Τρίτη 12 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Ενας 19χρονος, νικηφόρος αγώνας

Associated Press

Ηταν το 1981, όταν 36 Βρετανίδες αγωνίστριες της ειρήνης, εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και εγκαταστάθηκαν έξω από την αμερικανική αεροπορική βάση του Γκρίνχαμ Κόμον, στο Γκρίνουιτς της Ουαλίας, διαμαρτυρόμενες για την επικείμενη εκεί εγκατάσταση αμερικανικών πυραύλων «Κρουζ» και «Πέρσινγκ». Από τότε πέρασαν 19 ολόκληρα χρόνια και κάτι μήνες. Στο διάστημα αυτό και, ιδιαίτερα, τα πρώτα χρόνια, η βάση του Γκρίνχαμ Κόμον ήταν το θέατρο μεγάλων φιλειρηνικών και αντιαμερικανικών διαδηλώσεων, οι αμερικανικοί πύραυλοι εγκαταστάθηκαν, αλλά και οι Βρετανίδες, αγωνίστριες της ειρήνης δεν εγκατέλειψαν στιγμή τον αγώνα τους. Την απομάκρυνση των αμερικανικών πυραύλων την πέτυχαν το 1991, όταν και ο τελευταίος πύραυλος μεταφέρθηκε στις ΗΠΑ. Οι γυναίκες, όμως, δε σταμάτησαν και συνέχισαν, διεκδικώντας την παράδοση της έκτασης σε δημόσια χρήση.

Ολ' αυτά, μέχρι πριν μερικές μέρες, όταν ήρθε η ώρα της νικηφόρας αναχώρησης, αφού ο χώρος της βάσης παραδίνεται πλέον στο Δημοτικό Συμβούλιο της περιοχής, αντί του συμβολικού ποσού των 550 δραχμών. Τα σχέδια για την ανάπλαση της περιοχής προβλέπουν τη δημιουργία κήπων και βιομηχανικού πάρκου, αλλά και την κατασκευή ενός μνημείου, αφιερωμένου στους αγώνες για την ειρήνη.

Απόλυτα δικαιολογημένα, λοιπόν, οι τελευταίες Βρετανίδες αγωνίστριες της ειρήνης αποχωρούν περήφανες από το χώρο, όπου 19 ολόκληρα χρόνια βρίσκονταν τα αντίσκηνα του καταυλισμού τους (φωτό).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ