Παρασκευή 30 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-- Κινητοποιήσεις που θα κλιμακώνονται σταδιακά, ενάντια στο άνοιγμα της αγοράς του Μεξικού σε προϊόντα που θα εισάγονται από τις ΗΠΑ και τον Καναδά χωρίς δασμούς στο πλαίσιο της NAFTA, ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει η Εθνική Αγροτική Συνομοσπονδία (CNC). Το μέτρο θα τεθεί σε εφαρμογή την 1η Γενάρη και θα έχει συνέπειες για 1,4 εκατομμύρια αγρότες σύμφωνα με τη CNC.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Επισήμως «εξηγήσεις» ζητούν οι ΗΠΑ από την Κίνα, μετά την άρνησή των κινεζικών αρχών να επιτρέψουν στο αεροπλανοφόρο «Kitty Hawk» να ελλιμενιστεί στο Χονγκ Κονγκ, κίνηση που θεώρησαν ως αντίμετρα στις πρόσφατες τιμητικές διακρίσεις που οι ΗΠΑ απένειμαν στο Δαλάι Λάμα καθώς και στην πώληση αμερικανικών όπλων στην Ταϊβάν.

ΚΑΪΡΟ.-- Δικαστήριο καταδίκασε τρεις ένστολους αστυνομικούς σε επτά χρόνια φυλάκισης και έναν της ασφάλειας σε τρία χρόνια, για το θάνατο συλληφθέντα για χρήση ναρκωτικών μετά από τριήμερη κράτηση και σκληρούς βασανισμούς.

ΑΛΓΕΡΙ.-- Διπλωματική ένταση έχει προκληθεί μεταξύ Αλγερίου - Γαλλίας, μόλις λίγα 24ωρα πριν την έναρξη της τριήμερης επίσκεψης του Προέδρου Σαρκοζί. Αιτία οι δηλώσεις του Αλγερινού υπουργού Βετεράνων, ο οποίος υποστήριξε ότι ο Σαρκοζί «στηρίχτηκε από το εβραϊκό λόμπι» και ότι η Γαλλία οφείλει να ζητήσει συγνώμη για τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξε ως αποικιοκρατική δύναμη στη χώρα του.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Κάτω από το 50% έπεσε, για πρώτη φορά, η δημοφιλία του Προέδρου Σαρκοζί σύμφωνα με μηνιαία σφυγμομέτρηση του ινστιτούτου Sofres-TNS, όπου καταγράφεται και αύξηση στο 49% όσων δεν εμπιστεύονται καθόλου τους χειρισμούς του «στα εσωτερικά οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα». Καθοριστικό ρόλο εκτιμάται ότι διαδραμάτισαν οι απεργίες αλλά και η αδιαλλαξία της κυβέρνησης, κατ' αρχάς, ως προς το ασφαλιστικό.

ΜΟΣΧΑ.-- Δικαστήριο της Μόσχας καταδίκασε χτες ερήμην σε εξαετή κάθειρξη το Ρώσο επιχειρηματία Μπορίς Μπερεζόφσκι (που ζει «εξόριστος» στη Βρετανία) κρίνοντάς τον ένοχο για απάτη και υπεξαίρεση 6,1 εκατ. ευρώ από την «Αεροφλότ» τη δεκαετία του '90.

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Σε 15ήμερη φυλάκιση και απέλαση απ' το Σουδάν καταδίκασε χτες σουδανικό δικαστήριο την 54χρονη Βρετανίδα δασκάλα Γκίλιαν Γκίμπονς, που συνελήφθη την Κυριακή με την κατηγορία της εξύβρισης θρησκευτικής πίστης, επειδή επέτρεψε στους επτάχρονους μαθητές της να «βαφτίσουν» Μωάμεθ ένα λούτρινο αρκουδάκι...

ΡΩΜΗ.-- Γενική απεργία αναμένεται να πραγματοποιήσουν σήμερα τα συνδικάτα επαγγελματιών οδηγών και εργαζομένων στις δημόσιες μεταφορές, αντιδρώντας στις σχεδιαζόμενες περικοπές στις δαπάνες του προϋπολογισμού του 2008 για τις μεταφορές. Στην απεργία θα συμμετάσχουν και εκατοντάδες οδηγοί ταξί στη Ρώμη που κινητοποιούνται το τελευταίο 48ωρο αντιδρώντας στα σχέδια του δημάρχου Βελτρόνι για χορήγηση μόνον 500 νέων αδειών ταξί.

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ.-- Εμπλουτισμένο ουράνιο που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή βόμβας βρέθηκε στην κατοχή τριών ατόμων που συνελήφθησαν προχτές στην ανατολική Σλοβακία, ανακοίνωσε η σλοβακική αστυνομία.

ΣΟΦΙΑ.-- Στην εντατική του νοσοκομείου «Πιρόγκοφ» της Σόφιας βρίσκονται από χτες 14 τετράχρονα παιδιά, καθώς παρουσίασαν συμπτώματα δηλητηρίασης μετά από λήψη ηρεμιστικών και χαπιών κατά της υπέρτασης ενώ βρίσκονταν στο νηπιαγωγείο!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ