Παρασκευή 30 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Νέες ιμπεριαλιστικές απειλές

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Σε προειδοποιήσεις και σε έκφραση ανησυχιών για τις πιθανές δραματικές επιπτώσεις ανεξαρτητοποίησης του Κοσσυφοπεδίου προέβησαν χτες Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, μετά απ' το αδιέξοδο στις πρόσφατες συνομιλίες Σέρβων και Κοσσοβάρων Αλβανών. Στην πραγματικότητα κλιμακώνουν τις πιέσεις τους ώστε να φτιαχτεί ένα ιμπεριαλιστικό προτεκτοράτο που θα αποκοπεί πλήρως από τη Σερβία.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, απευθυνόμενος σε Σέρβους και Κοσσοβάρους Αλβανούς, τους κάλεσε «να θυμηθούν την αιματοχυσία της δεκαετίας του '90». Ο Φρανκ Ουίσνερ, εκπρόσωπος των ΗΠΑ στην τρόικα της Ομάδας Επαφής, καμώνοντας τον ανήξερο για τις έως τώρα αφόρητες πιέσεις των ΗΠΑ με στόχο την ανεξαρτησία του προτεκτοράτου και τη νέα αποσταθεροποίηση της περιοχής, δήλωσε: «Η ειρήνη σ' αυτή την εκρηκτική περιοχή διακυβεύεται σοβαρά... Εισερχόμαστε σε μία πολύ δύσκολη χρονική περίοδο». Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της ρωσικής Ανω Βουλής, Μιχαήλ Μαργκέλοφ, σημείωσε ότι «η ανεξαρτησία θα είναι μία ωρολογιακή βόμβα που τοποθετείται κάτω απ' την αρχή του απαραβίαστου των συνόρων». Παράλληλα, ο Ντέιβιντ Κάμερον, αρχηγός του βρετανικού «Συντηρητικού Κόμματος», δήλωσε χτες στην Ουάσιγκτον ότι «η αβεβαιότητα για το μελλοντικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου μπορεί να οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση και ανάφλεξη της βίας».

Αργότερα ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν, μετά τη συνάντησή του με τον Χαβιέ Σολάνα (Υπατος Αρμοστής Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας της ΕΕ), εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι «εφικτός ένας συμβιβασμός» παρά τις άκαρπες συνομιλίες. Ζήτησε έτσι απ' την τρόικα «να κάνει ό,τι μπορεί και να συνεχίσει τη διαδικασία επίτευξης συμβιβασμού πριν τις 10 Δεκέμβρη».

Μέσα σ' όλα αυτά, η σερβική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως ξεκινά «εντατική διπλωματική εκστρατεία» για την αποτροπή της ανεξαρτησίας του προτεκτοράτου. Ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Βουκ Γέρεμιτς σημείωσε μάλιστα ότι «η αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου, μονομερώς, από κάποιες χώρες θα βλάψει τη σταθερότητα και την ειρήνη γενικότερα και θα ανοίξει το "κουτί της Πανδώρας" στα δυτικά Βαλκάνια...».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ