Σάββατο 1 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΔΕΗ
Σκληρό χτύπημα στα λαϊκά νοικοκυριά

Πάνω από 13% οι αυξήσεις στα τιμολόγια, που σηματοδοτούν «νέα εποχή» στην υπερκοστολόγηση του ηλεκτρικού ρεύματος υπέρ του κεφαλαίου

Με τις αλλεπάλληλες αποφάσεις της για αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ - κινούνται συνολικά στο 20% από τον περασμένο Απρίλη - η κυβέρνηση υπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο το μεγάλο κεφάλαιο που δραστηριοποιείται εντός και εκτός ΔΕΗ, ενώ χτυπά βάναυσα τα λαϊκά στρώματα, ισχυριζόμενη προκλητικά ότι ενεργεί προς όφελός τους! Με τη χτεσινή της απόφαση, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης εγκρίνει αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, που είναι πολλαπλάσιες του επίσημου πληθωρισμού. Η τρίτη συνεχόμενη μέσα στο 2007 απόφαση χωρίζει τις αυξήσεις, που μεσοσταθμικά υπολογίζονται σε 13%, σε δύο δόσεις (χρονικά σημεία). Πρώτον, αυτές που θα τεθούν σε εφαρμογή από σήμερα 1η του Δεκέμβρη 2007 και τις άλλες από την 1η του Ιούλη του 2008. Δεύτερον, από την αρχή του 2009 - σε ένα χρόνο και κάτι - θα τεθεί σε εφαρμογή η ρήτρα καυσίμου σε τριμηνιαία βάση. Δηλαδή θα συνδεθούν τα τιμολόγια της ΔΕΗ με τις διεθνείς τιμές πετρελαίου και άρα θα αυξάνονται αυτόματα, πέραν από τις όποιες αυξήσεις θα εγκρίνουν οι κυβερνώντες!!! Ολα αυτά είναι απλά ο προάγγελος της πλήρους απελευθέρωσης των τιμολογίων.

Οι δημόσιες αξιώσεις της ΔΕΗ για μεσοσταθμικές αυξήσεις 21,7% αξιοποιήθηκαν χτες από την κυβέρνηση ώστε να εμφανιστεί ...εγκρατής και «φιλολαϊκή». Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση ικανοποιεί τους μεγαλομετόχους ακόμη περισσότερο απ' όσο περίμεναν και οι ίδιοι. Ταυτόχρονα, διαμορφώνει με πολύ συγκεκριμένο τρόπο, μέσω της εντολής για κατάρτιση «τιμολογίων ρυθμιστικού ελέγχου», τον επόμενο τύπο τιμολογίων. Δηλαδή τον τύπο τιμολογίων που απαιτούν οι μεγαλοεπιχειρηματίες ώστε να είναι εγγυημένα τα υπερκέρδη τους, ενώ θα «ανταγωνίζονται» ο ένας τον άλλον με μικροδιαφορές στις τιμές που δε θα αγγίζουν τα εκατοντάδες, «σίγουρα», εκατομμύρια ευρώ που θα βάζουν στην τσέπη τους. Σκοπός του «ρυθμιστικού ελέγχου» είναι μέσα στην επόμενη τριετία να καθιερωθούν νέα τιμολόγια.

Σύμφωνα με την απόφαση της κυβέρνησης, από 1.12.2007 αυξάνονται:

  • Τα οικιακά τιμολόγια με μονοφασική παροχή και τετραμηνιαία κατανάλωση από 801 μέχρι 2.000 KWh κατά 6%.
  • Τα νυκτερινά οικιακά τιμολόγια κατά 5%.
  • Τα οικιακά τιμολόγια με τριφασική παροχή και τετραμηνιαία κατανάλωση από 0 μέχρι 2.000 KWh κατά 7%.
  • Τα οικιακά τιμολόγια με μονοφασική ή τριφασική παροχή και τετραμηνιαία κατανάλωση άνω των 2.000 KWh κατά 8%.
  • Τα τιμολόγια εμπορικής χρήσης μέσης και χαμηλής τάσης κατά 6%.
  • Τα τιμολόγια βιομηχανικής χρήσης μέσης και χαμηλής τάσης κατά 8%.
  • Τα τιμολόγια αγροτικής χρήσης χαμηλής τάσης κατά 4%.
  • Τα τιμολόγια αγροτικής χρήσης μέσης τάσης κατά 8%.
  • Τιμολόγια φωτισμού οδών και πλατειών κατά 8%.
  • Δεν αυξάνονται (τώρα) τα τιμολόγια για κατανάλωση έως 800 KWh, που αφορούν τη μειοψηφία, κυριολεκτικά, αλλά και επί της ουσίας, των πελατών της ΔΕΗ.

Για την υψηλή τάση (μεγάλες βιομηχανίες), τα τιμολόγια αυξάνονται κατά 10%. Από την 1η του Ιούλη τα βιομηχανικά τιμολόγια απελευθερώνονται (με γνωμοδότηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας - ΡΑΕ) με ανώτατο όριο 10% επιπλέον της ισχύουσας τιμής. Η αύξηση αυτή δεν είναι δεδομένη, καθώς θα προηγηθούν «διαπραγματεύσεις» με τους μεγάλους καταναλωτές. Ωστόσο, η απελευθέρωση του βιομηχανικού τιμολογίου είναι το πρώτο βήμα για όλα τα τιμολόγια, όπως έχει προτείνει η ΡΑΕ.

  • Από την 1η Ιουλίου 2008 θα επιβληθεί νέα, μεσοσταθμική αύξηση σε όλα τα τιμολόγια κατά 7%!

Επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ο υπουργός Ανάπτυξης Χ. Φώλιας δήλωσε ότι βασική επιδίωξη των αυξήσεων είναι «να προστατευτούν τα συμφέροντα των πολιτών - καταναλωτών» και - δικαιολογώντας το ηλεκτροσόκ στα λαϊκά νοικοκυριά - επικαλέστηκε την ανάγκη επενδύσεων από την πλευρά της ΔΕΗ για να ενισχύσει τη θέση της στην ...αγορά, αλλά και την «ασφάλεια» εφοδιασμού. Ωστόσο, σε ανεπίσημο έγγραφο του υπουργείου ομολογείται η κύρια αιτία των σκληρών αυξήσεων: «Η αύξηση των τιμολογίων επιτρέπει την είσοδο στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας περισσότερων επενδυτών». Υποτίθεται μάλιστα ότι αυτό θα οδηγήσει σε «σταδιακή μείωση των τιμών», χωρίς βεβαίως να διευκρινίζεται από ποιο επίπεδο θα αρχίσει η ...μείωση. Η ευρωπαϊκή εμπειρία διαψεύδει την κυβέρνηση, όπως προκύπτει και από τη σύγκριση τιμών με ευρωπαϊκά κράτη, αλλά και όπως οι ίδιες, οι εκάστοτε διοικήσεις της ΔΕΗ, έχουν στο παρελθόν επισημάνει με έκδηλη ικανοποίηση.

Η επιβάρυνση των λαϊκών νοικοκυριών είναι ακόμη μεγαλύτερη, εάν συνεκτιμηθεί η μετακύληση του κόστους των επιχειρήσεων στις πλάτες τους, μέσω νέων ανατιμήσεων στα προϊόντα. Ηδη ο ΣΕΒ, με αφορμή την αύξηση κατά 20% στο βιομηχανικό και εμπορικό ρεύμα, προειδοποίησε για «πληθωριστικές πιέσεις, που απειλούν ευθέως την αγοραστική δύναμη όλων των καταναλωτών». Κι αυτό, ενώ οι μεγάλες βιομηχανίες θα έχουν σύντομα τη δυνατότητα - και τη δύναμη - διαπραγμάτευσης της τιμής, σε αντίθεση με εκατοντάδες χιλιάδες μικρούς επαγγελματίες, βιοτέχνες, εμπόρους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ