Πέμπτη 22 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΩΝΑΣΕΙΟ ΚΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
Στην εμπροσθοφυλακή της εμπορευματοποίησης

Ζητά ανακοστολόγηση των ιατρικών πράξεων, την ίδια ώρα που εφαρμόζει τις σκληρές μορφές εντατικοποίησης της εργασίας γιατρών και εργαζομένων

Το ρόλο του προπομπού στην παραπέρα απελευθέρωση των υπηρεσιών υγείας φαίνεται να αναλαμβάνει το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο (ΩΚΚ), που είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) και λειτουργεί με βάση τις αρχές της ελεύθερης αγοράς, όπως προβλέπει η ιδρυτική σύμβασή του.

Μάλιστα, το ΩΚΚ χρηματοδοτείται με τους πιο ευνοϊκούς όρους: Απ' το κράτος - εγγράφεται και στον προϋπολογισμό - σαν να ήταν δημόσιο νοσοκομείο και απ' τα ασφαλιστικά ταμεία σαν να ήταν - εκτός από δημόσιο - και ιδιωτικό νοσοκομείο. Π.χ. το ΩΚΚ εισπράττει απ' τα ασφαλιστικά ταμεία το «πακέτο της καρδιοχειρουργικής επέμβασης» των 8.804 ευρώ σαν να ήταν ιδιωτική κλινική, όπως ακριβώς θεσμοθέτησε πριν 15 χρόνια η τότε κυβέρνηση της ΝΔ και αναπροσάρμοσαν οι μετέπειτα κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

Χτες, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, όπου παρουσιάστηκαν τα πεπραγμένα του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου, προβλήθηκε το αίτημα για ανακοστολόγηση των ιατρικών πράξεων, ώστε να υπάρξει προσαρμογή στα δεδομένα της αγοράς. Μεταξύ των παραδειγμάτων αναφέρθηκε και η καρδιοχειρουργική επέμβαση και ζητήθηκε το ποσό των 13.000 ευρώ, που παρουσιάστηκε ως «πραγματικό κόστος» - με τους όρους της αγοράς βέβαια. Δηλαδή, ζήτησε αύξηση 4.196 ευρώ ή 32%!

Μεταξύ των άλλων αναφέρθηκε βελτίωση, όπως την εννοεί η διοίκηση, των οικονομικών δεικτών του Κέντρου, που όμως σημαίνει εντατικοποίηση και εξάντληση του μεγαλύτερου αριθμού των εργαζομένων και με εξευτελιστικές αποδοχές. Αποκαλυπτικό είναι έγγραφο ομάδας γιατρών προς τη Διεύθυνση του ΩΚΚ που αναφέρεται στις εργασιακές συνθήκες στη διάρκεια των εφημεριών. «Τα πραγματικά δεδομένα έχουν οδηγήσει στη σωματική και ψυχική μας εξόντωση, με επακόλουθο να αδυνατούμε να ανταποκριθούμε με ασφάλεια και υπευθυνότητα προς τον ασθενή, καθώς μειώνεται δραματικά η σωματική και πνευματική εγρήγορση», αναφέρεται στο υπόμνημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ