Κυριακή 2 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το παραμύθι της «διεθνούς εμπειρίας»

Η επίκληση της «διεθνούς εμπειρίας» από την κυβέρνηση, είναι αποκαλυπτική και των πραγματικών της προθέσεων. Με τον έναν ή τον άλλο χαρακτηρισμό, το καθεστώς της λεγόμενης «πρόωρης» συνταξιοδότησης για κατηγορίες επαγγελμάτων, λόγω της επικινδυνότητάς τους, υφίσταται και σε άλλες χώρες. Είναι χαρακτηριστικό αυτό που τις τελευταίες μέρες γίνεται στη Γαλλία. Η κυβέρνηση Σαρκοζί επιχειρεί να καταργήσει το καθεστώς της «πρόωρης» συνταξιοδότησης στους εργαζόμενους στις μεταφορές, κλάδο τον οποίο ο Ελληνας υπουργός Απασχόλησης σκόπιμα αποσιωπά στις αναφορές του.

Αν, όμως, για παράδειγμα, η γαλλική αστική τάξη και οι κυβερνήσεις της δεν έχουν συμπεριλάβει ή σε κάποια ιστορική φάση έχουν καταφέρει να εξαιρέσουν από τα ΒΑΕ επαγγέλματα όπως αυτό των οικοδόμων, αυτό σημαίνει ότι οι εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στις κατασκευές δεν κάνουν επικίνδυνη και ανθυγιεινή εργασία και ότι η υγεία τους επιβαρύνεται υπέρμετρα, ώστε να δικαιούνται να βγαίνουν νωρίτερα στη σύνταξη; Αυτονόητα όχι. Και επιπλέον, γιατί θεωρείται προοδευτικό το να εξαιρεθούν τέτοιες κατηγορίες εργαζομένων από τη λίστα των ΒΑΕ στην Ελλάδα και όχι να προστεθούν στις αντίστοιχες λίστες των άλλων κρατών μελών, όπως και η Γαλλία;

Ακόμα πιο πέρα: στη Μεγάλη Βρετανία, όπου η μερική απασχόληση και η πολυαπασχόληση οργιάζουν, όπου η κυβέρνηση και το κεφάλαιο δίνουν μάχη για να εξαιρεθούν ακόμα και από τις κατάπτυστες εκείνες ευρωενωσιακές οδηγίες που ρυθμίζουν τον ημερήσιο χρόνο εργασίας, όπου η βδομάδα εργασίας των 70 ωρών είναι ήδη πραγματικότητα για χιλιάδες εργαζόμενους, ποιος μπορεί να πιστέψει ότι δε συντρέχει κανένας λόγος έστω και μια κατηγορία εργαζομένων να είναι ενταγμένη στα ΒΑΕ; Προφανώς, μόνο το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του, ανάμεσά τους και η ελληνική.

Ομως, εκτός από τα παραπάνω, σε πολλές χώρες της Ευρώπης αντί για το θεσμό των ΒΑΕ, υπάρχει ξεχωριστός κλάδος ασφάλισης του επαγγελματικού κινδύνου. Το σύστημα ασφάλισης επαγγελματικού κινδύνου καλύπτει τον τομέα της πρόληψης εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών, την αποκατάσταση της υγείας αλλά και της ικανότητας για εργασία και τέλος, χορηγεί οικονομικές παροχές και αυτόνομες συντάξεις. Ετσι μέσω αυτού του κλάδου συνταξιοδοτούνται πρόωρα, εξαιτίας της πρόωρης φθοράς της υγείας τους, εργαζόμενοι που ανήκουν σε ορισμένους κλάδους με ειδικούς επαγγελματικούς κινδύνους. Υπάρχει δηλαδή, ανάλογο καθεστώς με τα ΒΑΕ. Μάλιστα, η υιοθέτηση ενός ξεχωριστού κλάδου επαγγελματικού κινδύνου με τις ανάλογες εισφορές των επιχειρήσεων αποτελεί απαίτηση και στόχο πάλης του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος. Αλλά η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, αντί να αναλογιστεί τις ευθύνες της, σε αντίθεση με τα συμφέροντα και τις ανάγκες των εργαζομένων, προσέτρεξε στην Επιτροπή του υπουργείου να διαπραγματευτεί πώς θα γίνει το πετσόκομμα των ΒΑΕ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το καπιταλιστικό κέρδος εμπόδιο στην προστασία των εργαζομένων (2017-04-28 00:00:00.0)
Εντονες αντιδράσεις στην αντεργατική πολιτική (2011-07-27 00:00:00.0)
ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΡΕΑ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ (2011-06-12 00:00:00.0)
Οι Θέσεις του ΚΚΕ για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (2011-06-12 00:00:00.0)
Αγώνας για τα ΒΑΕ και την προστασία της υγείας (2011-05-28 00:00:00.0)
«Οχι» στον αποχαρακτηρισμό, «Ναι» στη διεύρυνση των «βαρέων ανθυγιεινών» (2008-02-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ