Παρασκευή 30 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
Επιστολή - απαίτηση για επίσκεψη στους 5 Κουβανούς αγωνιστές

Μετά την άρνηση των ΗΠΑ να επιτρέψουν, ώστε οι πέντε Ευρωβουλευτές Γιώργος Τούσσας (ΚΚΕ), Ιλντα Φιγκεϊρέδο (Πορτογαλικό ΚΚ), Βίλι Μέγιερ Πλέιτε (ΚΚ Ισπανίας), Σάρα Βάγκενκνεχτ (Κόμμα Δημοκρατικού Σοσιαλισμού) και Κυριάκος Τριανταφυλλίδης(ΑΚΕΛ) να επισκεφτούν τους πέντε Κουβανούς αγωνιστές πατριώτες, Χεράρδο Ερνάντες, Αντόνιο Γκερέρο, Ραμόν Λαμπανίνιο, Φερναντό Γκονζάλες, και Ρενέ Γκονζάλες, με νέα επιστολή τους που απευθύνεται στον Προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ζοζέ Σόκρατες, τον Προεδρεύοντα του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών, Λουίς Αμάδο, τον Υπατο Αρμοστή για την ΚΕΠΠΑ, Χαβιέ Σολάνα, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Χανς Γκερτ Πέτερινγκ και τους Προέδρους των Πολιτικών Ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζητούν να δοθεί άδεια, έτσι ώστε να επιτραπεί η συνάντησή τους με τους Κουβανούς κρατούμενους. Θυμίζουμε ότι οι πέντε Κουβανοί κρατούνται από το 1998, επειδή συνέβαλαν στην αποκάλυψη στοιχείων για τη δράση των ομάδων της αντικουβανικής μαφίας από το Μαϊάμι που έχουν στη στήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, στην επιστολή τους αναφέρουν ανάμεσα σε άλλα:

«Αντιπροσωπεία ευρωβουλευτών της ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου GUE/NGL, από τους προαναφερόμενους ευρωβουλευτές, ζήτησε άδεια να επισκεφτεί τους πέντε Κουβανούς, που είναι φυλακισμένοι στις ΗΠΑ, κάτω από τις πιο εξοργιστικές συνθήκες, περιλαμβανομένης της απομόνωσης, κατά παράβαση βασικών αρχών δικαιοσύνης. Αυτό έχει επίσης επιβεβαιωθεί, μεταξύ άλλων, από την Ομάδα Εργασίας του ΟΗΕ για τις Αυθαίρετες Κρατήσεις, η οποία θεωρεί αυθαίρετη την κράτηση των παραπάνω 5 Κουβανών πολιτών και ζήτησε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ να λάβει μέτρα για να αλλάξει αυτή η κατάσταση (Γνωμοδότηση 19/2005).

Οι σχετικές αρχές των ΗΠΑ αρνήθηκαν να επιτρέψουν την επίσκεψη στους Κουβανούς πολιτικούς φυλακισμένους, με την απαράδεκτη δικαιολογία ότι «οι φυλακισμένοι δεν τους γνώριζαν προσωπικά πριν τη φυλάκισή τους».

Αυτή είναι μία ακόμα απαράδεκτη ενέργεια των αρχών των ΗΠΑ σχετικά με τους πέντε Κουβανούς φυλακισμένους που κρατούνται σε βάναυσες συνθήκες. Επιβεβαιώνει ότι οι ΗΠΑ δεν παραβιάζουν μόνο βασικά ανθρώπινα δικαιώματα των πέντε φυλακισμένων, αλλά επίσης τις βασικές αρχές του διεθνούς και ανθρωπιστικού δικαίου. Επιπλέον, δείχνουν πλήρη έλλειψη σεβασμού σε εκλεγμένους εκπροσώπους των λαών».

Και καταλήγουν: «Λαμβάνοντας υπόψη τις θέσεις που εξέφρασαν γι' αυτό το ζήτημα τα εθνικά κοινοβούλια, διεθνείς οργανώσεις και επιφανείς προσωπικότητες, μεταξύ των οποίων εννιά κάτοχοι βραβείου Νόμπελ, και το γεγονός ότι οι ΗΠΑ αρνούνται ακόμα να εκδώσουν βίζα σε στενούς συγγενείς των πέντε, γεγονός που καθιστά αδύνατο να τους επισκεφτούν, σας καλούμε να παροτρύνετε την κυβέρνηση των ΗΠΑ να επιτρέψει την επίσκεψή μας στους πέντε Κουβανούς φυλακισμένους, ώστε να μπορέσουμε να πληροφορηθούμε για τις συνθήκες κράτησης και να ελέγξουμε το σεβασμό των δικαιωμάτων τους, βάσει των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και των σχετικών Διεθνών Συνθηκών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ