Πέμπτη 22 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ
Ωρες αγωνίας για τους κατοίκους

Περίπου 30.000 στρέμματα αγροτικών εκτάσεων έχουν πλημμυρίσει στο Τρίγωνο, στη Νέα Βύσσα και το Διδυμότειχο. Διακόπηκαν τα δρομολόγια του ΟΣΕ

Motion Team

Σε κατάσταση συναγερμού παραμένει ο Εβρος. Ωρες αγωνίας έζησαν οι κάτοικοι της Νέας Βύσσας τη νύχτα της Τρίτης προς ξημερώματα Τετάρτης, αφού τα νερά απειλούσαν και τον οικισμό. Το πρόβλημα προέκυψε, όταν έσπασε ανάχωμα στην τουρκική πλευρά του ποταμού Εβρου και άρχισαν να εισέρχονται τεράστιες ποσότητες υδάτων. Μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις, η τουρκική πλευρά δέχτηκε να μπουν στο έδαφός της μηχανήματα και 40 πολίτες του Δήμου Ν. Βύσσας οι οποίοι μαζί με τουρκικά συνεργεία εργάστηκαν για την αποκατάσταση των ζημιών που είχαν προκληθεί στο ανάχωμα (μήκους 1 χιλιομέτρου) και την παραπέρα ενίσχυσή του.

Περίπου 30.000 στρέμματα αγροτικών εκτάσεων έχουν πλημμυρίσει στις περιοχές του Τριγώνου, της Ν. Βύσσας και του Διδυμότειχου, εξαιτίας της υπερχείλισης τεχνητών αναχωμάτων και χειμάρρων. Λόγω των πλημμυρών, από χτες το μεσημέρι διακόπηκε η εκτέλεση δρομολογίων του ΟΣΕ και στη σιδηροδρομική γραμμή Διδυμότειχου - Ορεστιάδας.

Η στάθμη του νερού χτες το μεσημέρι στο σταθμό μέτρησης του Πυθίου έφτασε στα 6,35μ. με όριο συναγερμού τα 5,70μ. Στο σταθμό μέτρησης του Αρδα η στάθμη των νερών βρισκόταν στο όριο επιφυλακής τα 4,80μ. και όριο συναγερμού τα 5,20μ. Στο Πέταλο ήταν στα 4,95μ. με όριο επιφυλακής τα 5,60μ. και όριο συναγερμού τα 6,00 μέτρα.

Δέσμη μέτρων έχει καταθέσει το ΚΚΕ

Το πρόβλημα των πλημμυρικών φαινομένων στην περιοχή του Εβρου, κατάντησε πλέον να θεωρείται αναμενόμενο, από τους κατοίκους. Το ΚΚΕ έγκαιρα προειδοποίησε ότι έργα που θα ικανοποιούν τις λαϊκές ανάγκες, όπως η αντιπλημμυρική προστασία, δεν είναι στις προτεραιότητες των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Η πρόταση έχει κατατεθεί το 2005 από τη νομαρχιακή Επιτροπή Εβρου του Κόμματος. Και με αυτήν καλείται ο εργαζόμενος λαός του Εβρου, της Θράκης, να οργανώσει την πάλη του και αγωνιστικά να διεκδικήσει:

  • Το σχεδιασμό και την υλοποίηση όλων των αναγκαίων εγγειοβελτιωτικών, αντιπλημμυρικών έργων υποδομής, που θα προλαμβάνουν, θα αμβλύνουν και θα αντιμετωπίζουν την εμφάνιση πλημμυρών, τη λειψυδρία, θα αποταμιεύουν και θα εμπλουτίζουν τα υδάτινα αποθέματα.
  • Συνολική διαχείριση των λεκανών απορροής των χειμάρρων και δασοτεχνικά - φυτοτεχνικά έργα σε όλη την υδρολογική λεκάνη, αντιμετώπιση του χειμαρρικού προβλήματος, με την αποτροπή της διάβρωσης και τη συνολική διευθέτηση των χειμάρρων.
  • Την προστασία των δασών και αναδασώσεις, που ευνοούν τη συγκράτηση των νερών για τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα.
  • Μέτρα που απαιτούν την επεξεργασία και εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης υδατικής πολιτικής που θα αφορά την έρευνα, την προστασία, τις χρήσεις και την ορθολογική αξιοποίηση των υδάτινων αποθεμάτων και την ανάπτυξη συνεργασίας με Βουλγαρία και Τουρκία για τη διευθέτηση των ζητημάτων διαχείρισης των υδάτινων πόρων του ποταμού Εβρου.
  • Τη δημιουργία ενιαίου δημόσιου φορέα διαχείρισης των υδάτινων πόρων με την περιφερειακή και νομαρχιακή δομή.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ