Τρίτη 20 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΕ - ΤΣΑΝΤ - ΣΟΥΔΑΝ
«Ψάχνουν» μεταγωγικά μέσα για την αποστολή του ευρωστρατού...

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Οι υπουργοί Αμυνας της ΕΕ εμφανίστηκαν χτες στις Βρυξέλλες «αποφασισμένοι» να στείλουν στρατεύματα για «να βοηθήσουν» τους πρόσφυγες της δυτικής σουδανικής επαρχίας, Νταρφούρ, με την αποστολή δύναμης περίπου 4.000 στρατιωτών του ευρωστρατού στη μεθόριο Τσαντ - Σουδάν - Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας... Ωστόσο, ο Γουίλι Ο' Ντι, υπουργός Αμυνας της Ιρλανδίας (που θα έχει τη διοίκηση του ευρωστρατού στην Αφρική), ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να στείλει ούτε έναν απ' τους 400 Ιρλανδούς στρατιώτες, εάν οι άλλες χώρες - μέλη της ΕΕ δε συμβάλλουν με την αποστολή εναέριων και χερσαίων μεταγωγικών μέσων. Το ζήτημα υποτίθεται ότι θα διευθετήσουν αύριο (Τετάρτη) οι αρμόδιοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι της ΕΕ.

Μετά από όλα αυτά η αποστολή των πρώτων στρατιωτών του ευρωστρατού στο Τσαντ, που επρόκειτο να γίνει αυτό το διάστημα, αναβλήθηκε «για τις πρώτες βδομάδες» του Δεκέμβρη.

Παράλληλα, στο Σουδάν ανέβηκε το θερμόμετρο πολιτικής έντασης όταν ο πρόεδρος της χώρας Ομάρ αλ Μπασίρ δήλωσε ότι «εάν κάποιοι θέλουν να φέρουν τον πόλεμο στο βορρά, θα πρέπει να υποστούν τις συνέπειες». «Δεν αναζητούμε τον πόλεμο, αλλά είμαστε έτοιμοι γι' αυτόν εάν επιβληθεί», κατέληξε ο Μπασίρ, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του νοτιοσουδανικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Κινήματος (SPLM), που εξέφρασε «βαθιά λύπη για δηλώσεις που συνιστούν απειλές για πόλεμο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ