Παρασκευή 23 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Πανελλαδικό έμφραγμα στους καρδιοπαθείς!

Δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν ούτε τα επείγοντα ούτε τα τακτικά περιστατικά, καθώς δεν υπάρχουν διαθέσιμα κρεβάτια στις μονάδες ανάνηψης των δημόσιων νοσοκομείων, με αποτέλεσμα το 80% των περιστατικών να κατευθύνεται στον ιδιωτικό τομέα, όπου καταβάλλονται άγρια χαράτσια

Στην τύχη - και στην τσέπη τους - πρέπει να εναποθέτουν τη ζωή τους πια οι κάτοικοι τούτης της χώρας στην περίπτωση ενός επείγοντος - ή ακόμα και χρόνιου - καρδιακού επεισοδίου. Τότε η ζωή τους εξαρτάται από το αν θα υπάρχει ένα ελεύθερο κρεβάτι στις μονάδες ανάνηψης των δημόσιων νοσοκομείων, ή - όταν εκείνα είναι γεμάτα - από τη δυνατότητά τους να πληρώσουν για τις επείγουσες καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις στους επιχειρηματίες της Υγείας.

Τη δραματική αυτή κατάσταση αποκάλυψαν χτες οι καρδιοχειρουργοί του «Ευαγγελισμού», όταν στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου του Σωματείου των Εργαζομένων (ΣΕΝΕ) παρουσίασαν έγγραφα, μέσα από τα οποία φαίνεται η γυμνή αλήθεια: Για τις επείγουσες καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις - όπως οι ρήξεις ανευρύσματος, τα πνευμονικά οιδήματα κ.λπ. - εφημερεύουν εναλλάξ ο «Ευαγγελισμός» και το «Ιπποκράτειο», ενώ τα Σαββατοκύριακα εφημερεύει και το «Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο».

Ο «Ευαγγελισμός» διαθέτει μια μονάδα Ανάνηψης Καρδιοχειρουργικών Ασθενών (ΑΚΑ) με τέσσερα κρεβάτια και δύο αίθουσες. Η ΑΝΑ είναι η μονάδα, στην οποία θα μεταφερθεί ένα περιστατικό μετά την καρδιοχειρουργική επέμβαση, μέχρις ότου - μετά - να μεταφερθεί στο θάλαμό του. Το «Ιπποκράτειο» διαθέτει οχτώ κρεβάτια και δύο αίθουσες.

Τα δύο νοσοκομεία κατά βάση καλύπτουν τις επείγουσες περιπτώσεις απ' όλη την Ελλάδα. Ομως, τόσο λόγω των επειγόντων περιστατικών, όσο και των τακτικών, οι ΑΝΑ των δύο νοσοκομείων είναι συνεχώς υπερπλήρεις, με αποτέλεσμα και όταν έρχονται ακόμα και επείγουσες περιπτώσεις να μην μπορούν να αντιμετωπιστούν. Οι καρδιοχειρουργοί δεν μπορούσαν να περιγράψουν τη μοιραία κατάληξη - αν και αναγκάστηκαν πολλές φορές να μιλήσουν γι' αυτή στις αίθουσες δικαστηρίων όπου έγιναν δίκες για θανάτους στα νοσοκομεία. Για να αποφύγουν το μοιραίο - όσοι μπορούν - απευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα, όπου πληρώνουν από 6.000-15.000 ευρώ, πέραν του δημόσιου τιμολογίου που πληρώνουν τα ασφαλιστικά ταμεία. Λόγου χάρη, για τις καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις το πακέτο είναι 8.804 ευρώ.

Οπως ανέφεραν οι καρδιοχειρουργοί του «Ευαγγελισμού», στην Ελλάδα γίνονται 12.000 καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις το χρόνο και απ' αυτές μόνο το 20% γίνεται στα δημόσια νοσοκομεία. Το 80% γίνεται στον ιδιωτικό τομέα και είναι απόρροια του γεγονότος ότι στο δημόσιο τομέα δεν υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές και προσωπικό.

«Αναβάλλουμε εκ νέου επείγοντα»!

Εκτός από τον «Ευαγγελισμό» και το «Ιπποκράτειο», σε πανελλαδικό επίπεδο, τα καρδιοχειρουργικά περιστατικά έχουν την εξής αντιμετώπιση:

  • Πριν από έξι μήνες άρχισε να λειτουργεί ξανά η μονάδα στο «Παπανικολάου» Θεσσαλονίκης.
  • Κάθε χρόνο γίνονται 100 χειρουργεία στα Γιάννενα, 60 στην Πάτρα και κανένα στην Κρήτη.
  • Στη Λάρισα προβλέπεται χειρουργείο μια φορά τη βδομάδα.

Ετσι, λοιπόν, οι καρδιοχειρουργοί του «Ευαγγελισμού» σηκώνουν συνεχώς τα χέρια. Αποκαλυπτικό είναι το έγγραφο (14.11.2007) του διευθυντή του Α' Καρδιοχειρουργικού Τμήματος του «Ευαγγελισμού» Κωνσταντίνου Μπόλου προς τον διοικητή του «Ευαγγελισμού». Εχει τέσσερις διασωληνωμένους ασθενείς που χρειάζονται άμεσα χειρουργείο και δεν μπορεί να κάνει κανένα, «λόγω αδυναμίας διαθέσεως κλίνης στην ΑΝΑ». «Είμαστε επομένως υποχρεωμένοι να αναβάλλουμε εκ νέου επείγοντα και γνωστά σε σας περιστατικά», αναφέρει με δραματικό τρόπο.

Η κατάσταση αυτή είναι γνωστή στο Συντονιστικό Οργανο του Τομέα Υγείας (ΣΟΤΥ) από τις 14.8.2007, όταν ο Κ. Μπόλος μαζί με τον διευθυντή του Β' Καρδιοχειρουργικού Τμήματος του «Ευαγγελισμού» Χρήστο Χαρίτο έστειλαν έγγραφο στο οποίο υπογράμμιζαν: «Σας ενημερώνουμε ότι προς το παρόν δε μας επιτρέπεται να αντιμετωπίσουμε με ασφάλεια καρδιοχειρουργικά περιστατικά τόσο επείγοντα όσο και τακτικά».

Την ίδια ζοφερή κατάσταση περιγράφει ο Χρήστος Χαρίτος με έγγραφό του (6.11.2007) προς τον πρώην υπουργό Υγείας Δημήτρη Κρεμαστινό, ο οποίος αυτήν την περίοδο είναι πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας. «Επανειλημμένα βρισκόμαστε στην ανάγκη να αναβάλλουμε βαρύτατα περιστατικά επωμιζόμενοι ηθικά και νομικά προβλήματα», αναφέρεται στο έγγραφο.

Οπως έλεγαν χτες οι καρδιοχειρουργοί του «Ευαγγελισμού», υπάρχει στο νοσοκομείο ασθενής με «στεφανιαία νόσο στελέχους», που θα έπρεπε να χειρουργηθεί το πρώτο 24ωρο, αλλά περιμένει 1,5 μήνα να μπει στο χειρουργείο!

Και ο επίλογος της κοροϊδίας: Στη χτεσινή του συνεδρίαση, το Διοικητικό Συμβούλιο του «Ευαγγελισμού» αποφάσισε να ζητήσει από το υπουργείο Υγείας 186.000 ευρώ για την ανακατασκευή της ΑΝΑ με δέκα κρεβάτια. Αλλά και στην περίπτωση που υιοθετηθεί το αίτημα, θα υλοποιηθεί σε δύο, τουλάχιστον, χρόνια...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ