Τρίτη 12 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Το κουδούνι χτυπά σαν καμπανάκι

Εξι ετών ο Αλέξης που ξεκίνησε χτες να πάει για πρώτη φορά στο σχολείο. Ζώστηκε την πολύχρωμη τσάντα του στον ώμο και κρατώντας σφιχτά το χέρι της μητέρας του όδευσε προς το Δημοτικό της γειτονιάς του, με ανάμεικτα συναισθήματα. Από τη μια τον έτρωγε η επιθυμία να γνωρίσει το νέο περιβάλλον, στο οποίο θα έμπαινε πια, κι από την άλλη χτυπούσε η καρδούλα του από αγωνία για το τι θα συναντούσε σ' αυτό. Μόλις έφτασε μπροστά στην εξώπορτα και είδε να ορθώνεται μπροστά του ένα γκριζωπό κτίριο με στενή αυλή, ένας κόμπος στάθηκε στο λαιμό του και είπε να μην προχωρήσει άλλο. Ντράπηκε όμως να πει στη μητέρα του πως θέλει να γυρίσει πίσω στο σπίτι και πέρασε την αυλόπορτα του σχολείου, αφήνοντας για πάντα πίσω την ξεγνοιασιά των νηπιακών του χρόνων...

Από σήμερα ο Αλέξης και χιλιάδες άλλοι συνομήλικοί του θα είναι μαθητές της πρώτης Δημοτικού. Θα καθίσουν στα θρανία και θα αρχίσουν τον μεγάλο αγώνα για την κατάκτηση της Γνώσης. Θα αρχίσουν από το Αλφα και μέχρι να φτάσουν στο Ωμέγα, κουράγιο να 'χουν να αντέχουν τα εξοντωτικά εφτάωρα του σχολικού προγράμματος και τις «υπερωρίες» στα φροντιστήρια. Κουράγιο να 'χουν να παπαγαλίζουν τις παρωχημένες ή ανούσιες, πολλές φορές, γνώσεις των σχολικών εγχειριδίων και να δέχονται στο κεφάλι τους τα εξοντωτικά νέα «μέτρα» που θα εξαπολύουν κάθε τόσο οι Αρσένηδες και οι Ευθυμίου. Και κοντά στα παιδιά, κουράγιο να 'χουν κι οι γονείς τους να πληρώνουν δυσβάσταχτα δίδακτρα για ξένες γλώσσες, «ιδιαίτερα», «ειδικά μαθήματα» κλπ. Διότι στα χαρτιά, ναι, η παιδεία είναι δωρεάν. Στην πράξη όμως οι ελληνικές οικογένειες αφαιμάζονται γερά από το κύκλωμα της παραπαιδείας, που ανθεί. Κι όποιος δεν έχει να τα «σκάσει» δύσκολα τελειώνει και το Γυμνάσιο ακόμη!

Εκατόν τριάντα χιλιάδες «πρωτάκια» ξεκίνησαν πριν δώδεκα χρόνια το σχολείο και από αυτά μόνον οι ογδόντα χιλιάδες τελείωσαν εφέτος το Λύκειο. Τα άλλα έφυγαν νωρίς από τις σχολικές αίθουσες, αδυνατώντας να δεχτούν ένα σχολείο που καθοδηγεί τη σκέψη όπου θέλει το σύστημα ή μη μπορώντας να αντεπεξέλθουν στα «λύτρα» που απαιτούνται για να τελειώσει κάποιος μαθητής τη δωδεκαετή εκπαίδευση και να χτυπήσει την πόρτα των ΑΕΙ.

Πόσες χιλιάδες παιδιά αριθμοί φέτος η «σειρά» του μικρούλη Αλέξη, που σας προανέφερα, δεν ξέρω. Ξέρω όμως πως σ' αυτή τη «σειρά» οι «διαρροές» θα είναι πιο πολλές απ' ό,τι τα περασμένα χρόνια. Διότι το σύστημα θα βάζει όλο και περισσότερους περιορισμούς στην απόκτηση ολοκληρωμένων γνώσεων. Με κάθε μέσον θα επιχειρεί να στρέφει τους νέους προς την τεχνική εκπαίδευση, όπου θα αποκτούν λειψές γνώσεις και θα γίνονται έτσι εύκολη λεία για τους εργοδότες, που θα τους απασχολούν με ισχνά μεροκάματα και χωρίς ασφάλιση πολλές φορές. Ολο αυτό το φριχτό σχέδιο, άλλωστε, έχει αρχίσει να εφαρμόζεται. Και αν τυχόν περάσουν οι «αλλαγές» στο εργασιακό καθεστώς, που επιχειρούνται αυτόν τον καιρό, θα επιστρέψουμε σίγουρα στη δουλοκτημοσύνη των παλαιών εποχών.

Αλλά και τ' άλλα σημερινά «πρωτάκια» που θα 'χουν την τύχη και την οικονομική δυνατότητα να φτάσουν μετά από χρόνια στις ανώτατες εκπαιδευτικές βαθμίδες και να αποκτήσουν ένα πτυχίο δε θα βρεθούν φυσικά στον Παράδεισο. Η κόλαση της ανεργίας περιμένει κι αυτούς τους νέους και η διάψευση πολλών ονείρων τους. Πολλοί θα αναγκαστούν να βάλουν το πτυχίο τους σε κορνίζα και να στραφούν σε άσχετους επαγγελματικούς δρόμους και άλλοι θα προσγειωθούν ανώμαλα από τους αιθέρες των επιστημονικών ονειροπολήσεών τους στην καρέκλα κάποιας δημόσιας υπηρεσίας και θα «ταφούν» εκεί.

Κουράγιο, λοιπόν, παιδιά, να αντεπεξέλθετε στον αγώνα του σχολείου και ετοιμαστείτε για πολύ σκληρότερους αγώνες στο κοινωνικό πεδίο, αν θέλετε ν' αλλάξετε το σκοτεινό μέλλον που σας επιφυλάσσει η βάρβαρη «νέα τάξη».


Τάσος ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζουμε ακόμα πιο αποφασισμένοι! (2018-10-30 00:00:00.0)
«Καλή αρχή» (2008-09-12 00:00:00.0)
Ετοιμάζουν το έδαφος για την αξιολόγηση (2008-06-20 00:00:00.0)
Ούτε δωρεάν, ούτε δημοσια η Παιδεία στη χώρα μας (2002-05-25 00:00:00.0)
«Μάθημα» λογοτεχνίας και δημοσιογραφίας (2000-08-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ