Τρίτη 12 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Διάλογο για όλα ζητά η Αγκυρα

Μέσα στην ατμόσφαιρα που δημιουργεί το διαρκώς επαναλαμβανόμενο αίτημα της Αγκυρας για έναν εφ' όλης της ύλης ελληνοτουρκικό διάλογο, συναντώνται περί το τέλος της βδομάδας στη Ν. Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ οι υπουργοί Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου και Ι. Τζεμ. Ο Ελληνας υπουργός έφτασε στη Ν. Υόρκη το μεσημέρι της Κυριακής, «μαζί» με τις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού, Μπ. Ετσεβίτ, με τις οποίες επαναλαμβάνεται η πρόσκληση της Αγκυρας για διμερή ελληνοτουρκικό διάλογο.

Ο Γ. Παπανδρέου θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Ι. Τζεμ, την Παρασκευή 15 του Σεπτέμβρη. Οι δύο αντιπροσωπείες θα έχουν γεύμα, το Σάββατο, όπου θα γίνει μία αξιολόγηση της μέχρι τώρα πορείας των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας. Οπως δήλωσε χτες από την Αθήνα ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης, «θα γίνει μία συζήτηση με θέμα τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και Καλής Γειτονίας». Ο Τ. Χυτήρης επανέλαβε «την ελληνική θέση για οποιοδήποτε μέτρο είναι στρατιωτικό, για την ελληνική πλευρά γίνεται στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, σύμφωνα πάντοτε με το μνημόνιο Παπούλια-Γιλμάζ του 1998».

Ο Ετσεβίτ

Οπως συνηθίζει η Αγκυρα, λίγο πριν από κάθε ελληνοτουρκική συνάντηση, επανέλαβε με δηλώσεις του πρωθυπουργού της χώρας Μπ. Ετσεβίτ τις θέσεις της περί διμερούς ελληνοτουρκικού διαλόγου.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός επανέλαβε την τουρκική πρόσκληση «για διάλογο για τα θέματα του Αιγαίου και του εναέριου χώρου». Ο Μπ. Ετσεβίτ, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν τα προβλήματα μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας μπορούν να επιλυθούν, σημείωσε ότι τους τελευταίους μήνες οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν εισέλθει σε μια «ατμόσφαιρα διαλόγου» και πρόσθεσε ότι στον οικονομικό και στον πολιτιστικό τομέα οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες εξελίσσονται πολύ θετικά. «Είναι όμως καιρός να συζητήσουμε και για τα βασικά προβλήματα μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας», συνέχισε ο Τούρκος πρωθυπουργός και υποστήριξε ότι «όσο η Ελλάδα συνεχίζει να αρνείται να συζητήσει για τα θέματα του Αιγαίου και του εναέριου χώρου, δε θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ