Παρασκευή 30 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Νέα βιομετρική εποχή φακελώματος «με κανόνες»

Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη

Γενικεύεται η παρακολούθηση και το φακέλωμα ακόμη και των ιδεολογικών πεποιθήσεων, της πολιτικής και συνδικαλιστικής δράσης των εργαζομένων στην ΕΕ, με την απόφαση που αναμένεται να εγκρίνει το Συμβούλιο, σχετικά με τη συλλογή και επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων στους τομείς της αστυνομικής και δικαστικής συνεργασίας. Αυτό ομολογεί ευθέως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην απάντησή της σε Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη, στην οποία καταγγέλλει ότι με την απόφαση του Συμβουλίου εγκαινιάζεται μία νέα εποχή φακελώματος και παρακολούθησης του φρονήματος και των πεποιθήσεων των εργαζομένων σ' ολόκληρη την ΕΕ, με το πρόσχημα της προστασίας της δημόσιας ασφάλειας.

Στην Ερώτησή του, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ αναφέρει συγκεκριμένα τα εξής:

«Σύμφωνα με το τελικό σχέδιο της απόφασης - πλαίσιο των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ, νομιμοποιείται η νέα "βιομετρική" εποχή παρακολούθησης του φρονήματος και των πεποιθήσεων των πολιτών. Ετσι, ενισχύεται η ασυδοσία των μυστικών υπηρεσιών και γενικεύεται η επεξεργασία και ανταλλαγή ευαίσθητων προσωπικών πληροφοριών με κάθε ενδιαφερόμενο τρίτο, κράτος, διεθνή οργανισμό ή και ιδιωτική εταιρεία, ακόμα και "προληπτικά", με ανταλλαγή πληροφοριών υπόπτων προσώπων για τις ανάγκες πρόληψης και διερεύνησης αξιόποινων υποθέσεων ή εκτέλεσης ποινών. Οι πληροφορίες αυτές αφορούν την πολιτική και συνδικαλιστική δράση, αλλά επεκτείνονται και σε στοιχεία σχετικά ακόμα και με την υγεία τους, τα θρησκευτικά και φιλοσοφικά τους "πιστεύω", την εθνική τους καταγωγή, ενώ ως πρόσχημα έχουν την πιθανή απειλή για τη δημόσια ασφάλεια ενός κράτους μέλους, αλλά και επιστημονικούς - στατιστικούς σκοπούς.

Ποια είναι η θέση της Επιτροπής γι' αυτήν την απόφαση που παραβιάζει την προστασία των προσωπικών δεδομένων και τα δημοκρατικά δικαιώματα;».

Στην απάντησή της η Επιτροπή δηλώνει πως «δε θεωρεί ότι το σχέδιο απόφασης - πλαίσιο του Συμβουλίου παραβιάζει την προστασία των προσωπικών δεδομένων ή τα δημοκρατικά δικαιώματα». Και συνεχίζει αναφέροντας ότι «οι σκοποί που επιτρέπουν την προοδευτική επεξεργασία προσωπικών δεδομένων - πρόληψη, διερεύνηση, ανίχνευση, δίωξη για ποινικά αδικήματα ή εκτέλεση ποινών - καθορίζονται λεπτομερώς στην απόφαση - πλαίσιο».

Η Επιτροπή, στην απάντησή της, ομολογεί ότι με την απόφαση - πλαίσιο του Συμβουλίου επιβάλλεται η συλλογή, επεξεργασία και η ανταλλαγή μεταξύ των μυστικών υπηρεσιών των κρατών - μελών, αλλά και τρίτων χωρών, όπως η CIA, προσωπικών δεδομένων που αφορούν τις πολιτικές, ιδεολογικές, θρησκευτικές πεποιθήσεις, την πολιτική και συνδικαλιστική δράση των εργαζομένων στην ΕΕ, αλλά θεωρεί ότι δεν παραβιάζονται τα δικαιώματά τους γιατί το φακέλωμα θα γίνεται με κανόνες, τους οποίους δήθεν θα σέβονται οι μυστικές υπηρεσίες!! Οπως, προφανώς, τους σεβάστηκαν όταν συνεργαζόμενες με τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και τη CIA, απήγαγαν "υπόπτους για τρομοκρατική δράση" και τους κρατούσαν παράνομα σε μυστικά κέντρα σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Η απόφαση αυτή του Συμβουλίου δείχνει ξεκάθαρα ότι στόχος της ΕΕ είναι η καταπάτηση ακόμη και των πιο στοιχειωδών δικαιωμάτων, που με σκληρούς αγώνες έχουν κατακτήσει οι εργαζόμενοι. Αποδεικνύει το φόβο της μπροστά στην εντεινόμενη αμφισβήτηση που αναπτύσσεται μέσα στους ευρωπαϊκούς λαούς για την πολιτική, αλλά και την ανάγκη ύπαρξης της ίδιας της ΕΕ. Γι' αυτό και πρέπει να δυναμώσει το ρεύμα αυτής της αμφισβήτησης, της ανυπακοής στα ευρωενωσιακά κελεύσματα, που αποτελεί το μόνο αποτελεσματικό δρόμο για την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων και των λαϊκών ελευθεριών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ