Παρασκευή 30 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΕΤΑΙΡΟΙ
Στο «γήπεδο» της κυβερνητικής πολιτικής

Ούτε ένα «κάτω τα χέρια από τα Ταμεία», ούτε ένα «φέρτε πίσω τα κλεμμένα» δεν ακούστηκε χτες από τα χείλη των εκπροσώπων της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ

Στο «γήπεδο» της κυβερνητικής πολιτικής κινήθηκαν στις τοποθετήσεις τους οι εκπρόσωποι των κοινωνικών φορέων κατά τη χτεσινή συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ, επιβεβαιώνοντας ότι φέρουν άξια τον τίτλο του «κοινωνικού εταίρου».

Οι ομιλίες των εκπροσώπων των συμβιβασμένων πλειοψηφιών της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ, της ΓΣΕΒΕΕ, της ΠΑΣΕΓΕΣ «δικαιώνουν» τις εκτιμήσεις που έκαναν «κατ' ιδίαν» κυβερνητικά στελέχη, ότι δηλαδή οι ηγεσίες αυτές δεν αποτελούν πρόβλημα, για να περάσει η κυβέρνηση τα αντιασφαλιστικά μέτρα.

Πράγματι, οι εκπρόσωποι των παραπάνω φορέων ούτε κατά υποψία δε μετέφεραν ένα πνεύμα αγωνιστικής διεκδίκησης των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων, επιλέγοντας να κινηθούν στην πεπατημένη του «εποικοδομητικού διαλόγου» σε προαποφασισμένα αντεργατικά μέτρα και της υπεράσπισης της «κοινωνικής συνοχής». Ούτε «ένα κάτω τα χέρια από τα Ταμεία», ούτε «ένα φέρτε πίσω τα κλεμμένα» δεν ακούστηκε από τα χείλη των εκπροσώπων των φορέων. Αντίθετα, περίσσεψαν οι όρκοι πίστης στο «διάλογο» και οι τεχνοκρατικού αμυντικού χαρακτήρα αναλύσεις δίχως πολιτικό - ταξικό «διά ταύτα».

Σε κάθε περίπτωση, οι πολλαπλώς εκφρασμένες αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων ενάντια στην αντιασφαλιστική επίθεση, δεν εκφράστηκαν από τους εκπροσώπους της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ στη χτεσινή συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ, επιβεβαιώνοντας το χάσμα που υπάρχει ανάμεσα σε εργαζόμενους και «εκπροσώπους».

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι όποιες «αντιρρήσεις» και οι διαφωνίες που εξέφρασαν εύκολα αντιμετωπίστηκαν από τους παρόντες υπουργούς, που έσπευσαν να απαντήσουν σε αυτές και να «βγουν και από πάνω», τουλάχιστον σε επίπεδο εντυπώσεων.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος, που άνοιξε τον κύκλο των ομιλιών, περιορίστηκε να επισημάνει τα γνωστά στοιχεία αναφορικά με τις νομοθετικές υποχρεώσεις του κράτους απέναντι στο ΙΚΑ, καθώς και την επιβάρυνση του μεγαλύτερου ταμείου από την ενοποίηση που έγινε τα προηγούμενα χρόνια με ταμεία των τραπεζοϋπαλλήλων. Το «διά ταύτα» όμως εξαντλήθηκε στην προαναγγελία ανάληψης... πρωτοβουλίας εκ μέρους της ΓΣΕΕ για έναν οργανωμένο κοινωνικό διάλογο - πρόταση που έγινε ασμένως δεκτή αργότερα από τον πρόεδρο του ΣΕΒ. Ο ίδιος δήλωσε ένθερμος οπαδός του κοινωνικού διαλόγου αλλά επέκρινε την κυβέρνηση γιατί επιχείρησε να «ξεπετάξει» το Ασφαλιστικό μέσα σε τρεις τρίωρες συνεδριάσεις της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής. Επιπλέον, επανέφερε τη γνωστή πρόταση για δημιουργία «κουμπαρά» από νέους «υγιείς πόρους και πηγές» (από τα κέρδη των δημοσίων επιχειρήσεων, από τις αποκρατικοποιήσεις δημοσίων οργανισμών, από έκτακτη ειδική επιβάρυνση στα υψηλά εισοδήματα, καθώς και έκτακτη φορολόγηση των διανεμόμενων κερδών των επιχειρήσεων)...

Στην παρέμβασή του, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπ. Παπασπύρος, δήλωσε έτοιμος να ανταποκριθεί και να στηρίξει πολιτικές κοινωνικής συνοχής, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση για την εισοδηματική πολιτική. Ανέφερε ειδικότερα ότι η αύξηση στο βασικό μισθό του δημόσιου υπάλληλου ήταν 22 ευρώ, ενώ οι κρατήσεις 24,7 ευρώ, με αποτέλεσμα να έχει ονομαστική μείωση 3 ευρώ. Αναφερόμενος στο Ασφαλιστικό περιορίστηκε να επισημάνει ότι δεν υπάρχει ανοχή και αντοχή των εργαζομένων στις λύσεις που φαίνεται να προτείνει η κυβέρνηση. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Δημ. Ασημακόπουλος, ζήτησε...«μεγαλύτερο ενδιαφέρον» από την κυβέρνηση στα προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στο ασφαλιστικό τους ταμείο (ΟΑΕΕ). Ειδικά για το τελευταίο, παραδέχτηκε ότι το 1999 «συναινέσαμε στην ενοποίηση (σ.σ. του ΤΕΒΕ, ΤΣΑ, ΤΑΕ) επειδή λάβαμε διαβεβαιώσεις για κάλυψη ελλειμμάτων». Και συμπλήρωσε: «Οταν μας έριξαν στη θάλασσα της ενοποίησης, μας υποσχέθηκαν σωστικά μέτρα, αλλά οι υποσχέσεις δεν τηρήθηκαν». Τώρα όμως, όπως είπε, το Ταμείο των μικρομεσαίων βουλιάζει.

Συνειδητή και συντεταγμένη επίθεση, επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και διέξοδο από τη μεταρρυθμιστική φοβία ζήτησε στη δική του ομιλία, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημ. Δασκαλόπουλος. Η περίοδος που ανοίγεται μπροστά μας δεν είναι εύκολη, προειδοποίησε ο κ. Δασκαλόπουλος και πρόσθεσε ότι το αντίδοτο είναι η συντονισμένη αντεπίθεση με την επιτάχυνση των αλλαγών, όπως αυτές που έχει αναφέρει ο πρωθυπουργός. «Δε θα πάμε μπροστά εάν δεν κόψουμε το γόρδιο δεσμό του Ασφαλιστικού», τόνισε χαρακτηριστικά, καλωσορίζοντας την πρόταση της ΓΣΕΕ για παράλληλο διάλογο των κοινωνικών εταίρων.

Εντός των πλαισίων της εφαρμοζόμενης πολιτικής ήταν οι παρεμβάσεις του προέδρου της ΕΣΕΕ Δ. Αρμενάκη, του αντιπροέδρου της Ενωσης Κεντρικών Επιμελητηρίων Δ. Μπακατσέλου και της ΠΑΣΕΓΕΣ Μ. Βαμβουλάκη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ