Τρίτη 27 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Επίθεση στην ακρίβεια με «συμφωνίες κυρίων»!...

Στάχτη στα μάτια των καταναλωτών για το μέγεθος της ακρίβειας, προσπαθούν να ρίξουν οι κυβερνώντες, ανακινώντας «συμφωνία κυρίων» για 40ήμερο πάγωμα τιμών με τους ιδιοκτήτες σούπερ μάρκετ

Την τακτική των «συμφωνιών κυρίων» για «πάγωμα» των τιμών που εγκαινίασαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να ...βγάλει από το συρτάρι η κυβέρνηση σε μια φανερή προσπάθεια αποπροσανατολισμού των λαϊκών στρωμάτων και δημιουργίας εντυπώσεων. Ετσι, σε μια περίοδο κατά την οποία χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά δυσκολεύονται ακόμα και να καλύψουν και στοιχειώδεις προϋποθέσεις αξιοπρεπούς διαβίωσης, και ενώ ο μεγάλος όγκος των ανατιμήσεων στα ράφια των σούπερ μάρκετ ολοκληρώθηκε τις προηγούμενες μέρες, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης πρωτοστατεί και πάλι σε μια ενορχηστρωμένη επιχείρηση εμπαιγμού και διαστρέβλωσης της πραγματικότητας. Σ' αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Ανάπτυξης Χρ. Φώλιας ανακοίνωσε χτες ότι «συμφώνησε» με τους εκπροσώπους 9 αλυσίδων σούπερ μάρκετ «να μην προχωρήσουν σε καμία ανατίμηση, σε κανένα προϊόν μέχρι το τέλος του χρόνου». Αυτό που στην ουσία «πέτυχε» η κυβέρνηση, είναι να πείσει τους ιδιοκτήτες σούπερ μάρκετ, να αναβάλουν τις όποιες αυξήσεις σχεδιάζουν, για μετά την Πρωτοχρονιά! Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι των σούπερ μάρκετ: Carrefour, ΑΒ Βασιλόπουλος, Metro, Αφοί Βερόπουλοι, Σκλαβενίτης, Βερούκας, Ατλάντικ, Market In και Μασούτης. Σύμφωνα με τον Χρ. Φώλια, η συνάντηση θα επαναληφθεί από τον καινούργιο χρόνο, για να ...«γίνει ταμείο» των αποτελεσμάτων της «συμφωνίας».

Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση ανασύροντας την τακτική που κατά κόρον χρησιμοποίησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ στη βάση της συναλλαγής με τα μονοπώλια του λιανεμπορίου, επιχειρεί να κατευνάσει την εύλογη λαϊκή δυσαρέσκεια για τις αλλεπάλληλες ανατιμήσεις και το καθεστώς της ακρίβειας που επιβάλλει η ασκούμενη πολιτική. Και, βέβαια, η περίοδος για την οποία «συμφώνησαν», σύμφωνα με τον υπουργό, οι ιδιοκτήτες των αλυσίδων να μην επιβάλουν ανατιμήσεις, εντελώς... συμπτωματικά, είναι τέτοια που μόλις έχει ολοκληρωθεί ο μεγάλος όγκος των μαζικών ανατιμήσεων που επιβλήθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το Σεπτέμβρη μέχρι και χτες επιβλήθηκαν αυξήσεις τιμών μέχρι και 25% σε όλες σχεδόν τις κατηγορίες βασικών ειδών διατροφής και γενικότερα του νοικοκυριού. Μεταξύ αυτών στα γάλατα (μέχρι 6%), στα γιαούρτια (μέχρι 6,5%), στα τυριά (μέχρι 20%), στα βούτυρα (μέχρι 25%), στα ζυμαρικά (μέχρι 12%), στα ρύζια και τα όσπρια (μέχρι 10%), στα χαρτικά (9%), στους χυμούς (6%) κ.ά. Σύμφωνα, πάντως, με τον υπουργό Ανάπτυξης οι ανατιμήσεις αυτές ήταν «αναγκαίες» λόγω και των υψηλών τιμών του πετρελαίου.

Κλιμακώνοντας την κοροϊδία, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Βλάχος δεν παρέλειψε τους ανέξοδους λεονταρισμούς. Στο εξής, είπε, θα ζητάει και από τα σούπερ μάρκετ - εκτός από τις βιομηχανίες - να γνωστοποιούν στην αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου τις αυξήσεις τιμών που πρόκειται να επιβάλουν τριάντα μέρες νωρίτερα, ώστε να μπορεί να... συγκρίνει και να ζητήσει... εξηγήσεις. Το γεγονός ότι για την κυβέρνηση η «ελεύθερη αγορά» και άρα και η ελεύθερη διαμόρφωση των τιμών είναι νόμος ιερός και αδιαπραγμάτευτος το κάνουν... γαργάρα τα «λιοντάρια» της κυβέρνησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ιδιοκτήτες των σούπερ μάρκετ - που εμφανίζονται πρόθυμοι σ' αυτή τη φάση να στηρίξουν την κυβέρνηση - δεν το κάνουν με το αζημίωτο. Με δεδομένο ότι ο Δεκέμβρης δεν είναι μήνας μαζικών ανατιμήσεων, δεν τους κοστίζει και τίποτα σπουδαίο να αφήσουν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης να «κάνει το κομμάτι της». Ταυτόχρονα, με τη στάση τους αυτή, βάζουν από την πλευρά τους στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης μια σειρά από αξιώσεις, όπως διευκολύνσεις για το άνοιγμα νέων καταστημάτων (όπου τους βολεύει), αλλαγή του θεσμικού πλαισίου (για τον τρόπο διενέργειας των ελέγχων) κλπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ