Πέμπτη 29 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Δεν καταδικάζει τη στρατηγική συμφωνία Τουρκίας - Βρετανίας

Ερώτηση της ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Διαμάντως Μανωλάκου

Αρνείται να πάρει θέση και να καταδικάσει η ΕΕ την απαράδεκτη συμφωνία συνεταιρισμού μεταξύ Βρετανίας και Τουρκίας, στην οποία αναγνωρίζεται ως «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου» το κατεχόμενο από τον τουρκικό στρατό τμήμα της Βόρειας Κύπρου. Τη συμφωνία, που παραβιάζει ακόμη και ψηφίσματα του ΟΗΕ, κατήγγειλε με Ερώτησή της προς την Κομισιόν η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου.

Συγκεκριμένα, στην Ερώτησή της η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε τα εξής: «Πρόσφατα η Βρετανία υπέγραψε συμφωνία με την Τουρκία με τίτλο "Στρατηγική Συμμαχία Τουρκίας - Ηνωμένου Βασιλείου 2007/8", η οποία διέπεται καθαρά από διχοτομική λογική. Ερωτάται λοιπόν η Επιτροπή, ποια είναι η θέση της και πώς εκτιμά αυτή τη συμφωνία και αν εκτιμά ότι η συμφωνία αυτή παραβιάζει το διεθνές και κοινοτικό δίκαιο και δημιουργεί πρόβλημα μεταξύ κρατών - μελών της ΕΕ».

Η απάντηση της Κομισιόν αποδεικνύει υποκρισία της ΕΕ αφού αν και ισχυρίζεται ότι «η ΕΕ αναγνωρίζει μόνο τη Δημοκρατία της Κύπρου ως υποκείμενο διεθνούς δικαίου» και ότι «η αυτοανακηρυχθείσα "Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου" δεν αναγνωρίζεται ούτε από την ΕΕ ούτε από κανένα κράτος - μέλος», την ίδια στιγμή δεν καταδικάζει το γεγονός πως ένα από τα ισχυρότερα μέλη της αναγνωρίζει το ψευδοκράτος ως «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου». Ο αποπροσανατολισμός που προσπαθεί να επιβάλει είναι πλέον φανερός, καθώς, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην απάντηση, «η Επιτροπή δεν είναι σε θέση να σχολιάσει συμφωνίες μεταξύ κρατών - μελών και τρίτων χωρών εφόσον αυτές δεν παραβιάζουν το κοινοτικό κεκτημένο». Δηλαδή, το Συμβούλιο θεωρεί ότι δεν παραβιάζεται το κοινοτικό κεκτημένο παρόλο που παραβιάζονται ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Τα ιμπεριαλιστικά σχέδια της ΕΕ σε βάρος της Κύπρου είναι σε εξέλιξη και ειδικά μετά την απόρριψη του «σχεδίου Ανάν» από τον κυπριακό λαό. Ουσιαστικά, κάνουν πλάτες στην Τουρκία θυσιάζοντας το δίκιο της Κύπρου, ως αντάλλαγμα για τον περιορισμό των διενέξεών της με το Ιράκ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ