύξηση των εσόδων της Αυτοδιοίκησης από τον κρατικό προϋπολογισμό στο 8% (από 3% που είναι σήμερα), με πρώτο βήμα το διπλασιασμό τους. Διεκδίκηση των παράνομα παρακρατηθέντων πόρων που φτάνουν τα 9 δισ. ευρώ και για την Αθήνα αντιστοιχούν στα 700 εκατ. ευρώ. Διεκδίκηση μιας άλλης φορολογικής πολιτικής, προς όφελος των εργαζομένων.

Αύξηση 101% από το 1995!

Συγκεκριμένα, με βάση τη χτεσινή απόφαση:

  • Τα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, για τα σπίτια, αυξάνονται από 1,58 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, σε 1,65 ευρώ (4,43%).
  • Για τους επαγγελματικούς χώρους από 6,08 ευρώ σε 6,35 ευρώ το τ.μ. (4,44%).

Από την 1.1.2002 (διοίκηση Αβραμόπουλου), μέχρι και φέτος(διοίκηση Κακλαμάνη) τα τέλη στις κατοικίες αυξήθηκαν κατά 23,13%, ενώ στους επαγγελματικούς χώρους 24,02%! Μάλιστα, από το 1995 - όταν πρωτοανέλαβε η διοίκηση Αβραμόπουλου - τα τέλη έχουν αυξηθεί, κατά μέσο όρο, για τα σπίτια κατά 101,2% και για τα καταστήματα κατά 108,2%!

Η διοίκηση Κακλαμάνη επιδίωξε να παρουσιάσει ως ...φιλολαϊκή την πολιτική της. Ως αιτίες ανέφερε την αύξηση στο πετρέλαιο, στο επενδυτικό πρόγραμμα και την αύξηση των ανελαστικών δαπανών (ωρίμανση εργατικού δυναμικού). Χρησιμοποίησε το πλαστό επιχείρημα της εξαίρεσης των πολυτέκνων από τα ανταποδοτικά τέλη, ως ένδειξη φιλολαϊκής πολιτικής, όταν το 2003 η διοίκηση της ΝΔ αύξησε τα τροφεία στους βρεφονηπιακούς σταθμούς μέχρι και ...250%.

Τα τέλη τραπεζοκαθισμάτων αυξάνονται στους περισσότερους δρόμους κατά 4,5%, όσο και τα τέλη κοιμητηρίων. Στην πραγματικότητα, όμως, υπάρχουν αυξήσεις μέχρι και ...100% ακόμη και σε λαϊκές συνοικίες (π.χ. οδός Θεσσαλονίκης, Κ. Πετράλωνα), ενώ η μόνη περίπτωση μείωσης είναι στον Αγ. Παντελεήμονα κατά 20%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ