Σάββατο 24 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ
Κρίση μετά τη μη εκλογή Προέδρου

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε τη χώρα λίγο πριν αποχωρήσει από το Προεδρικό Μέγαρο ο Λαχούντ παραδίδοντας τον έλεγχο στο στρατό, απόφαση που δεν αναγνωρίζει η κυβέρνηση

Ο στρατός έχει βγει στο δρόμο μέχρι την εκλογή νέου Προέδρου

Associated Press

Ο στρατός έχει βγει στο δρόμο μέχρι την εκλογή νέου Προέδρου
ΒΗΡΥΤΟΣ.--

«Ακέφαλος» είναι πλέον πολιτειακά ο Λίβανος, μετά και από τη χτεσινή αναβολή της κοινοβουλευτικής συνεδρίασης για εκλογή Προέδρου εξαιτίας της αδυναμίας κυβέρνησης και αντιπολίτευσης να καταλήξουν σε συναινετικό υποψήφιο. Η νέα συνεδρίαση προγραμματίστηκε για τις 30 Νοέμβρη «προκειμένου να δοθεί περισσότερος χρόνος σε διαβουλεύσεις» ανακοίνωσε ο σιίτης πρόεδρος της Βουλής, Ναμπίχ Μπέρι. Η ένταση, όμως, κλιμακώνεται καθώς ο απερχόμενος Πρόεδρος Λαχούντ, λίγο πριν τη λήξη της θητείας του, χτες τα μεσάνυχτα, κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και παρέδωσε τον έλεγχό της στο στρατό, απόφαση που δεν αναγνωρίζει η κυβέρνηση.

Ο Λαχούντ υποστήριξε ότι η κυβέρνηση Σινιόρα, εφόσον δεν έχει την υποστήριξη των σιιτών, δεν είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη να κυβερνά τη χώρα. Από την πλευρά της η κυβέρνηση επιμένει ότι συνταγματικά ο απερχόμενος Πρόεδρος δεν έχει δικαίωμα να παίρνει τέτοιες αποφάσεις και κατά συνέπεια δεν μπορούν να εφαρμοστούν γιατί συνιστούν πραξικόπημα. Παρέμβαση έκανε και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ υποστηρίζοντας ότι οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουν να καταλήξουν σε συμφωνία για Πρόεδρο και ότι η κυβέρνηση Σινιόρα αναλαμβάνει την εξουσία μέχρι τότε.

Κλίμα ηρεμίας προσπάθησαν να καλλιεργήσουν οι εκπρόσωποι όλων των κομμάτων που διαβεβαίωναν ότι «στόχος είναι η συναίνεση και για το καλό του Λιβάνου θα την πετύχουμε». Πάντως, τις τελευταίες εβδομάδες έχουν τεθεί σε συναγερμό οι Ενοπλες Δυνάμεις, και από χθες το πρωί άρματα μάχης και στρατιώτες περιπολούν σε όλους τους κεντρικούς δρόμους. Επίσης, φρουρούν κτίρια κυβέρνησης και αντιπολίτευσης προκειμένου να αποφευχθούν μικροεπεισόδια, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εμφύλια κλιμάκωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ