Τρίτη 20 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ
Ανησυχία για το κλίμα...

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ-ΒΑΛΕΝΘΙΑ.- Τη λήψη έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών ζήτησε το Σαββατοκύριακο ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, υποστηρίζοντας ότι ο πλανήτης είναι «στα όρια της καταστροφής». Αφορμή για τις δηλώσεις Μπαν αποτέλεσε έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC/GIEC) που υιοθετήθηκε το Σάββατο από την ολομέλειά της στη Βαλένθια της Ισπανίας, σύμφωνα με την οποία οι κλιματικές αλλαγές που προκαλεί η ανθρώπινη δραστηριότητα «μπορεί να είναι αιφνίδιες και μη αναστρέψιμες». Φυσικά το ζήτημα της καπιταλιστικής ανάπτυξης που έχει οδηγήσει σε αυτό το σημείο το περιβάλλον ήταν... εκτός πεδίου.

Στο 20σέλιδο περιληπτικό κείμενο της έκθεσής τους οι ειδικοί προβλέπουν αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη ως 6,4 βαθμούς Κελσίου μέχρι το 2100, αύξηση της στάθμης των ωκεανών ως 59 κ.εκ. ως το τέλος του 21ου αιώνα και συχνότερα κύματα καύσωνα, ισχυρών βροχοπτώσεων και καταστροφικότερων κυκλώνων και τυφώνων.

Ετσι ο ΓΓ του ΟΗΕ κατέληξε ότι «δεν μπορούμε να προχωρήσουμε χωρίς πραγματική πρόοδο και μία παγκόσμια συμφωνία μεταξύ όλων των χωρών» από τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή, που αναμένεται να αρχίσει στο Μπαλί της Ινδονησίας στις 3 Δεκέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ