Παρασκευή 30 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΙΔΕΙΑ
Καταδίκασαν φοιτητές που είχαν συλλάβει στο σωρό!

Αγόρευση εισαγγελέα από στρατοδικείο θύμιζε χτες η αγόρευση του εισαγγελέα Στ. Καραμάνη στη δίκη των δύο φοιτητών Τίμου Αλεξανδρόπουλου, μέλους της ΚΝΕ και Ηλία Μαλαξού, οι οποίοι καταδικάστηκαν σε βαριές πολύμηνες φυλακίσεις από το Β΄ Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθήνας (εννιά και πέντε μήνες φυλάκιση αντίστοιχα, με τριετή αναστολή). Οι δύο φοιτητές συνελήφθησαν εντελώς αναίτια στο συλλαλητήριο της 1/3/07, στην οδό Φιλελλήνων, όταν απρόκλητα δυνάμεις καταστολής χτύπησαν το μπλοκ της ΑΣΟΕΕ κι επιδόθηκαν σε μια ξέφρενη χρήση χημικών, με πρόσχημα τον πυροβολισμό που έριξε ειδικός φρουρός του υπουργείου Αιγαίου, ο οποίος πίστεψε ότι κινδύνευε.

Πρόκειται για συλλήψεις που έγιναν στο σωρό και παραπέμφθηκαν να δικαστούν με τις κατασκευασμένες κατηγορίες για «απόπειρα πρόκλησης σωματικής βλάβης», «διατάραξη της κυκλοφορίας», «απόπειρα απελευθέρωσης κρατουμένου». Και ενώ το κατηγορητήριο κατέρρευσε από τις καταθέσεις αυτοπτών - στο περιστατικό - μαρτύρων και τα αποδεικτικά στοιχεία που προσκόμισαν (δημοσιεύματα σχεδόν όλου του αθηναϊκού Τύπου, φωτογραφίες κ.ά.), παρόλα αυτά το δικαστήριο, στηριζόμενο στις χαλκευμένες με άνωθεν εντολή καταθέσεις αστυνομικών που δήθεν κινδύνευσε η σωματική τους ακεραιότητα, καταδίκασε τους δύο φοιτητές που πιάστηκαν κυριολεκτικά στο σωρό.

Ο εισαγγελέας έκανε καθαρή την προεπιλογή του όταν χαρακτήρισε τους αστυνομικούς «δικά μας παιδιά, παιδιά της Ελλάδας» και πρότεινε να μην αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό στους φοιτητές, ώστε να μην έχει η ποινή τους ανασταλτικό χαρακτήρα, πρόταση που απορρίφθηκε από το δικαστήριο. Μάλιστα καταφέρθηκε κατά των φοιτητικών κινητοποιήσεων, υπαινισσόμενος συλλήβδην ότι τα συλλαλητήρια είναι πεδία συγκρούσεων, ενώ ισχυρίστηκε ότι «εγώ δε γνώρισα αστυνομική βία εδώ και 33 χρόνια», για να πει στη συνέχεια: «Λένε ότι δεν πετάξανε ούτε μια πέτρα. Δηλαδή κάνανε διαδήλωση σε εκκλησία»!!!

Στη δίκη κατέθεσε ως μάρτυρας ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ Α. Σκυλλάκος, ο οποίος ανέφερε ότι ο Τ. Αλεξανδρόπουλος είναι μέλος της ΚΝΕ και ως μέλος της νεολαίας του ΚΚΕ έχει συνείδηση και του πώς διαδηλώνουμε και της στάσης συνολικά που κρατούν οι νεολαίοι κομμουνιστές, οι οποίοι προβάλλουν με καθαρό, μαχητικό και συλλογικό τρόπο τα αιτήματά τους. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι έγινε έλεγχος στην περιοχή των επεισοδίων από μέλη και στελέχη της ΚΝΕ και σε κανένα σημείο δε βρέθηκαν πέτρες, όπως - ψευδώς - ισχυρίζονταν οι αστυνομικοί.

Καμιά απόφαση δικαστηρίου δεν πτοεί τους κομμουνιστές

Την απαράδεκτη απόφαση καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο με ανακοίνωσή της η Κομματική Οργάνωση της Αθήνας του ΚΚΕ, υπογραμμίζοντας ότι «στρέφεται ενάντια στους αγώνες του φοιτητικού και λαϊκού κινήματος. Εντάσσεται στο πλαίσιο των γενικότερων κατευθύνσεων της κυβέρνησης για ποινικοποίηση των αγώνων, ενίσχυση της κρατικής καταστολής και περιστολής των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Εχει βαριές ευθύνες η κυβέρνηση της ΝΔ και η "ανεξάρτητη" δικαστική εξουσία. Το ΚΚΕ, για άλλη μια φορά, δηλώνει ότι καμία απόφαση δικαστηρίου δεν πρόκειται να πτοήσει τους κομμουνιστές. Καλούμε το λαό, τη νεολαία, τα συνδικάτα, τους μαζικούς φορείς να καταδικάσουν αυτή την απόφαση και να δυναμώσουν την πάλη τους ενάντια στην κρατική βία και καταστολή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ