Παρασκευή 30 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ
Νέα προεδρική υποψηφιότητα

ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Λίγο πιο κοντά στην επίτευξη συναίνεσης για το πρόσωπο του νέου Προέδρου φαίνεται να βρίσκονται κυβέρνηση και αντιπολίτευση, έστω και αν χρειαστούν ακόμη κάποιες μέρες. Ο πρώην στρατηγός, μαρωνίτης χριστιανός σύμμαχος της «Χεζμπολάχ», Μισέλ Αούν, ανακοίνωσε, χθες, επισήμως ότι τάσσεται υπέρ της υποψηφιότητας για την Προεδρία του νυν αρχηγού του λιβανικού στρατεύματος, επίσης μαρωνίτη χριστιανού όπως απαιτεί το σύνταγμα για τον προεδρικό θώκο, στρατηγού Μισέλ Σουλεϊμάν.

Η «Χεζμπολάχ» δεν έχει εκφραστεί επισήμως, αλλά είναι γνωστό ότι η ηγεσία της διάκειται θετικά απέναντι στον Σουλεϊμάν. Η κυβέρνηση, από την άλλη, δεν έχει τοποθετηθεί. Ο πρωθυπουργός Σινιόρα, όμως, δήλωσε ότι «θα εξεταστεί σοβαρά η οποιαδήποτε πρόταση, αν είναι ωφέλιμη για το μέλλον της χώρας».

Για να είναι νόμιμη η υποψηφιότητα Σουλεϊμάν, θα πρέπει να γίνουν ορισμένες συνταγματικές τροποποιήσεις, καθώς η λιβανική νομοθεσία απαγορεύει στους ανώτερους δημοσίους υπαλλήλους, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών, να θέτουν υποψηφιότητα για πολιτειακά αξιώματα. Εντούτοις, η λύση Σουλεϊμάν μοιάζει αρκετά δελεαστική, καθώς κρίνεται ως «ουδέτερο πρόσωπο». Η επόμενη συνεδρίαση της Βουλής για την εκλογή Προέδρου ενδεχόμενα θα πραγματοποιηθεί στις 7 Δεκέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ