Τρίτη 12 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΜΕΡΙΔΑ ΔΗΚΚΙ
Χωρίς προοπτική οι συνομιλίες στη Ν. Υόρκη

Κατηγορηματικά αντίθετοι στην προώθηση της πρότασης για εγκαθίδρυση Κυπριακής Συνομοσπονδίας, ως λύση του κυπριακού ζητήματος, εμφανίστηκαν μέσα από τις ομιλίες τους, όλοι οι εκπρόσωποι των κυπριακών κόμματων που το προηγούμενο Σάββατο παραβρέθηκαν και μίλησαν σε ημερίδα που διοργάνωσε το ΔΗΚΚΙ, με θέμα: «Εξελίξεις στην Κύπρο». Παράλληλα, κοινή πεποίθηση των εκπροσώπων, του πολιτικού κόσμου του νησιού (ήταν εκπρόσωποι των ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών, Νέοι Ορίζοντες) ήταν ότι και ο τέταρτος γύρος συνομιλιών για το Κυπριακό, που θα γίνει στη Ν. Υόρκη, δε δημιουργεί ελπίδες, ούτε και νέες προοπτικές για την επίλυση του προβλήματος.

Η συγκεκριμένη ημερίδα ξεκίνησε με ομιλία του προέδρου του ΔΗΚΚΙ, Δ. Τσοβόλα, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι το Κυπριακό είναι διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής, παραβίασης του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Ελληνισμού της Κύπρου. Σ' άλλο σημείο έκανε λόγο για «υποχωρήσεις σε βάρος της Ελλάδας, από την ελληνική κυβέρνηση», μέσα από τη Συμφωνία του Ελσίνκι. Τέλος, κλείνοντας την ομιλία του, έκανε την πρόβλεψη ότι «αν κλείσει με συνομοσπονδία το Κυπριακό, τότε να περιμένουμε, επειδή θα είναι το πρώτο παγκόσμιο προηγούμενο, δεν υπάρχει άλλο στον κόσμο και εδώ είναι η δολιότητα και των Αμερικάνων και των Βρετανών και των Τούρκων, αμέσως μετά θα διεκδικήσουν συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο και μακροπρόθεσμα την ίδια φόρμουλα στη Θράκη».

Στην τοποθέτησή του ο Χρ. Ροκόφυλλος, που μίλησε εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, προσπάθησε να συνδέσει την επίλυση του Κυπριακού με την ένταξη της Κύπρου ως κράτους - μέλους στην ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι με τη Συμφωνία του Ελσίνκι «αναπτύχθηκε μια συγκεκριμένη δυναμική»... Ο βουλευτής της ΝΔ Π. Σκανδαλάκης, στη λογική της «συναίνεσης», δε σχολίασε καθόλου τις αποφάσεις του Ελσίνκι και μίλησε για «σύσταση συμβουλίου εθνικής άμυνας». Επίσης στην ημερίδα μίλησαν εκπρόσωποι του ΣΥΝ και της ΠΟΛ.ΑΝ., η Αλίκη Μαραγκοπούλου καθηγήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ο Θέμος Στοφορόπουλος πρέσβης επί τιμή κ.ά.

Στη συγκεκριμένη ημερίδα, εκ μέρους του ΚΚΕ μίλησε το μέλος της ΚΕ του Κόμματος Ηλ. Λέγγερης, ο οποίος τόνισε ότι «με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Κορυφής της ΕΕ στο Ελσίνκι το Δεκέμβρη του 1999 και την επιστολή Λιπόνεν γίνεται ακόμα πιο φανερό ότι οι λύσεις που προωθούνται υποτάσσονται στη λογική της νέας τάξης πραγμάτων και στρέφονται ενάντια στα πραγματικά συμφέροντα των λαών της Ελλάδας, της Κύπρου και της Τουρκίας». Ενώ σ' άλλο σημείο υπογράμμισε ότι «το Κυπριακό είναι ένα διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής μέρους του εδάφους ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους - μέλους του ΟΗΕ από ένα άλλο κράτος και σ' αυτή τη βάση πρέπει να αντιμετωπιστεί».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ