Παρασκευή 30 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ
«Ούτε βήμα πίσω από τις ανάγκες μας!»

Διαδηλώσεις χτες στην Αθήνα και άλλες πόλεις

Χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές, ξεκινώντας από τα Προπύλαια, διαδήλωσαν χτες το μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας, ενάντια στην Οδηγία 36/05 για την εξίσωση των πτυχίων των ΑΕΙ και ΤΕΙ με τα ΚΕΣ, ενάντια στην υποχρηματοδότηση των Ιδρυμάτων, στην εφαρμογή του νόμου - πλαισίου και την αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Απαίτησαν αυτά που τους ανήκουν να γίνουν κατοχυρωμένα δικαιώματα: Πραγματικά δωρεάν σπουδές, σίτιση και στέγαση. Ολόπλευρη μόρφωση στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών και όχι της αγοράς. Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν. Αύξηση των δαπανών για την Παιδεία στο 15% του κρατικού προϋπολογισμού. Καμία επιχειρηματική δραστηριότητα στα ΑΕΙ. Σταθερή δουλιά και δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση για όλους.

Παράλληλα, δήλωσαν πως προετοιμάζουν, μέσα κι έξω από τις σχολές, από κοινού με τους εργαζόμενους και όλο το λαό τη μεγάλη κάθοδο στους δρόμους στην πανελλαδική απεργία στις 12 Δεκέμβρη. «Εμείς δε θα γίνουμε η γενιά της ανασφάλιστης εργασίας», δήλωναν πολλοί φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι στα πανό τους. «Φοιτητές - εργαζόμενοι στον αγώνα για μόρφωση, δουλιά, ζωή», αναγραφόταν στο πανό του Συλλόγου Φοιτητών Φιλοσοφικής.

«Κλιμακώνουμε την πάλη μας. Ούτε βήμα πίσω από τις ανάγκες μας», δήλωνε ο Σύλλογος Φοιτητών Παντείου. «Καμία ανοχή!», από το Πανελλαδικό Συντονιστικό των ΤΕΙ. Κατά την πορεία προς τη Βουλή οι φοιτητές κι οι σπουδαστές φωνάζουν συνθήματα και καλούν όλο το λαό να παλέψει για την Παιδεία των λαϊκών αναγκών: «Τέρμα πια στην κοροϊδία, ενιαία ανώτατη δημόσια Παιδεία». «Οι φοιτητές δε σκύβουν το κεφάλι, μαζί με το λαό, αντίσταση και πάλη»!

Μπροστά από το κτίριο του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων, κοντοστέκονται και τα συνθήματα «πυκνώνουν» και εντείνονται: «Ακούστε καλά τι λένε οι φοιτητές: Εξω οι εταιρείες από τις σχολές». «Οχι στην αμάθεια και στις καταρτίσεις, δεν είμαστε εργαλεία για τις επιχειρήσεις».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι μετά από απαίτηση του ΠΑΜΕ Δημοσίου, το 33ο Συνέδριο της ΑΔΕΔΥ ενέκρινε χτες πρόταση των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων να παρευρεθεί αντιπροσωπεία των συνέδρων στο συλλαλητήριο, συμπαραστεκόμενη στα αιτήματα και στον αγώνα των φοιτητών και των σπουδαστών.

Σε άλλες πόλεις

Με σύνθημα «Αγώνας για δημόσια και δωρεάν Παιδεία. Πτυχία με αξία, δουλιά με δικαιώματα» οι σύλλογοι Δημοσιογραφίας - ΜΜΕ, και Μουσικής πραγματοποίησαν, χτες το πρωί, μαχητική διαδήλωση στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Οι φοιτητές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Χημείου. Το σύνθημα «Οχι Παιδεία για λίγους κι εκλεκτούς, αγώνας ενάντια στους ταξικούς φραγμούς» έδωσε το έναυσμα για να ξεκινήσει μαχητική πορεία που ξεδιπλώθηκε στην Εγνατία Οδό. «Σίτιση και στέγαση, δωρεάν σπουδές», «Εργάτες, αγρότες, φοιτητές με μέτωπο απαντάμε στις πολυεθνικές», τα συνθήματα στη διάρκεια της διαδρομής ως το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Στις πύλες του υπουργείου οι φοιτητές έγραψαν: «Πωλούνται αμερικάνικα κι ευρωπαϊκά πτυχία. Πληροφορίες εντός», «Υπουργείο Ιδιωτικοποίησης», «Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία. Κάτω τα χέρια από την Ασφάλιση».

Συγκέντρωση και πορεία έκαναν φοιτητές και σπουδαστές και στα Γιάννενα με αποφάσεις τριών συλλόγων, καθώς και στο Βόλο, με αποφάσεις έξι συλλόγων.

Στη Μυτιλήνη, φοιτητές του Τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας έκαναν παρέμβαση στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Αιγαίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ